Хранене и спорт

Как да спрем да преяждаме

Защо преяждането е психологически проблем

Преяждане
Как да спрем да преяждаме

В  България, когато става въпрос за хора с наднормени килограми, обикновено се обръща внимание на диетата и спорта.

Факт е, че повечето хора с наднормени килограми (изключвам всички, които имат някаква физиологична причина за това) преяждат системно или имат нездравословен режим на физическа активност.

Разбира се в медийното пространство, в статиите, във форумите, започват да валят съвети: как човек трябва да се грижи за тялото си; колко на седмица трябва да са тренировките; какъв трябва да е хранителния му режим и т.н.

Само че и диетолозите и треньорите, а и самите потърпевши се изправят пред един мъничък проблем: преяждащите започват диетата и бързо я зарязват, започват да тренират- и спират. Знаят много за хранителни режими, здравословен начин на живот и сами си признават, че не го спазват. Да, изпитват чувство на вина, когато премерят  дреха и видят колко зле им седи, но после бързо се утешават с поредния шоколад.

Защо се получава така?

Защото акта на преяждане е психологически необходим и няма нищо общо с вашето желание да се храните здравословно и да изглеждате добре.

Ето и основните проблеми на преяждащите:

Храната е източник на ендорфини – те ни правят щастливи и ни успокояват

Колкото и пъти да разговарям с хора, които преяждат често се натъквам на един факт. Тези хора са нещастни. Емоционалните им празноти – от добре прекарано време, от позитивни приятелства и радостни преживявания, но… най- вече празнотата от истинска любов- са огромни. Така източникът на удоволствие и мъничко наслада в живота се превръща кексчето и вафлата, топлата питка и т.н. – споделя популярния психолог Галя Мутафова.

Дълбокото нещастие  води до болка, храната я успокоява

Голяма част са обкръжени от хора, които не са способни да изпитат съчувствие към тях. Така преяждащият се затваря с тъгата си, с болката и самотата, с липсата на обич- храната е спасително островче на отчаянието и временното успокоение.

В по-късна възраст злоупотребата с храна е и от стрес. Особено при натоварване, липса на почивка и сън

Организмът има необходимост от възстановяване и от презареждане с енергия. Затова имаме нужда от почивка и от сън. Да, да знам че сега е модерно хората да бъдат хиперактивни и след десет часа работа да отидат и на фитнес и на танци, а в събота и неделя да качат някоя планина, да спят по 4 до 6 часа на нощ и въпреки че им се вие свят, да пледират че всичко е наред.  Само, че организмът винаги е имал нужда и от двете: активна почивка – изразяваща се в смяна на дейностите (ако сте писал цял ден на компютъра, да станете и да се поразходите), но и от пасивна почивка (да не правите нищо, да не сте ангажиран, да отпуснете напълно, да поспите).

Когато на организма не му се даде правото на отпускане, а се привежда само в различен начин на натоварване, той е стресиран и губи енергия. Тогава самия индивид търси алтернативи за набавянето и. Често това набавяне става с преяждане.

Как да различите кога имате нужда от активност и кога от пасивност? Научете се да слушате тялото. Ако сте уморени преди тренировка, а след тренировка имате чувството, че ще се сринете, е време за пасивна почивка.

Ако спите постоянно и въпреки това се чувствате уморени, е време да се раздвижите.

Преяждащите, често подменят всички форми „на глад на душата” си, с храна

Нямат интереси- музика, изкуство, нови места, любопитство към живота и преживяванията въобще- всичко това е отдавна замлъкнало. Защото или се чувстват депресирани, или са пренатоварени с ангажименти и нямат време за нищо, или ги е страх да погледнат към „приключенията” на живота, защото това е неприемливо за средата им и тя е убила ”всичко детско” в тях отдавна.

Много е важно възстановяването на интересите, възвръщането на апетита за живот. Тогава хладилника става безинтересен, а живота от значение.

А за душата и за живота няма по-пагубно от „мъртъв живот” и „живот в болка”. Той е непоносим. Удоволствието от храната, често пъти прави точно това-прави живота малко по-поносим.

И сега разбирате, защо психиката толкова много се съпротивлява, когато и се отнеме преяждането. Всъщност и отнемате единственото утешение, така ще се изправите пред риданията на душата си. А какво правите когато не знаете как да ги облекчите или трябва да вземете решения ,които кардинално да променят познатия ви ад. Изглежда трудно и опасно….”За какви диети става въпрос въобще?”- си казва преяждащия и се отбива с чиста съвест до сладкарницата.

Ако имате проблем с преяждането, ако не успявате да спазвате хранителен режим и постоянно ви трябва воля за да намалите храненето, то ви е необходима психологическа помощ.

Необходимо ви е да се обърнете към себе си и един въпрос: „Какво всъщност ми липсва?”. Да намерите начини да задоволите вътрешния си глад. Да разрешите отдавна тровещи ви конфликти , които спират жаждата ви за живот.

Струва си да сте щастливи!

Общо
Как да спрем да преяждаме
Заглавие
Как да спрем да преяждаме
Описание
Факт е, че повечето хора с наднормени килограми преяждат системно или имат нездравословен режим на физическа активност.
Автор
Публикувано от
zdravedae.com
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker