Начало - Хранене и спорт - Храната в ресторантите може би не е полезна?

Храната в ресторантите може би не е полезна?

Храненето в ресторанти за бързо хранене е свързано с допълнителни 190 калории на ден

Храната в ресторантите може би не е полезна?

Храната в ресторантите може би не е полезна?

Ако отбягвате заведенията за бързо хранене, но се наслаждавате на ресторанти, може би си мислите, че правите услуга на тялото си. Но едно скорошно изследване, публикувано в Европейското списание по клинично хранене, показва, че в много отношения  храненето в ресторанти е много по-лошо от това човек да похапва в заведения за бързо хранене.
„Хората се фокусират главно върху бързото хранене и искат да победят този звяр“, споделя авторът на изследването Рупен Ан, асистент в катедрата по Кинезиология и обществено здраве в университета на Илинойс в Урбана-Шампейн, пишат от TIME.

Обикновено изследователите се фокусират върху веригите за бързо хранене, но не и върху менюто на ресторантите. Рупен Ан използва данни от проучване за националното здраве и хранене относно диетите между 2003-2010 година, за да анализира какво и къде  ядат хората. Почти 19 000 възрастни са  предоставили информация за всичко, което са яли в продължение на два дни.
Това проучване и много други преди него са открили, че яденето в ресторанти за бързо хранене и в ресторанти с пълно обслужване вреди повече на човек, отколкото ако човек си хапва у дома. И в двата типа заведения било установено ежедневно  увеличаване на калории, мазнини, наситени мазнини и натрий.  В ресторанти за бързо хранене е свързано  допълнителните на ден калории са 190, ако човек се храни в заведения с пълно обслужване, то той ще сложи отгоре едни допълнителни 187 калории на ден.
Но изследването предприема интересен обрат: храненето в ресторанти с пълно обслужване добавя още повече натрий и холестерол, отколкото ако човек консумира храна от заведение за бързо хранене. Храната в ресторантите се оказва с  допълнителни 58 мг холестерол всеки ден, докато в заведение за бързо хранене са само 10 мг. И докато в ресторантите за фаст фууд се прибавят 297 мг натрий към дневния прием на дадено лице, обикновените ресторанти слагат допълнително 412 мг.
Проучването също така констатира, че готовата храна може да бъде по-полезна за човек, отколкото ресторантската. Когато Ан сравнява практиката човек да яде в  ресторант или да му доставят вкъщи ресторантска храна, той открил, че на място в заведението  калориите, мазнините, наситените мазнини, холестеролът и натрият са повече.  Хората консумират допълнително още 200 калории дневно, когато се хранят на ресторант, но това увеличение е само 121 калории, ако човек яде храната от ресторанта вкъщи. (Няма обаче разлика, когато става въпрос за храна от веригите за бързо хранене.)
Защо? Когато хората се хранят навън в ресторанти „имат повече време, по-спокойно им е, това е по-скоро социално събитие, така че те са по-малко предпазливи относно преяждането“, обяснява Ан.
Но изследователят има добри новини за обичащите да ходят на ресторант: храненето в ресторантите в сравнение с яденето на фаст фууд, е свързано с повишаване на омега-3 мастните киселини, витамин В6, витамин Е, магнезий, калий и цинк, както и намаляване на захарта. „От тази гледна точка, консумацията в заведения с пълно обслужване, не е чак толкова лоша“, казва той.
Ан казва, че се надява, че резултатите ще окуражат все повече хора да готвят, но той е реалист – все пак хората няма да спрат да ходят на ресторант. „Те не са длъжни да изяждат всичко, което им е сервирано в чинията“, напомня изследователят.

Източник: health.com

Храната в ресторантите може би не е полезна?
Храненето в ресторанти за бързо хранене е свързано с допълнителни 190 калории на ден.

Коментари

Преминете на горе