Хранене и спорт

Правилно хранене при гастрит

Зелето не е подходяща храна за хора, страдащи от гастрит.
Зелето не е подходяща храна за хора, страдащи от гастрит.

Стомахът е много важeн за всяко човешко тяло. Той е в състояние да смила храната, която преминава през хранопровода. И ако има проблеми с този съществен орган, има проблем с цялостния ни баланс. Тогава се получава гастрит. В такива моменти трябва да се спазват подходящи диети. Гастритът води до дискомфорт и болка, но може да се излекува и без лекарства. Стига да имаме воля и да не е в напреднал стадий.

И ако дълго страдаме от гастрит, явленията стават хипертрофични. В този случай са нарушени основните функции на стомаха.

Следователно, безразборното хранене и различната храна попаднала в стомаха, може да има отрицателни последици.
Храните, които можем да ползваме при гастрит на стомаха е добре да бъдат съгласувани с лекар, който ще даде най-точен съвет. Вашият гастрит би ви посъветвал да се откажете от груба храна. Например зеле, боб, незрели плодове, краставици или плодове, които имат груба шкурка.
При гастрит е важно да се яде често, но на много малки порции. Препоръчително е да разпрострем дневния хранителен прием за 5-6 порции. Важно е да приемете домашно приготвени храни, а не полуфабрикати. За готвене е най-добре да се използва технология, която запазва максимално полезното въздействие на продуктите , като същевременно се запази тяхната хранителна стойност.
Не забравяйте, че колкото по-лошо се смила храната, толкова по-дълго се отлага в стомаха. Ето защо е много важно да се дъвче храната /по 30 пъти/. По време на остър гастрит препоръчваме мелене на готовите ястия, за да се улесни работата на стомаха.

Превод от руски: Полина Иванова

Общо
Правилно хранене при гастрит
Заглавие
Правилно хранене при гастрит
Описание
Гастритът засяга лигавицата на стомаха. При остър гастрит или обостряне на хроничен гастрит има и възпалителен характер.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker