Деца и родители

5 въпроса, които най-често тревожат младите майки

В продължение на няколко седмици „Здраве да е” ще публикува редица въпроси, които тревожат младите майки. Заедно с тях нашите читатели ще получат и отговори от  Мариана Чомпалова-Йорданова – детски социален педагог. Вие също може да ни подскажете теми, които ви вълнуват. Първата серия от въпроси и отговори е свързана с кърменето, съня, силния плач, отказването на биберона и детските ясли.

До кога кърмене и от кога захранване?

Най-добре е бебето да се кърми
Най-добре е бебето да се кърми

Най-доброто за детето е да бъде кърмено поне до 6-12 месечна възраст. Майчината кърма е идеалната за всяко дете храна и съдържа всички необходими вещества за крехкия детски организъм, създава добър имунитет и кърмените деца определено боледуват по-малко. Съответно от определен период детето може успоредно да приема кърма, подходящи за възрастта му храни и разбира се вода. Да се има предвид, че приемащите майчина кърма деца, поемат по-малки количества вода. Постепенно след годинка да се премине на обща храна, като се спестяват солените храни, силните подправки и храните предизвикващи алергии при малките деца. Ако въпреки желанието и усилията на майката кърма липсва, недостатъчна е като количество и качество или има основателна причина да не кърми, детето се храни с адаптирано мляко, като се спазват препоръките на педиатъра за хранене и захранване.
Забележка: Според последните тенденции на СЗО детето е добре да се кърми до 1г., препоръчва се захранване след 4 и половина-5 месечна възраст със зеленчуково пюре (по българската школа) или с каша (според западната школа), не с плодови сокчета. По отношение на водата, по българската школа се препоръчва преварена вода от първите дни след раждането, а по западната – след 6-я месец (ако детето приема само майчина кърма).

Защо някои деца спят по-малко?
Ако детето е здраво и не изпитва болка, облечено е с лека и удобна дрешка, нахранено е и не е жадно, добре е проветрено помещението, в момента няма проблем с никненето на зъбките, но не спи достатъчно, обяснението често е в темперамента на детето. Както при възрастните хора, всеки се нуждае от индивидуално количество сън.

Полезен ли е плачът?
Категорично Не! Детето не бива да се оставя да плаче, това го невротизира и често остава отпечатък в психиката му.

Препоръчително е да не се използват детски залъгалки
Препоръчително е да не се използват детски залъгалки

Как да откажем детето от смучене на пръст и биберон?
– Препоръчително е да не се използват детски залъгалки – биберони! Когато нещо не е дадено на детето, то няма как да се привърже към него. Бибероните често водят до изкривяване на челюстта и лошият навик детето да лапа предмети търсейки успокоение по този начин. Стрес е и отказването от тях. Това може да се спести както на детето, така и на майката. Навикът детето да смуче пръста си, ако в кърмаческа възраст се приема за сукателен рефлекс, след това се счита за лош навик, често плод на скука или липса на внимание, затова от самото начало отмествайте ръчичката му от устата и я ангажирайте с играчка!

За и против детски ясли?
За предпочитане е детето да се отглежда в семейна обстановка и от своята майка до 2-3 годишна възраст, вариант детски ясли да се предприема в краен случай и по възможност над 2 годишна възраст. Това е така, защото в ранна детска възраст детето има преди всичко потребност от общуване с възрастния т.е. своята майка, а потребността от общуване с връстници се появява по-късно. Съответно в група децата повече боледуват, не винаги могат да получат индивидуално внимание, от твърде крехка възраст трябва да се съобразяват с ред правила и режим, често плачат и трудно свикват в новата обстановка. След 8-ия месец детето ясно разграничава своята майка, придало и е специален статут и всяка раздяла с нея в ранна детска възраст е травмираща, това е периодът в който се появява и страхът от непознат, това са част от причините поради които не е особено подходящо детето да попадне в детски ясли от едногодишна възраст. Някои деца свикват бързо, на други им е нужно време, а трети не свикват и воденето сутрин на детски ясли е кошмар, както за майката, така и за детето. На детето могат да се осигуряват моменти за игри и общуване с други деца сред приятелския кръг, в парка и др. По отношение възпитаването на елементарни навици, умения и знания в ранна детска възраст, с тази задача може да се справи всяка майка, ако има желание. Детските градини са препоръчителни за децата, защото там те получават реални знания и умения и добра подготовка за училище. Всяко дете е индивидуално и всеки родител трябва добре да прецени конкретната ситуация.

Мариана Чомпалова-Йорданова – детски социален педагог
www.moetodete.com

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker