Хранене и спорт

Защо е полезно да хапваме яйца?

Яйцата съдържат с 65% повече витамин D

Яйца, които са отгледани по новата технология, са полезни за по-добро зрение и памет, подобряват работата на мозъка и са в състояние да забавят процесите на стареене.
Яйца, които са отгледани по новата технология, са полезни за по-добро зрение и памет, подобряват работата на мозъка и са в състояние да забавят процесите на стареене.

Защо е полезно да консумираме яйца? Сигурно сред вас вероятно има хора, които не ги обичат въобще. Други може би пък обичат само жълтъците, а трети само белтъците. Разни хора, разни идеали, както са казали мъдрите хора. В яйцата се съдържат много минерали и витамини, които са полезни за нашия организъм. Не е тайна, че до преди известно време са ги смятали за вредни, но се оказва, че в тях има много полезни вещества, а ние дори не сме го осъзнавали. Като основен недостатък, заради който са считани за вредни е високото съдържание на холестерол. Американски учени са на мнение, че сега в яйцата има по-малко холестерол, в сравнение с преди 10 години. За да се случи това са подобрени техниките при отглеждането, като в това влиза и храненето на кокошките, което е специално подбрано.
Най-новите изследвания сочат, че яйцата съдържат с 65% повече витамин D и почти всички полезни минерали, които са от важност за здравето ни. Всичко това е постигнато благодарение на подобрените условия и храненето.
Това обаче едва ли се отнася за яйцата отгледани в други страни по света, както и у нас. Само ако е подбрана храната за кокошките могат да се постигнат такива резултати, за да бъде намалено високото съдържание на холестерола в яйцата. В тях се открива още и калций, който е от голямо значение за здравето на човека. Нужен ни е за изграждане на костите и зъбите, участва в структурата на лещите на очите , невроните в мозъка съдържат калций и състоянието на нервната ни система зависи и от количеството му в невроните. Когато човек е под голям стрес за по-продължително време, той губи калций и следователно от това страдат костите, зъбите, очите, нервната ни система. Това е и причината хората да са по-податливи към кариеси и други здравни проблеми със зъбите, нервите страдат и вероятността от поява на катаракта и други очни заболявания също се увеличава. Съдържанието на калций е най-високо в черупките на яйцата.

Според изследователи хапването на яйца на закуска може да помогне, за да се ограничи приема на калории с около 400 на ден, което ще доведе до отслабване с малко повече от килограм и половина за един месец.
Според изследователи хапването на яйца на закуска може да помогне, за да се ограничи приема на калории с около 400 на ден, което ще доведе до отслабване с малко повече от килограм и половина за един месец.

Друга причина да консумираме яйца е тази, че те са пълни с фосфор, желязо и цинк, които без съмнение са необходими на тялото ни. Всеки се нуждае от много желязо и когато не го получава това го прави по-изморен, ядосан и избухлив. Цинкът пък поддържа тялото в добра форма, като му помага да трансформира постъпилата храна в енергия. Друг елемент е фосфорът, които е важен за здравината на зъбите и костите. Има и други микроелементи, които са ни нужни и се съдържат в по-малки количества в яйцата – например йод, който е полезен за щитовидната жлеза, както и селен – антиоксидант, който може да допринесе за намаляване на риска от рак.
Такива яйца, които са отгледани по новата технология, са полезни за по-добро зрение и памет, подобряват работата на мозъка и са в състояние да забавят процесите на стареене. Учените изразяват мнение, че по едно яйце на ден може да ни накара да се почувстваме по-млади и здрави.
Любопитно е, че според изследователи хапването на яйца на закуска може да помогне, за да се ограничи приема на калории с около 400 на ден, което ще доведе до отслабване с малко повече от килограм и половина за един месец. Вероятно това се дължи на факта, че яйцата имат способността да ни поддържат сити за продължителен период от време, което би трябвало да означава, че човек е малко по-малко изкушен да хапне някакъв снакс или сладкиш преди обяда или по време на него да прекали с храната. Въпреки, че яйцата съдържат холестерол, той е различен от този в човешкото тяло и няма доказателства, че консумацията им би увеличила нивото на холестерола в кръвта.

Общо
Защо е полезно да хапваме яйца?
Заглавие
Защо е полезно да хапваме яйца?
Описание
В яйцата се съдържат много минерали и витамини, които са полезни за нашия организъм.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker