Хранене и спорт

Храни, които правят човек по-глупав

Захарта, червеното месо, дъвката, солта са все храни, който трябва да консумираме с мярка

Храни, които правят човек по-глупав и полезни храни.
Храни, които правят човек по-глупав и полезни храни.

Знаете, има храни, които са много полезни, но не са ви по вкуса.

Има и такива, заради които ще продадете душата си на дявола, макар прекрасно да знаете колко вредни са те. За някои от тях учени са стигнали до заключението, че те освен да влияят негативно на фигурата, правят човека по-глупав. Нека видим кои са тези продукти.
Захарта е на първо място. Изследователи, давали глюкозен разтвор на лабораторни мишки, установили, че те се ориентират по-трудно, когато са в лабиринт. Изводът е, че мишките не се справят добре със запомнянето и паметта им не е достатъчно услужлива. Оказва се, че ако човек използва диета, в която се приема само фруктоза, то активността на неговия мозък е значително намалена. Тя блокира инсулина, който има за цел да помага на мозъчните клетки при възприятието им на чувства и мисли. Човек може да предпази мозъка си, ако приема определени Омега-3 мастни киселини. Хапвайте повече риба, орехи и ленено брашно или семе. И намалете захарта в кафето или чая.
Стимулирайте вашия мозък с повече въглехидрати. Липсата им води до спад на енергията и настроението. Учени са доказали, че когато техните обекти на изследване изключат карбохидратите от диетата си, постепенно спадат и техните когнитивни способности. Въглехидратите са много нужни на нашето тяло за различни функции. Те биват два вида. Полезните, който е задължително да приемаме са пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете. Пълнозърнестите храни са богати на фитохимикали и антиоксиданти и благодарение на тях можем да избегне болести като някои видове рак и диабет, а и някои болести на сърцето. Известно е, че се разграждат по- бавно и засищат за по-дълъг период от време. Кръвната захар и инсулина са в стабилни граници, когато човек консумира такива храни.
От години се говори, че червеното месо е вредно за сърдечно-съдовата система и лекарите препоръчват консумацията да се ограничи. Напоследък учените са категорични, че то влияе лошо и на функциите на мозъка. До този извод са достигнали изследователи от Харвард. Те наблюдавали хранителните навици на около 6000 жени за период от 4 години. Жените, които се хранели с богати на мазнини ястия, имали ниски резултати на тестовете, които изследват паметта и функциите на мозъка. Жените обаче, които консумирали храни с мононенаситени мазнини като зехтин, авокадо, киноа, дали забележително добри резултати. Известно е още, че тези продукти намаляват нивото на вредния холестерол в кръвта.

Спад на интелигентността се наблюдава при хората, които ежедневно се хранят с чипс, бургери, пържени картофи и всякакъв джънк фууд.
Спад на интелигентността се наблюдава при хората, които ежедневно се хранят с чипс, бургери, пържени картофи и всякакъв джънк фууд.

За да сте здрави и умни, не бързайте да премахнете всички мазнини от менюто си, просто следете количествата, които консумирате. Лекарите съветват да се избягва най-вече преработеното червено месо, например бекона. Яжте повече нискомаслени кисели млека и сирена.
Друго, което вреди на нашия мозък, е … дъвката. Обзалагам се, че не сте предполагали, че с дъвкането на дъвка може да увредите краткотрайната си памет. До този извод са достигнали група британски изследователи. Участниците в техния експеримент са имали за задача да запомнят начина, по който се подредени числата в един списък и после да кажат кое от тях липсва. Те не са успели. Но има и много други изследвания, според които дъвченето на дъвка засилва концентрацията. Вярвате или не на някои от тези изследвания, стимулирайте мозъчната си дейност с повече вода (обезводняването се отразява на фокусирането и точността), с някое и друго упражнение и повечко сън.

Не е тайна, че всички храни, които човек консумира в заведенията за фаст фууд са вредни. Според едно проучване, направено във Великобритания през 2011 г., на около 4000 деца, тези, които консумират ежедневно храни като чипс, бургери и пържени картофки, имат спад в нивото на интелигентност. Няма как това да не се отрази на вниманието им в училище и запомнянето. Изводът, до който са достигнали изследователите е, че ученици, които имат в менюто си включени повече плодове и зелени зеленчуци, дават много по-добри резултати.
Че големи дози сол увреждат сърцето и сърдечносъдовата система, това не е тайна за никого вече. Но това, че тя вреди на нашия мозък и води до оглупяване е извод, до който са достигнали канадски лекари. Те смятат, че прекалената консумация на сол води до загуба на голяма част от умствените възможности. На нашия организъм са му нужни около 3 грама дневно, но повечето хора често консумират няколко пъти повече – между 10 и 15 грама на ден. Точно за това при тях дейността на мозъка е видимо забавена с течение на времето, докато тези, които приемат сол в препоръчителните граници, успяват да забавят този процес, е изводът на учените.

 превод от Рийдърс дайжест

Общо
Храни, които правят човек по-глупав
Заглавие
Храни, които правят човек по-глупав
Описание
Захарта, червеното месо, дъвката, солта са все храни, който трябва да консумираме с мярка
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker