Хранене и спорт

Няколко храни, които ще ви направят щастливи

Кафето, черният шоколад, зеления чай и гъбите са част от храните, които ще внесат радост в живота ви

Медитацията, достатъчно сън, смях, време с домашните любимци (както и с обични и щастливи хора) помагат.
Няколко храни, които ще ви направят щастливи.

„Да обичаш значи да намериш в щастието на друг своето собствено щастие“ – казва немският философ Готфрид Вилхелм Лайбниц. Малко му трябва на човек, за да се чувства по този начин и да задържи усмивката на лицето си през целия ден. Медитацията, достатъчно сън, смях, време с домашните любимци (както и с обични и щастливи хора) помагат. Вярвате или не, науката доказва, че можете да сте по-щастливи и когато ядете някои определени храни!
Ако имате нужда от малко повече радост в живота си, вижте кои са тези шест храни, които подкрепят твърдението на учените.
Богати на пробиотик храни.
В едно скорошно проучване в Холандия 20 здрави доброволци са приемали пробиотични добавки или плацебо в продължение на четири седмици. При тези, които са получили пробиотици, значително е намаляло тъжното настроение, което се дължи основно на по-малкото агресивни мисли. Изводът: видът и количеството на бактериите в храносмилателния тракт влияят на настроението.
Плодове и зеленчуци
В проучване, публикувано в Бритиш Джърнъл, близо 300 млади хора разглеждали кулинарни списания в продължение на три последователни седмици, като в допълнение са решавали психологически, свързани с настроението, задачи. По същото време те консумирали предимно плодове и зеленчуци. Изследователите установили, че по-висок прием на растителни храни води до повече енергия, спокойствие, и по-голямо чувство на щастие. Те също така отбелязат, че ефектът се наблюдава не само в дните, когато участниците са консумирали повече зеленчуци и плодове, но и на следващия ден.
Друго проучване, публикувано в списанието „Социални показатели“, проследява 80 000 възрастни, в чието меню преобладавали зеленчуците и плодовете. Консумацията на по-голямо количество плодове и зеленчуци подсилва психичното благополучие, установили изследователите. С уточнението, че порциите дневно трябва да са седем, заради числото но щастието. Техният съвет е, когато подготвяме храната си, първо да изберем плодовете и зеленчуците, а останалите продукти да бъдат просто добавка към тях.

Порциите дневно трябва да са седем, заради числото но щастието.
Порциите дневно трябва да са седем, заради числото но щастието.

Кафето
Може да мислите, че пиещите кафе са скъперници, но едно изследване действително показва, че редовната консумация на тази напитка е свързана с позитивността. В едно друго проучване, изследователите установили, че ако кафето се консумира сутрин, то се свързва с енергията, добротата и развлечението. Ако се наслаждавате на кафето сред хора, то е свързано с обич, приятелство, удовлетвореност, и добра природа; а когато се пие бавно и спокойно предизвиква спокойствие и щастие. Друго проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine, установило, че жените, които пият по 2-3 чаши кафе на ден, имат с 15% по-малка вероятност да развият депресия през следващите 10 години, в сравнение с тези, които консумират по една чаша или по-малко всеки ден. Това, разбира се, не означава, че цяла кана кафе на ден е рецепта за блаженство, но ако обичате кафе, можете без притеснение да го направите част от вашето ежедневие. Още повече че от него има и други здравословни ползи.
Черен шоколад
Дори мисълта за черен шоколад предизвиква усмивка на лицето ми.


Хубавото е, това преживяване не е просто самозаблуда. Антиоксидантите в тъмния шоколад могат да накарат стените на кръвоносните съдове да се отпуснат, понижават кръвното налягане и подобряват кръвообращението, изтъкват учените. Може би затова едно изследване показва, че яденето на едно блокче черен шоколад дневно в продължение за две седмици, намалява нивата на хормоните на стреса при хора, които се оценяват като много стресирани. В едно такова парченце шоколад се съдържа високо количество магнезий, минерал, който се препоръчва за облекчаване на симптомите на ПМС, включително умора, депресия и раздразнителност. И накрая, уникални природни вещества в тъмния шоколад събуждат чувството на еуфория, което е сходно с усещането, че сте влюбени! Чувството е прекрасно, но шоколадът не бива да замества истинските преживявания, защото в по-големи количества може да се отрази зле на фигурата ви.
Гъбите
Никак не обичам гъби. Но те са богати на селен и изследвания доказват, че дефицитът на този минерал води до по-висок риск от депресия, безпокойство, и умора. Гъбите са и единственият източник на натурален витамин D, ключово хранително вещество, което не ни достига. В проучване на хора със сезонно афективно разстройство, което засяга 11 милиона американци, учените открили, че тези, които са вдигнали приема на витамин D чрез употреба на гъби, са повишили настроението си. За да засилите имунитета си, включете гъбите в омлет или киш по време на закуска, салати на обяд, а за вечеря можете да ги пържите, направите на грил, или да ги запечете на фурна.
Зелен чай
Японско проучване, проведено с повече от 40 000 души, установило, че нивата на психологически стрес са били с 20% по-ниски у хората, които пият пет или повече чаши зелен чай на ден в сравнение с тези, които пият само по чаша или въобще не пият. Резултатите издържали, дори и след като са отчетени други фактори, включително възраст, пол, медицинска история, индекс на телесна маса, консумация на алкохол, тютюнопушенето, и диета. Зеленият чай можем да приготвяте като напитка, ккато и да го включим в шейкове, маринати, супи, сосове.

Общо
Няколко храни, които ще ви направят щастливи
Заглавие
Няколко храни, които ще ви направят щастливи
Описание
Кафето, черният шоколад, зеления чай и гъбите са част от храните, които ще внесат радост в живота ви
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker