Хранене и спорт

По цветовете ще ги познаете…

По цветовете ще ги познаете…

Когато говорим за храни, качеството винаги трябва да е на първо място, но понякога си купуваме продукти, за които не сме съвсем убедени, че са полезни.
Сега ще разясним няколко факта за храната и цветовете – кой цвят за какво служи и изобщо може ли да се заключи кое е по-полезно?
Започваме с яйцата, за които можем да чуем всякакви истории. Първо, добре е да са закупени от хранителен магазин и да имат печат, а относно цветовете дали да са кафяви или бели – няма значение, особено ако говорим за здраве.

Цветни храни

Цветни храни - има ли значение за здравословния начин на живот
Цветни храни – има ли значение за здравословния начин на живот

Различните цветове на яйцата говорят за различни породи кокошки. А различните цветове на жълтъка зависят и от това с какво е хранена кокошката. Нито кафявите, нито белите яйца са вредни.

Следващият продукт, който ще разгледаме, е оризът – бял или кафяв ориз? Макар че повечето хора смятат, че белият ориз не е полезен и не трябва да се консумира, това не е съвсем така. Кафявият ориз в действителност има повече полезни вещества, но това не означава, че белият е вреден.

Белият ориз съдържа четири пъти по-малко фибри от кафявия
Белият ориз съдържа четири пъти по-малко фибри от кафявия

Ориз
Белият ориз съдържа четири пъти по-малко фибри от кафявия. Освен това кафявият ориз съдържа и повече витамини. Причината е, че при обработката на кафявият ориз се премахва само ципата, която е неядлива, а белият ориз се преработва. От него се премахват значително повече пластове, съответно премахват се и витамини и минерали.

Продължаваме с вината – бели или червени вина? Тук сме категорични – по-полезното е червеното вино. В него се съдържа по-голямо количество полифеноли, както и от 3 до 10 пъти повече сапонини. Сапонините всъщност попречват холестеролът да „отключи” някое сърдечно заболяване.

Зелени храни
Цветовете имат значение, макар не винаги да обръщаме внимание. Продуктите със зелен цвят като спанак, броколи, маруля, грах, коприва, значително подхранват мозъчната ни активност. Хлорофилът в зелените плодове и зеленчуци стимулира червените кръвни телца в организма ни и съответно подобрява имунната ни система.

Червените

За червените продукти като домати, пипер, ягоди и червено цвекло, можем да споменем, че помагат значително в засилването на обменните процеси на организма. Освен това значително повишават работоспособността, но не бива да прекаляваме с тях. Оказва се, че големи количества могат да ни превъзбудят.

Сините 

Сините продукти като сливи, грозде, картофи (от онези с виолетово-сините кори), запазват зрението и защитават кръвоносните съдове. Съдържат голямо количество антоцианини.


Жълтите

Що се отнася до жълтите продукти като лимон, ананас, банани, кашкавал, царевица, жълтък – те ни снабдяват с енергия и ни защитават. Помагат и за пречистването на кръвта в организма.

Оранжевите

Оранжевите продукти (моркови, кайсии, тиква и др.) успяват да повишат сексуалността, да възстановят нервните клетки. Освен това подобрят настроението ни. Оранжевите продукти много добре се „преборват” с умората.

Белите

Продукти като карфиол, чесън, сирене и извара, чийто общ признак е белият цвят, успяват да премахнат токсините от тялото, успокояват ни и ни помагат да бъдем значително по-малко раздразнителни.

Всеки цвят на различните продукти има свои плюсове и свои минуси, така че не премахвайте напълно нищо от менюто си, опитвайте се всичко, което консумирате да бъде в нормални количества.

Източник: Gotvach.bg

Общо
Кой цвят храни са по-здравословни?
Заглавие
Кой цвят храни са по-здравословни?
Описание
Какво да предпочетем – бяло или кафяво яйце, зелен или червен пипер...кой цвят е най-здравословен?
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker