Специалистите за АкваСорс

Нов модел на здравето, базиран на стволови клетки – д-р Кристиан Драпо

д-р Кристиан Драпо, стволови клетки, здраве, aquasource, АкваСорс, водорасли АФА,синьо-зелени водорасли АФА,
д-р Кристиан Драпо, стволови клетки, здраве, aquasource, АкваСорс, водорасли АФА,синьо-зелени водорасли АФА,
„Консумирането на синьо-зелени водорасли АФА или екстракти от тях повишава циркулацията и насочването към тъканите на стволови клетки при животни и хора (както здрави, така и болни), като предизвиква преходно увеличение на популацията от стволови клетки в кръвообращението им.” – патент, издаден на изобретателите Gitte S. Jensen и Christian Drapeau

Изследванията на стволови клетки продължават да се развиват. Става все по-ясно, че костно-мозъчните стволови клетки представляват цяла система за естествено изцеление на тялото.

Опознаването на тази система предлага нов начин за разбиране на здравето и болестите.

Когато дадени органи или тъкани имат проблем, те отделят цитокини – молекули, които привличат стволови клетки и ги карат да мигрират в страдащата тъкан. Когато достигнат тъканта, стволовите клетки постепенно се превръщат в клетки на тази тъкан. Именно този феномен стои зад регенеративните процеси, които се извършват в организма всеки ден от живота ни. В тези процеси количеството стволови клетки, циркулиращи в кръвта, е един от най-важните параметри; повече стволови клетки в кръвта означава, че повече стволови клетки са на разположение да мигрират в различни тъкани и органи на тялото.

Но ако това е така, би трябвало да има връзка между недостига на стволови клетки и развитието на различни заболявания. С други думи, хората с по-малък брой циркулиращи стволови клетки трябва да имат по-малка възможност за възстановяване и ремонт на тъканите и следователно трябва да са изложени на по-висок риск от развитие на заболявания в резултат на загуба на клетки. И това е точно така. В проучвания, публикувани напоследък, по-малкият брой циркулиращи стволови клетки се свързва с развитието на сърдечни заболявания, артрит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), белодробна артериална болест, диабет, бъбречна недостатъчност, мускулна дистрофия и дори мигрена и еректилна дисфункция. С други думи, хората с по-малко стволови клетки са по-склонни към развитие на тези заболявания; и тази връзка е възможно да се открие при много други болести, защото изследванията в това отношение продължават.

От всички тези данни се очертава един нов модел на здраве и профилактика, базиран на стволовите клетки. Традиционно ние свързваме развитието на болестта със загуба на определени видове клетки, а лечението с компенсиране на тези загуби. Например, диабетът е загуба на панкреасни клетки, произвеждащи инсулин, и лечението се състои в компенсиране чрез инжектиране на инсулин. Болестта на Паркинсон е загуба на мозъчни клетки, произвеждащи допамин, а лечението се състои в прием на L-допа с цел повишаване на нивата на допамина мозъка. Бъбречната недостатъчност е загуба на бъбречна тъкан и лечението е редовна хемодиализа. В някои случаи компенсацията е палиативна, като инвалидна количка за болни с мускулна дистрофия или увреждане гръбначния мозък.

Макар че практически при всяка болест главният проблем е загубата на функцията на даден орган или дадена тъкан поради специфична загуба на клетки, досега лечението не е било възстановяване или ремонт на тъканта, а просто подпомагане или компенсация. Възникващата наука за стволовите клетки твърди, че има и друга страна на цялата тази формула. Ние не само губим клетки, за да стигнем накрая до непоправимо състояние на неизправност; ние също можем да се ремонтаме и регенерираме.

Следователно болестта не е просто резултат от загуба на клетки, а по-скоро резултат от дисбаланс между клетъчна загуба и клетъчна регенерация. Освен че губим клетки всеки ден, ние също така регенерираме клетки и ремонтираме тъкани ежедневно през целия си живот. За да сме здрави, просто трябва да подновяваме клетките си толкова бързо, колкото ги губим.

Добре известно е, че всяка тъкан и орган в тялото минава през цикъл на обновяване. Например лигавицата на червата се сменя на всеки 5 дни, черният дроб се обновява на всеки 3-4 години, белите дробове на всеки 4 години, сърцето на всеки 15-20 години, дори и мозъкът се обновява! В действителност е доста трудно да се каже точно колко време е необходимо за всеки орган да се обнови напълно, но не това е най-важното. Това, което е най-важно е да се разбере, че всеки орган и всяка тъкан на тялото губи клетки като част от нормалния процес на живот, но и през целия ни живот регенерира, за да поддържа функцията си; а ролята на костно-мозъчните стволови клетки е да осъществяват тези регенеративни процеси.

Всяко нещо, което увеличава броя на циркулиращите стволови клетки, подпомага способността на организма за естествено възстановяване и накланя баланса към цялостно възстановяване и потенциално забавяне на появата на всякакви проблеми, причинени от загуба на определени видове клетки. Този подход изведнъж създава една изцяло нова концепция за здраве и уелнес, която се състои в поддържане на доброто здраве, а не в лечение и профилактика на болестите. Тази концепция предлага за първи път платформа за преминаване от един модел на здравеопазване, базиран на болестите, към нов модел, базиран на здравето. Тя ни дава възможности да мислим за медицинските грижи, не като за нещо, което правим, когато здравето започва да се влошава, а по-скоро като нещо, което правим, за да поддържаме здравето си, докато все още го имаме. Можем да правим това просто като подпомагаме ежедневно естественото обновяване на тъканите посредством стволовите клетки. Когато болестта вече е започнала, определено трябва да направим всичко възможно, за да компенсираме и смекчим проявите й, но също можем да включим естествените регенеративни способности на тялото и да наклоним везните към възстановяване на тъканите и органите с помощта на нашите собствени стволови клетки.

Развитието на изследванията, свързани с ембрионални стволови клетки неизбежно ще се сблъска в един момент с недостига на човешки ембриони, което ще върне необходимостта от създаването на човешки ембриони единствено с цел задоволяване интересите на научните изследвания. Дори и ако използваме човешки ембриони, които иначе просто ще бъдат унищожени, като се съсредоточаваме върху ембрионалните стволови клетки и развиваме медицинска промишленост, свързана с тях, ние създаваме реални проблеми за в бъдеще.

Алтернатива има – според мен трябва да обърнем внимание на потенциала на възрастните стволови клетки, който е неограничен. Няма съмнение, че всеки долар, инвестиран в изследвания на стволови клетки, би донесъл много по-голяма научна, морална и социална възвръщаемост, ако се вложи в изследвания на възрастни стволови клетки.

Мит е, че ембрионалните стволови клетки са по-добри от възрастните стволови клетки. Възрастните стволови клетки са също толкова ефективни, колкото и ембрионалните, ако не и повече, когато се използват грамотно. Възрастните стволови клетки за разлика от ембрионалните не крият риск от образуването на тумори. Няма ограничения в снабдяването с възрастни стволови клетки, тъй като те могат да бъдат извлечени от собственото тяло на всеки човек.

Наскоро беше установено, че с помощта на генетични манипулации всички клетки могат да се превръщат в клетки, подобни на стволови клетки, което напълно премахва необходимостта от използване на човешки ембриони.
Всички научни изследвания ясно сочат, че бъдещето на изследванията на стволовите клетки е свързано с възрастните стволови клетки и че това е мястото, където преди всичко трябва да бъде насочено финансирането.

Източник: anhira.com

Общо
Нов модел на здравето, базиран на стволови клетки - д-р Кристиан Драпо
Заглавие
Нов модел на здравето, базиран на стволови клетки - д-р Кристиан Драпо
Описание
Консумирането на синьо-зелени водорасли АФА или екстракти от тях повишава циркулацията и насочването към тъканите на стволови клетки при животни и хора
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker