Хранене и спорт

Защо да кръстосваме крака е много лошо?

Няколко причини защо човек трябва да избягва тази поза

Оказва се, че навикът ни да кръстосваме крака, когато сядаме, е много вреден.
Оказва се, че навикът ни да кръстосваме крака, когато сядаме, е много вреден.

Оказва се, че навикът ни да кръстосваме крака, когато сядаме, е много вреден. Ще се запитате как така? Точно тази поза повишава кръвното налягане. Според последни данни кръстосаните в коленете крака могат да увеличат систоличното кръвно налягане с около 7 процента, а диастоличното с 2 %.
Според ортопеда д-р Вивиан Айзенщад тази поза предизвиква болки в гърба и врата. Тя обяснява, че така човек поставя тялото си в странична позиция, която предизвиква извъртането на една от тазовите кости. Тазът е всъщност основата, която поддържа гръбнака, ето защо тази позиция упражнява излишен натиск върху гърба и врата. Ортопедът казва още, че колкото по-продължително човек седи с кръстосани крака, толкова повече се увеличава и налягането върху гръбнака. Така се повишава и вероятността там да се появи здравословен проблем. Д-р Айзенщад знае много добре, че е невъзможно човек да поддържа винаги правилна стойка, ето защо тя препоръчва на всички да се опитат да седят с колене под ъгъл 90 градуса, за да се балансира тазът.
За втората причина – връзката между кръстосаните крака и разширените вени – лекарите не са на едно мнение. Едните смятат, че те се получават в резултат на гените, бременността, излагането на слънце и продължителното седене, докато другите са напълно убедени, че макар и индиректна, връзката между кръстосаните крака и разширените вени, съществува. Простичко обяснено, когато човек кръстоса крака се увеличава налягането във вените, които отговарят за връщането на кръвта в сърцето. Натискът, който се получава от единия върху другия крак, забавя кръвообращението и това води до отслабване на вените в краката. Когато вените са увредени или отслабнали, кръвта се задържа в тях, и по този начин човек се сдобива с разширени вени.
Кардиологът и автор на Големият холестеролен мит д-р Стивън Т. Синатра пък смята, че този вреден навик води до натоварване на тазобедрената става. Напълно е възможно при кръстосване да се събере кръв в краката, когато вените са свити. А когато това се случи, човек е предразположен към възпалителни процеси на вените на долните крайници и така се увеличава и рискът от образуване на тромби. Д-р Синатра е убеден, че стоенето с кръстосани крака повече от четвърт час е вредно. Той предлага на хората да се раздвижват на всеки тридесет минути.
Специалистите също така обясняват, че симптоми при повишено кръвно няма да усетите, но ако това се случва постоянно, увеличеното кръвно налягане може да предизвика дълготрайни здравословни проблеми.
При тази поза се притиска главният нерв, който минава под коляното от външната страна на крака. Д-р Ричард Грейвс е достигнал до извода, че натискът може да предизвика изтръпване и временна парализа на някои мускули в крака и стъпалото, така че да не може човек да повдигне ставите си. И макар това чувство да е временно, докторът е убеден, че постоянното седене с кръстосани крака в същото положение може да предизвика увреждане на нервите, което води до продължително изтръпване в краката.
Според източните разбирания, жизнената енергия, която се грижи за тонуса ни, не протича правилно, когато човек е с кръстосани ръце или крака. Това вреди на общото състояние и тонус на човека. Ето защо е добре, когато се усетим, че кръстосваме крака, да заставаме в нормална поза.
Според друго проучване жените, които прекарват близо половината си ден в седнало положение, са изложени на по-висок риск от инфаркт.

Общо
Защо да кръстосваме крака е много лошо?
Заглавие
Защо да кръстосваме крака е много лошо?
Описание
Няколко причини защо човек трябва да избягва тази поза
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker