Хранене и спорт

Най-подходящото време да похапнем плодове

Грейпфрутите ускоряват метаболизма, а портокалите предпазват от свободни радикали

Най-подходящото време да похапнем плодове.
Най-подходящото време да похапнем плодове.

Вероятно сте си задавали въпроса кога са най-удачните моменти, в които можете да хапнете някой плод? Плодовете определено са най-разнообразната храна наред със зеленчуците. Плюсовете са много – заместват закуската, могат да се консумират като десерт или преди основното хранене и освен това не се нуждаят от термична обработка. Освен че могат да се ядат самостоятелно, могат да се комбинират в плодови салати и да се използват като украса на други десерти. Специалистите обаче препоръчват да приемаме плодове в подходящо време.
Сутрин след ставане – това е един от идеалните моменти, защото докато човек спи, черният дроб изгаря гликогена, за да може да даде нужната за мозъка глюкоза. Когато гликогенът започне да се изчерпва, нашият мозък получава сигнал, че е време да използва протеина от мускулите, за да превърне аминокиселините в глюкоза. Ето защо сутринта, тялото „изгаря“ мускули. Тогава на човек са му нужни бързи въглехидрати и бърз протеин, които да предовратят тези процеси на разпад. Идеалните плодове за това време са банан, портокал, пъпеш и ананас.
Друг подходящ момент за приемане на плодове, е час преди тренировка. Оособено ако човек не си е набавил качествени въглехидрати през деня. Фруктозата, която се съдържа в плодовете, бавно ще достави глюкоза на мускулите и по този начин ще спести гликогена за мускулните клетки. Плодовете препоръчани за този момент са ябълки, круши, диня, грозде, малини.
Естествено, след тренировка също може да консумираме плодове, защото тогава се презарежда гликогенът в мускулите и черния дроб. Въглехидратите ще помогнат протеинът да се усвои по-добре. За след тренировка специалистите препоръчват праскови, ябълки, ягоди, малини, череши.
Плодове като грейпфрутите например ускоряват метаболизма и му помагат да изгори излишните мазнини. В портокалите има огромни количества витамин C, които предпазват от свободните радикали. Ябълките съдържат полифеноли, които увеличават силата. Черешите пък са идеални за лечение на възпаления и тяхното предотвратяване. В динята има цитрулин, който спомага за усвояването на аргинина и превръщането му в азотен оксид. Азотният оксид е много важен за увеличаване на съпрдечния дебит и преразпределянето на кръвния поток, т.е. за пренасочването на повече кръв от неактивните към активните тъкани на мускулатурата при тренировки например.

Общо
Най-подходящото време да похапнем плодове
Заглавие
Най-подходящото време да похапнем плодове
Описание
Грейпфрутите ускоряват метаболизма, а портокалите предпазват от свободни радикали.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker