Хранене и спорт

Какво е това колаген?

Той е спойката, която „слепва” всички клетки в един организъм

Колагенът можем да открием телешкия език и черния дроб.
Колаген можем да открием в телешкия език и черния дроб.

Какво е това колаген и защо имаме нужда от него? Това е всъщност главният белтък в съединителната тъкан при животните. Също така той е и най-изобилстващия при бозайниците. Съставлява 1/4 от всички белтъци. Колагенът е един от дългите влакнести (фибриларни)структурни белтъци, чиито функции коренно се различават от тези на кълбовидните (глобуларни) белтъци като ензимите.
Колагенът е здрав и неразтеглив, но издържа на голямо напрежение и също така е главната спойка, едно своеобразно „лепило”, което формира всички клетки в организма ни и задържа хрущялите, сухожилията и ставните връзки една за друга. Той е и основен белтъчен компонент на костите и зъбите, състоящ се от деветнадесет аминокиселини. Това осигурява нормалното функциониране на нашия организъм. В комбинация с кератина, който е мек, той осигурява здравина и еластичност на кожата, а когато с настъпването на възрастта той намалява по-бързо се получават бръчки и се отпуска кожата. Колагенът още укрепва кръвоносните съдове и има роля в развитието на тъканите. Открива се в кристална форма в роговицата и лещата на окото. Намира приложение в козметичната хирургия, използват го за увеличаване на устните, въпреки че все по-често се използва хиалуронова киселина.
Ето защо е хубаво всеки човек навършил 25 години да обръща много повече внимание на начина, по който се храни, и допълнително да се грижи за кожата и физиката си.
Има храни, които помагат за синтезирането на колаген в нашия организъм. Трябва да отбележим, че в момента, в който човек почти изгуби способността си да произвежда колаген, това бързо става очевидно по състоянието на неговата кожата. Признаците за това са, че тя става суха, появяват се бръчки, косата е в лош вид, умората се появява по-лесно и бързо.
Но все пак има и хранителни продукти, които влияят положително върху изработването на нови колагенови клетки от организма. Приемайки ги състоянието на външния вид започва да личи по начина, по който сияе кожата. Косата също възвръща лъскавия си и здрав вид.
Ако иска човек не само да се чувства добре, но и да изглежда така, то е от изключителна важност да приема продуктите, спомагащи за изработването на колаген, като телешкият език и черният дроб. Други храни, които съдържат полезни белтъчини като пилешко, свинско месо (без сланина), риба, също допринасят за увеличения синтез на колаген в тялото на човек. За изработката на колаген спомага и консумацията на бобови култури, грах, овесени ядки, елда, пшеничени кълнове и бирена мая.
Не трябва да подминаваме и пресните плодове като ананас, портокал, киви и лимон, които също задействат по-интензивната изработка на колаген. Това се дължи на факта, че съдържат много витамин С, а той участва активно в образуването на млада съединителна тъкан.
А в друг материал ще Ви разкажем и за натуралния рибен колаген, който е едно от най-големите открития на световната козметология и биотехнология. Характерен е само за белтъците в живите организми.

Общо
Какво е това колаген?
Заглавие
Какво е това колаген?
Описание
Колагенът е здрав и неразтеглив, но издържа на голямо напрежение и също така е главната спойка, едно своеобразно „лепило”, което формира всички клетки в организма ни и задържа хрущялите, сухожилията и ставните връзки една за друга.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker