Начало - От природата - Нутриционисти обявиха пиенето на фреш за вредно. Вижте защо…

Нутриционисти обявиха пиенето на фреш за вредно. Вижте защо…

Пиенето на фреш може да е много вредно за организма

Пиенето на фреш може да е много вредно за организма

Колкото и до скоро да се смята за полезен прясно изцеденият сок или т.нар. фреш, и с него трябва да се внимава, особено с количествата.

Както с всяко прекалено нещо, предупреждават медици за превръщащото се в мода, а не като част от здравословното хранене пиене на фреш.
Консумацията дори на половин литър свеж фреш от плодове на ден е вредна за организма. Според лекари свежата напитка в по-големи количества вкарва бързо в човешкия организъм повече фруктоза, отколкото му е необходима. Когато фруктовата захар пък е в по-големи количества, се трупа в черния дроб, вдига килограмите и повишава холестерола.
Точно обратното на това, което си мислим за прясно изцедения сок. „Да, полезен е, но например по една чаша. И то по-скоро чрез пасиране на плодовете, а не чрез изцеждане, за да се запазят и фибрите в него“, коментират специалисти по храненето.
Литър фреш чрез изцеждане например от портокали се получава от 2 килограма от цитрусовите плодове. Цели човек трудно може да изяде такова количество за кратко време, но сока го изпива много бързо. Така в тялото попада истинска фруктозна бомба. Тя не влиза директно в обмяната, в мускулната енергия и т.н., а се трупа като запас на организма.
Натрупването става в черния дроб и в крайна сметка вдига и килограмите и дори може да помогне за затлъстяване. Увеличава и риска от сърдечносъдови заболявания. Прекомерното приемане на фруктоза е свързано с повишен холестерол.
Здравни специалисти сочат също така, че не е полезно да се замества някое от храненията през деня само с фреш. Може да е само от плодове, но цели, а не така концентрирани в чаша. Диетолози алармират, че много млади хора не се хранят здравословно – в храната им липсват пресни плодове и зеленчуци. А когато се опитат да го правят, се наливат за по-лесно с фрешове и така се тъпчат с повече от препоръчителната доза фруктова захар на ден.
Освен с количествата обаче трябва да се внимава и с други неща при прясно изцедените сокове. Не трябва да престояват повече от 15-20 минути. Изтече ли това време, се губи голямо количество от полезните свойства, а и започва размножаване на болестотворни бактерии в него. Не помага оставянето в хладилник. С изключение на пресния сок от моркови, който може да престои на студено до час, без да му изчезнат ползите.
Сокът от червено цвекло обаче задължително трябва да престои 30-40 минути, преди да бъде изпит, защото, ако човек го глътне веднага, може да предизвика остри алергични реакции. Фрешът в никакъв случай не трябва да се пие по време на хранене.
Пресният сок може и да се замразява веднага след изцеждането, но за не повече от две денонощия.
Източник: http://novinar.bg/

Нутриционисти обявиха пиенето на фреш за вредно. Вижте защо...
Колкото и до скоро да се смята за полезен прясно изцеденият сок или т.нар. фреш, и с него трябва да се внимава, особено с количествата.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе