Хранителни добавки

Коензим Q10 – ключът към живота

Коензим Q10 Коензим Q10 (CoQ10) e едно от най-важните открития на физиологията. Той е естествен участник в обмяната на веществата. Поддържа здравето и осигурява дълголетието на организма като улеснява и увеличава произвеждането на енергия в клетките – нещо като „искра“ за клетъчния двигател. Намира се във всяка клетка и отговаря за произвеждането на аденозин-трифосфат (АТФ).

АТФ е богата на енергия молекула, отдаваща тази енергия при всеки физиологичен процес. При физическо или психическо натоварване, както и при стрес, ние изразходваме огромни количества АТФ, който не може да се възстанови без CoQ10. С други думи казано, този коензим ни помага “да зареждаме акумулаторите си”.

CoQ10 е актуален във всички страни с висока здравна култура. В САЩ е официална хранителна добавка от 1992 г. Около 10 млн. японци го използват ежедневно. В Европа е повсеместно разпространен. Благотворните му ефекти са много: заздравява сърдечния мускул, увеличава работоспособността, подобрява възпалени венци, укрепва имунната система, повишава мъжката потентност, удължава живота, има антиоксидантно действие.

През първата част от живота ни черният дроб извлича и синтезира CoQ10 от всяка храна. Източници на CoQ10 са месото и рибата, зърнените храни, ядките, тъмнозелените зеленчуци (спанак, броколи), синьозелените микроводорасли, соевото, сусамово и другите полиненаситени растителни масла. Човешкият организъм съхранява резервни количества от CoQ10 там, където те са най-нужни. Главни депа са сърцето, черният дроб и имунната система.

Коензим Q10 – ключът към живота
Коензим Q10 – ключът към живота
С възрастта количеството CoQ10 в клетките намалява и при повечето хора над 35-40 г. има дефицит (проявите му са липса на енергия, нежелание за физически усилия, по-често боледуване от вирусни инфекции през зимата, кървене на венците, спадане на либидото и потентността и общо намаление на жизнеността). Това се дължи на отслабване на някои функции на черния дроб, неподходящо хранене, физически натоварвания, по-продължителни или изтощителни болести, инфекции и стрес. При хора с наднормено тегло този дефицит може да достигне до 50%. Добавянето на CoQ10 в тези случаи подобрява метаболизма и помага за намаляване на теглото.

Особено големи са нуждите от CoQ10 в мускулатурата, включително сърдечния мускул. Сърцето първо усеща липсата му и първо подобрява дейността си при добавянето му към храната. Доказана е връзката между ниското ниво на CoQ10 и сърдечно-съдовите заболявания – гръдна жаба, кардиомиопатия, пролапс на митралните платна и хипертония. Някои форми на сърдечна недостатъчност могат да бъдат напълно компенсирани без никакви лекарства, само чрез CoQ10. Затова го наричат „чудото на сърцето“.

А какво да кажем за спортистите? При всяко състезание са необходими огромни запаси от енергия, както и способност тези запаси да се възстановяват бързо. Всички знаем какво става към края на второто полувреме, след деветия рунд, в края на маратона и пр. На субклетъчно ниво един от най-важните проблеми е недостига на CoQ10. Затова редовното му добавяне към храната на спортистите води до ясно изразено подобряване на постиженията им, особено на издръжливостта и бързината.

Първите важни изследвания върху CoQ10 са направени през 60-те години. Той е открит от българин! В своята книга “Чудодейната хранителна добавка – Коензим Q10” д-р Емил Близнаков и Джералд Хънт пишат:

„Беше потвърдено при клинични проучвания върху хиляди пациенти с лошо здраве – например със сърдечни болести или с имунна недостатъчност – че ако запасите от CoQ10 бъдат възстановени чрез внасяне отвън, болестите спират развитието си, защото организмът получава нова енергия за борба с тях.“

Поддържащите (профилактични) дози за възрастни са 10-15 мг, а лечебните – 30-100 мг и повече. За възстановяване на нормалното му съдържание в тъканите е необходимо CoQ10 да се приема в достатъчни дози от 1 до 3 месеца. Само при по-продължително приемане може да се постигне пълното му възстановяване.

CoQ10 е жизненоважен за създаването на енергия на клетъчно ниво. Във всяка клетка има митохондрии (малки “генератори на енергия”), които произвеждат 95% от общата енергия, нужна на организма. CoQ10 се намира в мембраните на тези органели. Той подпомага обмяната на електрони и участва в синтеза на АТФ.
Ако CoQ10 намалее с 25%, тялото не получава необходимата му енергия и в резултат настъпват функционални нарушения и болестни състояния. Ако той намалее със 75%, животът не може повече да бъде поддържан и настъпва смърт, най-често от сърдечна недостатъчност.
При допълнително приемане на CoQ10 хората (особено по-възрастни и с по-отслабен организъм) усещат подчертано увеличаване на енергията и намалена нужда от сън. Получава се ефект на подмладяване.

CoQ10 и кръвоносните съдове на сърцето
Съдържанието на CoQ10 при сърдечно болните е намалено. Д-р Фолкърс е установил 75% недостиг на CoQ10 при всички хора, починали от сърдечни болести. Добрата новина е, че увредените сърца получават нов приток на сили при добавяне на CoQ10. Д-р Емил Близнаков пише:
„Пациенти, които едва можеха да се движат поради сърдечни увреждания и имаха крайно затруднено дишане, дори без да полагат никакви физически усилия, чрез CoQ10 погледнаха отново с надежда към очакващото ги активно бъдеще.“
CoQ10 предпазва сърцето при исхемия (намален приток на кръв към сърдечния мускул). В повечето случаи тя се дължи на стесняване или запушване на коронарните съдове и може да предизвика сърдечна недостатъчност, внезапна смърт и др. Най-честият проблем се нарича ангина пекторис (гръдна жаба). Причинява се от стесняване на артериите и е толкова мъчителна, че всеки пристъп обездвижва болния. Стеснените коронарни артерии не осигуряват достатъчно кръв и сърдечният мускул не получава необходимите му хранителни вещества и кислород.
Исхемия може да възникне също по време на сърдечни операции – байпас, ангиопластика и др. Доказано е, че приемането на CoQ10 преди операция намалява опасността от увреждане на сърдечния мускул.
При лечение на ангина пекторис CoQ10 дава отлични резултати поне при 70% от лекуваните. След едномесечен прием издръжливостта при физически усилия се подобрява. Пристъпите могат да намалеят наполовина, както и нуждата от нитроглицерин. Необходимите дози са до 150 mg дневно, но ефект настъпва по-бързо и от по-малки дози, ако се взема инстантната форма Cell Power.
CoQ10 и застойна сърдечна недостатъчност.
Хора със сърдечна недостатъчност като цяло се повлияват добре, тъй като в кръвта и тъканите им е налице недостиг на CoQ10 поради недобра обмяна. Честотата на сериозни усложнения като белодробен оток и камерна аритмия у болни от сърдечен порок намаляват при продължително приемане на CoQ10 (месеци или години).
Ето резултатите на клинично изследване, включващо 1715 пациенти: приемането на 50 mg CoQ10 дневно в продължение на четири седмици облекчава затрудненото дишане, намалява сърцебиенето, цианозата, отоците и понижава кръвното налягане при пациенти с компенсиран сърдечен порок.
CoQ10 и високото кръвно налягане
Високото кръвно налягане, сочено като причинител номер едно на сърдечните заболявания, се понижава, когато към диетата се добави CoQ10. Според изследвания в САЩ и Япония, след 2 месеца приемане на коензим Q10 се постига промяна на кръвното налягане средно от 141/97 на 128/90.

„Млади сме дотолкова, доколкото е млада имунната ни система“ – казват д-р Близнаков и Хънт. Тя е отговорна за всички здравословни проблеми – от обикновената хрема и алергии до рак и СПИН.
Приемането на 60 мг CoQ10 дневно е сигурен начин да се укрепи имунната система, защото набавя енергия за дейността Ј. CoQ10 повишава компетентността на имунните клетки и те вършат работата си по-добре. Повишава се активността на макрофагите, подобрява се клетъчният и хуморален имунитет, както и устойчивостта към бактерии, гъбички и вируси. Намаляват размерите на тумори, предизвикани изкуствено у мишки.
CoQ10 няма странични ефекти. Използван съвместно с химиотерапевтикт адриамицин, той намалява страничните му ефекти, свързани с отслабване на сърдечния мускул.
CoQ10 и стареене
В началото на 21 век живеят няколкостотин милиона души на възраст над 65 години, а средната продължителност на живота е почти 82 години. Съществува възможност да се удължи и активният творчески период на човека чрез внасянето на СоQ10, растежни фактори и суперхрани. Така може да се постигне подмладяване и укрепване на имунната система. Именно нейната издръжливост е една от причините някои хора да остаряват по-добре от други.
Стареенето се ускорява от недостига на CoQ10. Според Близнаков и Хънт смъртта идва след опасно намаляване на CoQ10, а не просто от старост. Проведени изследвания с мишки показват, че CoQ10 удължават живота им с 50 %. Онези, на които давали CoQ10, живели средно по 150 седмици, или приблизително 140 човешки години.
Повечето храни съдържат съвсем малки количества CoQ10. Допълнителното му приемане е от полза за всеки човек и може да се окаже изворът на вечната младост.
От друга страна СоQ10 е антиоксидант, който може да отдава или поема кислород според нуждата. Той предпазва клетките от свободни радикали и поддържа оптималното кислородно ниво в тъканите. Приемането на CoQ10 ни помага да поддържаме както антиоксидантните, така и биоенергийните си функции.
CoQ10 и поддържане на идеално тегло и енергия
По-пълните хора имат 50% недостиг на СоQ10, че даже и повече. При тях добавянето му подобрява метаболизма и води до намаляване на килограми. Това може да помогне поне на половината хора, страдащи от наднормено тегло.
Група хора с наднормено тегло била разделена на две: с недостиг на CoQ10 и без такъв недостиг. Участниците в двете подгрупи били подложени на една и съща диета, с добавка на 100 мг CoQ10 дневно. След 8 седмици хората с първоначален дефицит отслабнали с около 7 кг, а тези без дефицит – с по-малко от 3 кг.
Съчетаването на CoQ10 с хром помага още повече за решаването на проблема затлъстяване. Тази комбинация е много ефикасна, защото хромът намалява желанието за сладко.
Твърде много са хората с хронични заболявания на венците. Милиони души са застрашени от кариес, опадане на зъбите, лицеви изкривявания и др. Пародонтозата не е само локално заболяване на венците, а представлява общо заболяване поради смущения в имунната система. CoQ10 е изключително ефективен при лекуването на болни венци. Главната причина за неговия успех е доказаният му имуностимулиращ ефект.
Взети проби от 120 пациенти с пародонтоза показали недостиг на CoQ10 при всички. Добавянето му спряло развитието на болестта – тъканите били излекувани за 5 дни, докато за това обикновено са нужни поне 10-15 дни.
CoQ10 е мощен афродизиак, който дава енергия и повишава силата на мъжете. Това е особено важно тогава, когато те работят на много високи обороти и се преуморяват. Той подобрява подвижността и удължава активния живот на сперматозоидите.
Хромът се съдържа в спермата и затова добавянето му е полезно за подобряване на качеството й. Водораслите АФА с високото си белтъчно, минерално и витаминно съдържание внасят допълнително всичко необходимо за образуването и съзряването на сперматозоидите. От друга страна, те въздействат благотворно на нервната система и могат да регулират процесите на възбуждане и задържане, като по този начин действат целебно при сексуални неврози.
При всяко състезание се изразходва огромно количество енергия и е много важно на спортистите да се даде възможност за бързото й възстановяване. На субклетъчно ниво един от най-важните проблеми е недостигът на СоQ10. При физически натоварвания мускулите се нуждаят от повече CoQ10. Ако в такъв момент към храната се добави СоQ10, той осигурява допълнителна мускулна сила.
В университета в Болоня, Италия, накарали група бегачи да тичат до пълно изтощение върху бягаща пътечка. След това им давали по 100 мг CoQ10 на ден, а на контролната група – плацебо. При повтарянето на пробега тези, които приемали CoQ10, успели да бягат средно с 12% по-дълго време и с 8% по-дълго разстояние в сравнение с контролната група.
Добавянето на CoQ10 подобрява издръжливостта на организма дори без физически упражнения. Група здрави студенти получавали по 60 мг CoQ10 на ден за 8 седмици, без да променят обичайния си начин на живот с минимални физически натоварвания. В резултат средната им физическа издръжливост нараснала с 28%.
Атлетите с върхови постижения изразходват от 12 до 20 пъти повече кислород от хората, водещи заседнал живот. При интензивни физически натоварвания количеството на свободните радикали нараства неколкократно. Това е още една причина активно спортуващите да приемат CoQ10 – освен че подпомага възстановяването на енергийните запаси на клетките, той е също мощен антиоксидант.
Тъй като с възрастта количеството CoQ10 в организма бързо намалява, Институтът по хранене на спортисти Колган препоръчва в храната на всички спортисти да се добавят по 30-60 мг CoQ10 дневно.
Д-р Майкъл Колган и неговият институт
Един от най-големите световни авторитети на тема CoQ10 е д-р Майкъл Колган – директор на Института по храненето “Колган” (основан през 1974 г) в Сан Диего, Калифорния, посветен на връзката хранене – спортни постижения – стареене. Той се ползва с международна известност и е автор на редица научни статии във всички водещи спортни издания по света, учебници и книги за широката публика. Изнася лекции по цял свят и е обучил хиляди спортисти как да станат шампиони.
Д-р Колган преподава медицина в Рокфелеровия университет в Ню Йорк и е почетен член на Университета в Оклънд, Нова Зеландия. Консултант е на правителството на Нова Зеландия и на Американския национален институт по геронтология. Членува в Американската асоциация по спортна медицина, в Нюйоркската академия на науките и в Британското общество по нутриционистика.
Хром пиколинат
Независимо дали сте бягали маратон или сте имали тежък ден в работата, именно хромът помага за поддържане на енергията ви. Без него кръвната ви захар не може да се поддържа на подходящото ниво. Когато тя се покачи, се получава диабет, а ако е ниска – хипогликемия. Регулирането й става от хормоните инсулин, глюкагон и др.
Тривалентният хром има отношение към действието на инсулина. Липсата на този жизнено важен и твърде често дефицитен елемент не позволява на тялото да използва за енергия глюкозата, и то започва да произвежда енергия от разграждане на масти. Това води до повишаване на холестерола и натрупването му в съдовете, което намалява тяхната проходимост.
Има и други връзки между хрома и инсулина. Лекарите говорят за т.нар. синдром Х, състоящ се от четири болести: диабет от втори тип (или инсулинова резистентност), затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол. Синдромът Х е налице при проблеми с инсулина, а те на свой ред са свързани с недостиг на хром.
Препоръчваната дневна доза хром е 50-200 mg. Приемането му подобрява изгарянето на телесните мазнини, особено в комбинация с интензивни тренировки. Доказана е ефективността му за намаляване на теглото, натрупване на мускулна маса, подобряване на мускулния тонус, регулиране на кръвната захар и холестерола (без странични действия), и по-лесно изгаряне на тлъстините. А това може да удължи живота ни и да го направи по-добър.
Хром и диабет
Още от 1854 г. е било установено, че хромът помага на болните от диабет. Днес се знае, че той е незаменим кофактор на инсулина – ключов хормон в регулирането на обмяната. Инсулинът е необходим за внасяне на глюкозата в клетките, а хромът улеснява действието му като заедно с няколко аминокиселини образува т.нар. глюкозо-толерантен фактор (ГТФ). ГТФ улеснява свързването на инсулина с клетъчните рецептори и някои реакции, протичащи след активиране на тези рецептори. Най-просто казано, ГТФ увеличава чувствителността на клетките към инсулин.
С възрастта съдържанието на хром в тъканите намалява, а честотата на диабета от втори тип нараства. Недостигът на хром е виновен за нарушения глюкозен толеранс на организма, проявяващ се с повишаване и нестабилност в нивото на кръвната захар, наличие на захар в урината и инсулинова резистентност.
При диабет II тип (неинсулинозависим) много често има инсулинова резистентност и последиците от недостига на хром са най-сериозни. При хора от групи с висок риск (с диабет в семейството) се установява инсулинова резистентност години преди появата на диабет.
Проблемите с хрома са толкова сериозни, че има създадено специално Информационно бюро за хром, което разпространява научна и клинична информация по въпроса. Клиничните изследвания хвърлят светлина върху връзката хром – диабет и предиабет и показват, че добавянето на хром в 90% от случаите намалява инсулиновата резистентност, съответно и нивото на кръвната захар.
При добавяне на хром към диетата болни от диабет тип 2 се намалява кръвната захар на гладно, подобрява се поносимостта към глюкоза, намаляват нуждите от инсулин и се понижава нивото на лошия холестерол и серумните триглицериди при едновременно покачване на HDL (добрия холестерол). Макар че хромът повишава HDL (липопротеините с висока плътност) при диабетно болни, той не променя нивото им при здрави млади хора.
Хром и добра спортна форма
Приемането на хром подобрява съотношението между мускулите и мастната тъкан. Мускулната тъкан се увеличава, а тлъстините намаляват. На практика обаче това не винаги означава намаляване на телесното тегло, защото мускулната тъкан тежи повече от мастната.
Хромът увеличава изгарянето на телесни мазнини. Атлети, културисти и други, стремящи се към загуба на тегло, могат да очакват забележителен резултат от Хром пиколинат, особено ако увеличат интензивността на тренировките. Доказана е ефективността на Хром пиколинат за намаляване на теглото, натрупване на мускулна маса и регулиране съдържанието на глюкоза.
Защо с водорасли АФА?
Тъй като водораслите АФА съдържат над 90 микроелемента и много ензими, витамини и други биологично активни вещества, те са изключително полезни за регулиране на метаболизма. Добавянето им осигурява всичко необходимо за по-ефективното действие на другите две съставки и за възстановяването на организма.
Например цинкът помага на панкреаса да произвежда инсулин и подобрява действието на инсулина. Липсата на цинк затруднява поддържането на кръвната захар в норма и пречи на клетките да оползотворяват глюкозата.
А колко още са ползите от водораслите, това тепърва ще се установява в подробности. Отговорът засега е “Много”!
Една капсула CoQ10/Хром/АФА дневно (45 mg CoQ10 от растителен произход, 200 µg Хром пиколинат и 100 mg АФА) е отличен начин за по-лесно справяне с излишни килограми и помага за поддържане на добро здраве.
Най-добре е всеки човек над 30-35 г. ежедневно да приема по една капсула, независимо от това дали има оплаквания или не. Въпреки че отначало може да не забележим нищо, след 2-3 месеца ефектът е отличен. Повечето хора съобщават за прилив на енергия, по-лесно справяне с работата си, подобрен общ тонус, повишена издръжливост на натоварвания и стрес, както и по-лесно справяне с настинки, грип и други инфекции.

Продуктът СоQ10/хром/АФА се препоръчва при:
•    всякакви проблеми с двигателната, сърдечно-съдовата и нервната система;
•    предиабет и диабет от първи и особено от втори тип
•    парадонтоза и кървене на венците;
•    всички хора по време на вирусни епидемии
•    различни банални инфекции и други заболявания;
•    всички хора след 30 годишна възраст;
•    хора, склонни към напълняване;
•    преждевременно остаряване;
•    активни спортисти за подобряване на постиженията (доказано е, че не е допинг, а естествена храна);
•    лесно уморяване, недоспиване, преумора след работа, стрес и др.;
•    мъже с намалена подвижност на сперматозоидите, импотентност и други сексуални проблеми;
•    всички, които искат да имат много повече енергия и да живеят по-дълго.
Употреба:
По 1 капсула дневно по време на хранене.
Съдържание:
1 капсула съдържа: АФА – 100 мг, коензим Q10 – 45 мг, хром пиколинат 16,7 мг (осигурява 200 µг основен хром, 500% от ПДД*), свързващ агент: оризово брашно, обвивка на капсулата: чист желатин – 100 мг.
Продуктът не съдържа ГМО.

По 1 капсула дневно по време на хранене.
Опаковка: 30 капсули.
Страна на произход: Великобритания

Име и фамилия *

Вашият Email *

Телефон*

Адрес:*

Изберете категория *

Изберете продукт : *

Брой *

(При различен брой от множество продукти - Моля изпишете съответните продукти и бр. продукти от всеки в полето "Съобщение".)

Съобщение

Всички полета отбелязани с * са задължителни

Въведете кода от картинката

За да ползвате CAPTCHA вие трябва да инсталирате Really Simple CAPTCHA разширението.

Общо
product image
Обща оценка
no rating based on 0 votes
Търговска марка
Аквасорс
Продукт
Коензим Q10

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker