Хранене и спорт

Смути или малко течен оптимизъм

Тази напитка доставя бърза енергия и помага за детоксикацията на тялото

Зеленото смути е комбинация от зелени листни зеленчуци, кълнове, водорасли, подправки, цитруси.
Зеленото смути е комбинация от зелени листни зеленчуци, кълнове, водорасли, подправки, цитруси.

Зеленият цвят вдъхва доверие и оптимизъм. Най-често го характеризираме с природата. Нейното обновяването, началото на нов живот. Дългото съзерцаване на този цвят успокоява психиката, освобождава душата от лоши и ненужни мисли. При по-тъмните нюанси вече говорим за увереност. Ето защо днес ще си поговорим и за нещо друго, което също е в зелено. Става въпрос за зеленото смути, което е комбинация от зелени листни зеленчуци, кълнове, водорасли, подправки, цитруси и други плодове, които се смилат до много фини частици. Прилича малко на зелен шейк, но без мляко. Всякакви варианти са възможни за тази напитка, но в основата са зелените листа.
Смутитата имат няколко основни ползи, които ги правят привлекателни, ако искате да се чувствате във форма:
1. Подобряват усвояването на полезни за тялото вещества.
2. Редуцират апетита за сладки храни.
3. Доставят моментална енергия.
4. Регулират храносмилането.
5. Помагат за детоксикацията на тялото.
6. Карат ви да се чувствате ‘’чисти’’ и ‘’леки’’.
7. Допринасят за спазването на разумен режим на хранене.
8. Чудесни са за хора, които не обичат зеленчуци под формата на салата.
Както и при много други неща и тук, разбира се, има и няколко основни минуса, с които трябва да се съобразим. Приемът на тази зелена свежест звучи така сякаш всичките ни проблеми ще се решат на магия, но всеки един подход в храненето има и скрита страна. Ето и някой от минусите, с които ще се сблъскате ако решите да се доверите на смутито.
1. Оксалати – оксалатите са вещества, които могат да се отразят негативно на хора, които са склонни да образуват камъни в бъбреците, както и да попречат на правилното усвояване на калция. Други вещества в зелените листни зеленчуци пък могат да се намесят в усвояването на йода – така функцията на щитовидната жлеза също може да пострада.

Редуцират апетита за сладки храни.
Редуцират апетита за сладки храни.

2. Неефективно храносмилане – зелените смутита са комбинация от зеленчуци и плодове – така съдържанието на въглехидрати в тях е значително. Тук ще припомним, че в слюнката се съдържат важни ензими, които започват разграждането на въглехидратите още в устата. Много хора обаче пият смути бързо и не позволяват течността да се смеси със слюнката – в резултат на това една полезна храна може да се окаже нож с две остриета и да влоши храносмилането.
3. Липса на мазнини – идеята за напитка, която е само от плодове и зеленчуци звучи наистина примамливо, но много от витамините и фитоелементите в смутитата зависят от мазнините за транспорт и усвояване. Този проблем би могъл да се реши лесно, ако знаете че към смутито е добре да добавите малко кокосово масло, авокадо, а защо не и малко зехтин.
4. Нестабилна кръвна захар – много често хората с наднормено тегло се насочват именно към плодови и зеленчукови напитки за да влязат във форма. Смутитата, за разлика от шейковете обаче, съдържат много малко белтъчини и мазнини и не са оптимален избор за хора с нестабилна кръвна захар.
Според съдържащите се съставки смутитата биха могли да бъдат категоризирани основно в следните няколко вида: плодово смути, зеленчуково смути, зелено смути, здравословно смути, десертно смути и диетично смути. За първи път смутитата се предлагат в магазините за здравословни храни, както и от продавачите на сладолед през 60-те години на миналия век.

Общо
Смути или малко течен оптимизъм
Заглавие
Смути или малко течен оптимизъм
Описание
Тази напитка доставя бърза енергия и помага за детоксикацията на тялото
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker