Хранене и спорт

Защо здравето зависи от баланса на чревната микрофлора?

Д-р Рада Алексиева съветва как да се предпазим от патогенните бактерии

Д-р Рада Алексиева обяснява за баланса на чревната микрофлора.
Д-р Рада Алексиева обяснява за баланса на чревната микрофлора.

Д-р Рада Алексиева е хомеопатичен лекар. Живее и работи в Пловдив, но е завършила Колеж по практическа хомеопатия в Лондон през 2006 година и през 2010-а взема магистърска степен в същата област. Член е на Асоциацията на хомеопатите в Лондон. Специализирала е при д-р Наташа Кембъл в Лондон и работи с деца аутисти.
През миналата седмица д-р Алексиева беше лектор на международното изложение „Здраве, щастие, красота” в Русе, а лекцията й за значението на чревната микрофлора предизвика голям интерес.
От особено значение за нашето здраве е чревната микрофлора. Когато тя е дебалансиране, всичко останало в нашия организъм страда. Когато тръгнем на път, наливаме в колата бензин, нафта или газ, като търсим най-качественото гориво. Същото е и с нашето тяло, то има нужда от ресурси- микроелементи, витамини, аминокиселини, ензими, които то си набавя чрез храносмилателната система и с участието на чревната микрофлора. Така започна лекцията си д-р Рада Алексиева, за да обърне внимание колко е пагубно да пренебрегваме здравето на червата си.
Още в първите часове на раждането си детото минава през родилния канал, поема микрофлората от майката и ако самата тя има проблеми, и детето ще страда от същия проблем. Малко по-късно микрофлората се увеличава, когато майката кърми детето.
93 % от чревната микрофлора постъпва чрез кърмата. Но много майки не кърмят и това е предпоставка за проблеми в чревния тракт на детето на по-късен етап, подчертава д-р Алексиева.
Когато полезната микрофлора / бифидобактериите и лактобацилите/ към патогенната е 80 към 20, тогава организмът е в баланс. Често обаче нарушаваме равновесието заради начина си на живот.
На първо място с начина си на хранене. Високовъглехидратната диета, която днес е много популярна, е първият фактор, който храни патогенната микрофлора, заради която се получава тъй наречената дисбиоза, изтъкна д-р Рада Алексиева. И конкретно посочи най-големите виновници за разцвета на патогенната микрофлора:
– рафинирата захар, полуготовите храни, оризът, картофите, белите брашна и техните производни, голяма част от тях създадени от генномодифицирано зърно.
– продължителната употреба на медикаменти: антибиотици, хормонозаместваща терапия, контрацептиви, някои от невролептиците и антидепресантите.
– стресът: в състояние на стрес организмът губи 70- 80 мгр. от калция, а той е факторът за алкалното ни и баланса на микрофлората. Не е случайно, че някои хора в състояние на стрес получават разстройство.
Тъй като в днешно време масово сме подложени на тези негативни фактори, е необходимо специално и превантивно да се погрижим за добрата микрофлора в чревния тракт. Д-р Рада Алексиева обяснява тази необходимост с факта, че микрофлората е предпоставка за здрава имунна система, която пък е пряко свързана с ендокринната и нервната системи. Хомеопатичката уточнява, че 60 % от имунната ни система се намира в тънките черва.
Защо е важна микрофлората? Тя е важна, за да може да се разгради храната и успешно организъмт ни да изтегли всички нутриенти / минерали, витамини, ензими/. Когато имаме проблеми с микрофлората, това означава, че този процес е забавен или непълен, посочва специалистката. Освен това микрофлората стимулира производството на ензимите, а те участват във всяка биохимична реакция на нашия организъм. Няма биохимичен процес, в който ензимите да не играят главна роля, а при проблем с чревната микрофлора тяхното производство намалява, изтъква д-р Алексиева.

Когато полезната микрофлора / бифидобактериите и лактобацилите/ към патогенната е 80 към 20, тогава организмът е в баланс.
Когато полезната микрофлора / бифидобактериите и лактобацилите/ към патогенната е 80 към 20, тогава организмът е в баланс.

Трябва да знаем, че когато чревната флора не е в баланс, се отключват много заболявания. В последно време науката доказа, че тя е пряко свързана с нервната система и при дисбаланс се провокират депресии, панически атаки, епилепси, шизофрении. Д-р Алексиева сподели, че вече е доказана и пряката връзка между чревната флора и функцията на щитовидната и надбъбречните жлези.
Пловдивският лекар обърна внимание още, че не само начинът на живот, но и естественият процес на стареене също води до проблеми с чревната флора. Затове е добре превантивно да работим върху нея с различен тип програми, съветва тя.
Когато идва при мен пациент с чревна проблематика първото и основното, което го питам, е колко пъти ходи по голяма нужда. Ако това се случва през ден, през два, значи отделителната система не работи добре, казва д-р Рада Алексиева и обяснява, че отделителната система е отлична, когато до 2 часа след всяко хранене отиваме до тоалетната. Малцина имат обаче такава перисталтика, обикновено е така при бебета, но дори при тях това рядко се случва поради причините, които вече бяха изложени. Микрофлората се променя драстично и при остри хронични чревни заболявания. Затова д-р Алексиева съветвате да не се пренебрегват, а да се лекуват и то навреме.
Когато имаме чревни проблеми, първо и основно трябва да се погрижим за перисталтиката. Как се стимулира тя?
Д-р Алексиева препоръчва да изполваме много сокове, чай от ленено и сусамово семе, банани, в които калият помага на чревната среда да се алкализира. Тук се включват и пребиотиците, които са олигозахариди. Те имат къси полимерни молекули, които за разлика от дългите не дразнят лигавицата, а я успокояват.
Следващите стъпки за балансиране на чревната микрофлора и за здрава храносмилателна и отделителна система, които д-р Рада Алексиева препоръчва, четете в следваща статия.

Общо
Защо здравето зависи от баланса на чревната микрофлора?
Заглавие
Защо здравето зависи от баланса на чревната микрофлора?
Описание
Същото е и с нашето тяло, то има нужда от ресурси- микроелементи, витамини, аминокиселини, ензими, които то си набавя чрез храносмилателната система и с участието на чревната микрофлора.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker