Хранене и спорт

Йога практики, с които да увеличим интелектуалния си потенциал

Учени вече доказаха, че упражненията от Изтока подобряват паметта

Йога практики, с които да увеличим интелектуалния си потенциал.
Йога практики, с които да увеличим интелектуалния си потенциал.

Учени установиха, че ако практикуваме йога по три пъти в седмицата ние увеличаваме интелектуалния си потенциал. Според същите тези специалисти само след два месеца занимания с медитация и упражнения от Изтока можем без съмнение да подобрим своята памет и способност за по-бързо справяне с мисловна дейност.
В това доста интересно изследване са взели участие 108 души на възраст между 55 и 79 години. От тях 61 човека са посещавали часове по хата йога. Това е древна духовна практика, която включва медитация и съсредоточаване на дишането, докато упражняващият изпълнява серия от определени движения. Останалите 47 практикували различни физически упражнения, които нямали нищо общо с йогата.
Само осем седмици по-късно тази група, която тренирала йога се представяла по-бързо и по-добре на тестовете за припомняне на информацията и умствената гъвкавост в сравнение с постиженията им преди началото на часовете по йога. А групата, която правила различни от йогистките упражнения, нямала значителна промяна.
Още много други изследвания показват, че практикуването на йога има положително действие, когато искаме да намалим своята тревожност, депресия и стрес. Доказано е, че има незабавен ефект върху симпатиковата нервна система и върху реакцията на организма към стреса.
Четири са основните упражнения, които можем да използваме, за да подобрим интелектуалния си потенциал:
1. Поздрав към слънцето, Сурия намаскар
2. Тратака – практика на взиране в запалена свещ; Пранаяма- дихателни техники
3. Брамари-жужене на пчела
4. Нади шодана, алтернативно дишане
А ето и малко пояснение за самите упражнения. Поздрав към слънцето – в нея се съчетават 7 различни пози, които е задължително да бъдат изпълнявани последователно. Така се подобрява кръвообръщението. Различни части и органи на тялото получават повече енергия, а човек се научава и на контрол върху дишането. Изпълнява се сутрин, когато е още тихо и спокойно навън, когато човек е свеж и още не е подложен на стреса от ежедневието. Дишането е значителна част от физическото и менталното състояние. Когато човек е ядосан, напрегнат, обезпокоен – дишането става бързо и плитко, ако обаче е спокоен, балансиран – дишането е дълбоко и бавно. Редица учени са доказали, че то въздейства на много от дейностите на мозъка, като контрола върху него съответно изменя състоянието на ума, намалява стреса и ние сме в положение на хармония и баланс.

Практикуващият първо си представя стълби, а след това трябва да ги погледне отстрани, за да види отделните стъпала.
Практикуващият първо си представя стълби, а след това трябва да ги погледне отстрани, за да види отделните стъпала.

 
Второто упражнение се нарича Тратак. По-ефективна от тази практика за развиване на паметта и концентрацията няма. Трябва да се изпълнява 5 мин преди лягане (за предпочитане на тъмно и без да има течение, т.е. пламъка на свеща да е неподвижен). Нужна ни е запалена свещ, която се поставя на нивото на очите, на една ръка разстояние. Практикуващият трябва да гледа във върха на фитила без да мига, колкото издържи. Когато човек вече почувства, че очите му започват да сълзят или има желание за мига- затваря очи и наблюдава отпечатъка на пламъка пред затворените очи. При избледняване на пламъка отново очите се отварят и човек се взира в пламъка без да мигам за около половин минута или колкото може да издържи, като съзнанието в този момент трябва да е напълно изчистено. Умът трябва да е насочен само към пламъка и светлината. Когато човек е отново със затворени очи, образът на пламъка вероятно ще се движи нагоре надолу, встрани, но е задължително да се стреми да го държим фиксиран в една точка и да не му позволява да се движи. След около месец всекидневна практика по 5 мин паметта става много по-добра, а умът е по-силен и остър.
Запознатите знаят, че втората практика също развива концентрацията и волята. Важно е да не се изпълнява с лещи или очила- те трябва да се махнат, но също така и при конюктивит и епилепсия.
Пранаяма – Брамари- при тази поза, практикуващият си запушва ушите с показалците, а лактите са разположени високо встрани и не бива да се отпускат. Зъбите задължително се раздалечават, но устните са затворени. Очите също. Поема се въздух (през носа) и се издишва със звука ммммммммммммм докато коремът се изпразниот въздуха. По 5 пъти всеки ден от тази практика, човек увеличава способността си за концентрация, за учене, и успехът в живота ще се увеличи също. Тази практика балансира двете полукълба на мозъка и успокоява ума.
Нади Шодан също е от практиките, които балансират и успокояват. Тя изостря и прави ума ясен и бистър, а паметта силна. За да има ефект върху паметта се прави по специфичен начин. Практикуващият първо си представя стълби, а след това трябва да ги погледне отстрани, за да види отделните стъпала. Дишането трябва да е координирано сякаш се качва по стъпалата. Първоначално се диша с двете ноздри – ако стъпалата са 5 и ги изкачваме едно по едно, след това се вдишва, задържа се за момент дъха, отново се вдишва и отново пауза, отново вдишване и така до 5, после повтаряме същите дихателни упражнения като слизаме по стълбите – отново до 5. Няколко дни или седмици по-късно (човек сам преценява) се преминава към следващият етап. Тогавя се затваря дясната ноздра, вдишва се, задържа се дъха, отново се вдишва, задържа се, отново вдишване, задържане, вдишване, задържане, вдишване, задържане – до 5, после се издишва по стъпалата надолу до 5. Същите действия се повтарят като се запуши лявата и се отпуши дясната ноздра. Така се правят 5 рунда- отнема не повече от 3-4 мин. Ако има напрежение, стъпалата може да са 3 или 4. Може с течение на времето постепенно човек да увеличи до 10 стъпала-това е достатъчно. Ако тази практика се прави правилно и всекидневно – няма начин да не забележите как капацитета на ума и паметта се повишават. Запомнянето става с много по-малко усилия.

Общо
Йога практики, с които да увеличим интелектуалния си потенциал
Заглавие
Йога практики, с които да увеличим интелектуалния си потенциал
Описание
Учени вече доказаха, че упражненията от Изтока подобряват паметта
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker