Деца и родителиХранене и спорт

Дегустация на зелено сирене за първи път в Русе

10-годишнината от създаването си отпразнува с благотворителен базар и поредица от изяви Социалният комплекс в Русе

Зелено сирене
Зелено сирене

Забравен кулинарен шедьовър от гастрономическата съкровищница на България е на път да бъде възкресен. Става въпрос за уникалното Зелено сирене от село Черни Вит, което е представител на плесенните сирена, и за което е доказано, че може да се развива само на три места в Европа, едното от които е районът на Тетевенския Балкан, Средна Стара планина.
Дегустация на зеленото сирене от Черни Вит бе организирана в навечерието на Коледа в МОЛ Русе, по време на тържествата за 10-годишнината на Социалния комплекс и организирания от него традиционен благотворителен базар. Дегустацията бе осъществена от Цветан Димитров, един от ентусиастите от село Черни Вит, възобновили производството на уникалното зелено сирене. Цветан Димитров, който е преподавател по биология и химия, и бивш кмет на Черни Вит, е представител на България за зеленото сирене в рамките на международната организация „Slow Food“/в превод спокойно хранене/.

Цветан Василев, ентусиастът, който възроди зеленото сирене от Черни Вит
Цветан Василев, ентусиастът, който възроди зеленото сирене от Черни Вит

Slow Food възниква през 80-те години на миналия век като алтернатива на американската верига за бързо хранене Fast Food и в нея членуват представители на организации от над 160 страни от цял свят. Преди дегустацията Цветан Димитров разказа как се е възродила забравената традиция, свързана със зеленото сирене от Черни Вит, и какво представлява този уникален млечен продукт. Само на три места в Европа има условия за естествено заразяване на сиренето с плесен и едното е Тетевенският Балкан. Другите места са Баската република и Франция, уточни Димитров.
Всъщност зеленото сирене е модификация на бялото овче саламурено сирене и е тясно свързано с бита на местните хора от времето, когато в Балкана са се отглеждали стотици хиляди овце. Тогава, в летните кошари, хората правели сирене и го съхранявали в дървени качета. Постепенно саламурата от сиренето се отцеждала през порите на дървото и парчетата оставали на сухо. В края на лятото овчарите пренасяли качетата със сирене в село и ги складирали в мазите при постоянна влага и температура от около 10 – 12 градуса. При отварянето на качето, в досега с влажния и хладен въздух, сиренето започвало да се покрива със синьо-зелена плесен, обяснява Цветан Димитров. Цели шест години той и още няколко местни ентусиасти проучват забравената традиция и търсят точната рецепта за зелено сирене. Провеждат анкета със стотина човека, които приготвят в домашни условия сирене, като проучват шест от всички рецепти за бяло саламурено сирене. Сред тях избират една като най-подходяща за зеленото сирене и така се поставя началото.

Ани Бисет предлага с усмивка парчета зелено сирене на гостите в МОЛ-а
Ани Бисет предлага с усмивка парчета зелено сирене на гостите в МОЛ-а

В момента в Черни Вит има пет човека, които в домашни условия правят зелено сирене по утвърдената рецепта. Най-младият сред тях е 19-годишен младеж, който има стадо кози. Всъщност зеленото сирене се прави от овче или козе мляко, както и от смес на двата вида мляко. Зеленото сирене се приготвя от живо, непастьоризирано мляко, което го прави 100% усвоимо от човешкия организъм. На този етап малки количества от уникалното зелено сирене могат да се опитат единствено в къщите за гости в село Черни Вит. Сиренето е със силно изразен пикантен вкус и с леко лютив краен привкус. Ароматът му е богат и запомнящ се. Събрал в себе си уханието на планинското овче мляко.

Най-младото попълнение на семейство Галя и Дейвид Бисет, - Гоши, откриха заедно 10-годишния юбилей на Социалния комплекс и последвалия го благотворителен базар в МОЛ-а
Най-младото попълнение на семейство Галя и Дейвид Бисет, – Гоши, откриха заедно 10-годишния юбилей на Социалния комплекс и последвалия го благотворителен базар в МОЛ-а

Иначе, зеленото сирене е хит на международни изложения и най-вече на дегустации, където е заемало от трето до десето места в класациите на международни експерти. Впрочем, един такъв капацитет, като Пиеро Сардо, човек с богат опит в откриването на изгубени или забравени гастрономически съкровища, открива зеленото сирене при едно посещение у нас, като председател на Slow Food. Абсурдно е един такъв кулинарен шедьовър да триумфира само по изложения и дегустации и в същото време да е непознат на родния български потребител, но поне засега е така. Може би затова Цветан Димитров си е поставил нелеката задача да го популяризира на различни БГ форуми, какъвто бе и 10-годишният юбилей на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе. На открити щандове със сувенири, картички, художествени предмети, плетива и бижута, направени от деца, приемни родители, социални работници, ученици от Гимназията по облекло и приятели на сдружение „Еквилибриум“, бе разположен благотворителният базар без аналог на социалния комплекс. Той се организира за пети пореден път, като набира средства за дейностите по клубове и за ваканционните занимания на децата, ползващи социалните услуги на комплекса. На базара русенци за първи път опитаха от пикантните парчета синьозелено сирене, донесени от Цветан Димитров, като прибавиха към него чаша червено вино. По думите на Цветан Димитров, зеленото сирене е много подходящо мезе за отлежали червени вина. Другите му кулинарни качества могат да се усетят при хапването на сладки, в които е вложено и зелено сирене. Особено подходящо е при приготвянето на шоколадови кремове и въобще на десерти, но не само в сладкарството. По тази причина Димитров се е заел да популяризира достойнствата на зеленото сирене сред млади готвачи от варненски ресторант, които приготвят пици, предястия и десерти с уникалния млечен продукт от Черни Вит.

Автор: Валентина Караджова
Снимки: Личен архив и Валентина Караджова

Общо
Дегустация на зелено сирене за първи път в Русе
Заглавие
Дегустация на зелено сирене за първи път в Русе
Описание
Става въпрос за уникалното Зелено сирене от село Черни Вит, което е представител на плесенните сирена, и за което е доказано, че може да се развива само на три места в Европа, едното от които е районът на Тетевенския Балкан, Средна Стара планина.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker