От природатаХранене и спорт

Моринга лекува над 3000 болести

Прах от моринга може да се намери в био магазините
Прах от моринга може да се намери в био магазините

Не, не меренге, няма да танцуваме. Ще се лекуваме. С моринга – суперхраната, която обещава вечна младост. А после може да включим и меренгето…

А сега сериозно. През последните години това растение претендира да е най-здравословното и целебно, /пре/открито от хората. И за да не бъдем голословни, да споменем, че в него се съдържат  най-малко 4 пъти повече витамини, минерали и полезни вещества, отколкото в най-лековитите цитрусови плодове. Наричат морингата новата суперхрана, тъй като дава младост и енергия на хората, а в превод името на растението означава „най-питателното зелено”.

Вирее в подножието на Хималаите и Африка и е известно като „дървото-чудо“ и „дървото, което никога не умира“. Расте в най-бедните и песъчливи почви, израства отново, ако бъде отсечено и продължава да дава плодове дори по време на суша. Местното население използва дървесината за строителен материал, листата – като фураж за добитъка, маслото от семената – като основа за козметични смеси. Освен че е високопротеинова храна, чието съдържание е колкото в яйцата, тя съдържа почти 4 пъти повече калий от бананите, 2 пъти повече витамин А от морковите и 2 пъти повече фибри от овеса.

Растението вирее в Африка и подножието на Хималаите
Растението вирее в Африка и подножието на Хималаите

Моринга на прах може да се добави в чай или към фрешове. Може да се поръси и върху сосове и варива, но това трябва да стане в края на готвенето. Вкусът й напомня на хрян.

Всички части на растението са полезни и помагат при стомашни проблеми, цистит, бъбречни заболявания, астма, лошо храносмилане, при настинки и редица други болести. Растението понижава кръвното налягане, стимулира метаболизма, чисти токсини и укрепва имунитета. Препоръчва се при злояди деца и е идеалната билка за диабетиците.

Моринга е позната от древни времена, дори има легенда, че са я слагали в ковчега при мъртъвците, за да им дава сили в другия свят, за който отпътували. Египетските фараони пък взимали със себе си листа от растението в своя последен път.

Практикуващите аюрведа вярват, че моринга лекува над 3000 болести.

Общо
Моринга лекува над 3000 болести
Заглавие
Моринга лекува над 3000 болести
Описание
Моринга на прах може да се добави в чай или към фрешове.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker