Хранене и спорт

Какви храни да консумираме, за да подобрим здравето на очите си?

Моркови, много видове цитруси, пълнозърнести храни и риба, която живее в студена вода повлияват положително на зрението

Учени от Националния Очен Институт в САЩ са установили, че храни, които са богати на витамини C и Е, цинк, лутеин, зеаксандин и Омега 3 мастни киселини са идеални за поддържане както на добро зрение, така и на здравето на целият организъм. Тези хранителни вещества се свързват с понижаването на риска от АМД ( свързана с възрастта макулна дегенерация ) и „Сухо око”.

Ако искаме да повлияем положително на нашето зрение е необходимо да включим в менюто си цитруси, пълнозърнести храни, зеленчуци с тъмно зелени листа, ядки, и риби, които живеят в студена вода.


Хора, които се борят от години с диабет или АМД или са в рисковите за тези болести групи, имат значително подобрение, след като са спазвали диета с храни с нисък гликимичен индекс.

Такъв режим се използва и за намаляване на тегло и не е труден за изпълнение. Гликимкичният индекс на храните е свързан с това колко бързо приетата храна покачва нивото на захарта в кръвта. Храните с такъв индекс имат по-малко влияние върху колебанията на нивото на кръвната захар.

Хората, които страдат от АМД могат да спрат развитието на болестта, ако вземат специална добавка, наречена AREDS 2 formula.

Във формулата на добавката са включени Витамин С, Витамин Е, зеаксандин, цинков оксид и меден оксид. Нужно е обаче консултация със специалист преди човек да започне да приема тази добавка.

Само офталмолог може да каже дали това е добавката за вас и дали няма да повлияе отрицателно на други аспекти от здравето Ви. Каротиноидите лутеин и зеаксантин се срещат в много листни зеленчуци, както и в царевицата. Тези две вещества намаляват риска от образуване на очно перде и дегенерация на макулата.

Зеленчуци с тъмно зелени листа влияят положително на зрението.
Зеленчуци с тъмно зелени листа влияят положително на зрението.

Лутеинът и зексантинът могат да спасят човешкото зрение, като действат защитно и помагат за абсорбирането на вредната ултравиолетова светлина.

Богати на лутеин храни са морковите, царевицата, марулята, доматите, спанакът, карфиолът, зелената салата, лападът, червените чушки, копърът, магданозът, картофите, сините и лилавите плодове.

В рибата и орехите се съдържат големи количества мастни киселини омега -3, които намаляват с 50% вероятността от проблеми със зрението с напредването на възрастта.

Мастните киселини намаляват и предотвратяват запушването на артериите, помагат за отпускане на стеснени артерии и намаляват мазнините в кръвта, за които се смята, че са свързани със сърдечно-съдовите болести.

Различни проучвания показват, че жените се повлияват добре от прием на добавки като фолиева киселина и витамини В6 и В12. Морковите винаги са за предпочитане и от полза за очите.


И накрая трябва да уточним, че всички витамини и хранителни добавки не са лекарство против очните болести и не биха могли да върнат зрението такова, каквото е било преди болестта.

Здравословният прием на храна е превантивна мярка и спомага за общото укрепване на здравословното състояние на човека.

Общо
Какви храни да консумираме, за да подобрим здравето на очите си?
Заглавие
Какви храни да консумираме, за да подобрим здравето на очите си?
Описание
Много цитруси, пълнозърнести храни и риба, която живее в студена вода повлияват положително на зрението
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker