Хранене и спорт

Туршиите са нарочени незаслужено

Ферментиралите продукти са полезни не само за физическото, но и за психическото здраве

Самата туршия е нискокалорична, което е още един бонус за тези, които трябва да контролират теглото си.
През зимата туршиите са традиционни за българската трапеза, но през последните години те бяха нарочени незаслужено, че са по-скоро вредни отколкото полезни.

През зимата туршиите са традиционни за българската трапеза, но през последните години те бяха нарочени незаслужено, че са по-скоро вредни отколкото полезни. Дали това е така обаче? На този въпрос ще се опитаме да дадем отговор.

Заради високото съдържание на сол мнозина диетолози ги отричат. Друга причина, поради която се налага мнението, че те не са полезни, е наличието на млечна киселина.
Последните изследвания обаче са категорични, че негативите на ферментиралите зеленчуци са силно преувеличени. Нещо повече, оказва се, че млечната киселина и всички ензими, които се образуват по време на ферментационния процес, имат положителен ефект върху организма.
Млечната киселина на първо място има свойството да засища организма и да намалява апетита. Със сигурност това е изключително важно през този сезон, когато в менюто ни преобладават висококалорични храни и трябва да внимаваме с погълнатото количество. Самата туршия е нискокалорична, което е още един бонус за тези, които трябва да контролират теглото си. Разбира се, това не означава, че трябва да прекаляваме с киселите продукти, в които съдържанието на сол е сравнително високо. Това се отнася особено за хората, които имат проблеми с бъбреците, сърцето и високото кръвно налягане. С туршиите трябва да внимават и тези, които имат проблеми с обмяната.
Но от друга страна, не бива да подценяваме положителния ефект от млечно-киселите бактерии, които се съдържат във всяка туршия. При процеса на ферментация полезните ензими и пробиотици, които са изключително важни за здравето на червата, се увеличат стократно. Когато са в достътъчно количество, те неутрализират канцерогените, които се образуват. Както е известно, здравите черва означават силен имунитет. 70 % от имунитета на човека се определя от чревната микрофлора.
При естествения процес на ферментация се запазват и витамините в зеленчуците, включително витамин С, което е още един плюс в полза на туршиите.
Особено полезно е киселото зеле, за което вече по безспорен начин е доказано, че то е чудесен профилактичен продукт срещу рак на стомашно-чревния тракт.
Наскоро американски психолози откриха, че консумацията на ферментирали храни има ефект и върху социалното поведение на човека. Хората, които често консумират такива храни, не страдали от социална тревожност и фобиии. На пръв поглед едното няма нищо общо с другото, но според учените връзката е непосредствена. Пробиотиците, които се сдържат в туршиите, влияят благоприятно върху функцията на червата, а от там и върху психиката.
Не всички туршии обаче са полезни, а само традиционната, приготвена без консерванти и варене. По отношение на солта, трябва се знае, че тя може силно да се ограничи, тъй като тя няма отношение към ферментационния процес, а изпълнява единствено роля на консервант. Ако я намалим, продуктът ще бъде по-нетраен, но пък затова можем периодично да си приготвяме малки количества туршия и така де се възползваме от нейните положителни ефекти.

Туршиите са нарочени незаслужено
Ферментиралите продукти са полезни не само за физическото, но и за психическото здраве.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker