От природатаХранене и спорт

Моринга лекува над 3000 болести

Прах от моринга може да се намери в био магазините
Прах от моринга може да се намери в био магазините

Не, не меренге, няма да танцуваме. Ще се лекуваме. С моринга – суперхраната, която обещава вечна младост. А после може да включим и меренгето…

А сега сериозно. През последните години това растение претендира да е най-здравословното и целебно, /пре/открито от хората. И за да не бъдем голословни, да споменем, че в него се съдържат  най-малко 4 пъти повече витамини, минерали и полезни вещества, отколкото в най-лековитите цитрусови плодове. Наричат морингата новата суперхрана, тъй като дава младост и енергия на хората, а в превод името на растението означава „най-питателното зелено”.

Вирее в подножието на Хималаите и Африка и е известно като „дървото-чудо“ и „дървото, което никога не умира“. Расте в най-бедните и песъчливи почви, израства отново, ако бъде отсечено и продължава да дава плодове дори по време на суша. Местното население използва дървесината за строителен материал, листата – като фураж за добитъка, маслото от семената – като основа за козметични смеси. Освен че е високопротеинова храна, чието съдържание е колкото в яйцата, тя съдържа почти 4 пъти повече калий от бананите, 2 пъти повече витамин А от морковите и 2 пъти повече фибри от овеса.

Растението вирее в Африка и подножието на Хималаите
Растението вирее в Африка и подножието на Хималаите

Моринга на прах може да се добави в чай или към фрешове. Може да се поръси и върху сосове и варива, но това трябва да стане в края на готвенето. Вкусът й напомня на хрян.

Всички части на растението са полезни и помагат при стомашни проблеми, цистит, бъбречни заболявания, астма, лошо храносмилане, при настинки и редица други болести. Растението понижава кръвното налягане, стимулира метаболизма, чисти токсини и укрепва имунитета. Препоръчва се при злояди деца и е идеалната билка за диабетиците.

Моринга е позната от древни времена, дори има легенда, че са я слагали в ковчега при мъртъвците, за да им дава сили в другия свят, за който отпътували. Египетските фараони пък взимали със себе си листа от растението в своя последен път.

Практикуващите аюрведа вярват, че моринга лекува над 3000 болести.

Моринга лекува над 3000 болести
Моринга на прах може да се добави в чай или към фрешове.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker