Хранене и спорт

Кедрови ядки – естествен източник на витамини, минерали и мастни киселини

Кедрови ядки - мощен антиоксидант
Кедрови ядки – мощен антиоксидант

Невероятният вкус на кедрови ядки, тяхната хрупкава текстура и огромно количество от полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти, са причина тези малки семена да са изключително ценени от кулинарните майстори по света и важна съставка от нашето здравословно хранене.

Кедрови ядки всъщност са семената на Сибирския бор или на 20 различни вида борови шишарки, плодове на дървета от семейство Pinaceae, род Pinus. Кедровите ядки са вкусни ядливите семена, като са известни още и като кедрови семена.
В Европа кедровите ядки идват от италианската пиня (Pinus pinea) – вид иглолистно дърво, достигащо височина до 20 метра, което има интересна наподобяваща чадър корона. Ядките, които пинята дава са с големина около 2 см, и с плоска овална издължена форма. По-малък добив идва от т.нар. Сребърна ела. В световен мащаб обаче най-голямо значение имат кедровите ядки, отглеждани в Северен Китай, където вирее Корейската пинята.
Дърветата, от които се събират по-големите и ценни кедрови ядки, са около 20 на брой. Има и други видове, чиито семена са ядливи, но техните размери са твърде малки. И макар, че кедровите ядки се подвизават под наименованието „ядки”, ботаническите закони повеляват те да са всъщност семена.
Историята не помни кога хората за първи път са започнали да усвояват вкусовите и здравословни качества на кедровите ядки, но има твърдения, които сочат легендарния лечител Авицена за един от първите, които са се запознали с ползите от тези дървесни семена.
Редовната консумация не кедрови ядки може да ви донесе огромни ползи. Заради изобилието на антиоксиданти, кедровите ядки забавят процеса на стареене на организма. Голямото съдържание на лутеин, който е много важен срещу претоварване на очите, предпазва зрението ни и не позволява да се развиват болести на очите.
Кедровите ядки могат да ни защитят от очни заболявания, за което допринася и витамин А под формата на бета каротин, съдържащ се в кедровите ядки.
Още през Средновековието славата на кедровите ядки се носела навред заради способността им да поддържат либидото в задоволителна форма. Заради богатото съдържание на цинк в ядките от шишарки, мъжката потентност се намира в отлично състояние.
Дневно да ви достатъчни между 5 до 20 г, което се равнява на около 4 ч.л. Изобилието на витамин Е в кедровите ядки е от изключителна важност. Този витамин например е нужен за образуването на кърма при кърмачките, а неговият недостиг спира лактацията.
Витамините от групата Е или играят роля за плодовитостта. Самата дума „токоферол” в превод от гръцки означава „носител на наследство“. Витамин Е има и функция да поддържа баланса на мазнините в организма ни.
Витамините от В-комплекс са от значение за добрата работа на нервната система, сърцето, цялостното развитие при подрастващите, състоянието на кръвта. Витамини от група В са добър помощник срещу инфекциозни, паразитни, сърдечно-съдови заболявания, костно-ставни проблеми и оказват превантивно действие срещу появата на проблеми с костите и ставите .
Макар и богати на мазнини, кедровите ядки са източник на полезните ненаситени мазнини, които са така важни за организма. На всичкото отгоре те не само няма да ни накарат да пълнеем, а напротив – ще ни помогнат да отслабнем. Пиноленова киселина е ефективно средство за потискане на апетита, защото тя активира освобождаването на два хормона, които потискат глада – холецистокинин (CCK) и глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1).
Мононенаситените мазнини , на които са богати кедровите ядки, са доста полезни за сърцето, като понижават нивото на холестерола и намаляват риска от сърдечен удар. Комплексът от други витамини и минерали спомага за цялостното добро функциониране на сърдечно-съдовата система.
Желязото в кедровите ядки е важен елемент за правилното протичане на множество процеси в организма. Ако приемаме достатъчно количества желязо, ние ще сме защитени срещу депресия, апатия и цялостна отпадналост и липса на настроение.


Цели 19 аминокиселини съдържат могат да се открият в кедровите ядки, а около 70% от тях са незаменими. Мононенаситените мастни киселини в тях са изключително важни за добрата работа на сърцето, поддържайки здравословни нива на холестерола. Малките и вкусни семена са отличен източник и на целулоза.
Кедровите семена са отличен източник на растителни хранителни вещества, важни минерали и витамини, масла и протеини. Акцент в набора от полезни вещества са мастно разтворимите витамини Е и F. Кедровите ядки са носители на витамини от група В, а едновременно с това са пълни с антиоксиданти и минерали – калий, магнезий, много желязо, фосфор, цинк, мед, йод, силиций, манган, барий, титан, сребро, алуминий, кобалт, натрий, йодиди и др.
Те са източник на витамин К, важните за здравето на очите лутеин и витамин А. По съдържание на фосфатиден фосфор, кедровите ядки отново задминават всички останали ядки, както и семките, като са изпреварени единствено от соята, която е най-богат източник на лецитин.
В 100 г кедрови ядки се съдържат 780 ккал, 28 г белтъчини, 90 г мазнини, 18 г въглехидрати, 3 г фибри. Същото количество кедрови семена носи на организма ни около 31 г протеини – шампион по съдържание на протеини сред всички останали ядки.

Източник: https://www.zajenata.bg/

Общо
Кедрови ядки - естествен източник на витамини, минерали и мастни киселини
Заглавие
Кедрови ядки - естествен източник на витамини, минерали и мастни киселини
Описание
Кедрови ядки всъщност са семената на Сибирския бор или на 20 различни вида борови шишарки, плодове на дървета от семейство Pinaceae, род Pinus.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker