Деца и родители

Академия за бебета, деца и родители отвори врати в Русе

Мозъкът на децата, посещавали центровете KindyROO, е 100 % готов за учене

Деца и родители се забавляват заедно
Деца и родители се забавляват заедно

Нова за страната ни програма за ранно детско развитие набира стотици последователи. Става въпрос за австралийската програма КиндиРу/словосъчетание от думите детска градина и кенгуру/, която залага на ранното развиване на мозъка и тялото чрез комбинация от упражнения, игри, музика и танци. В програмата участват деца и родители, които са първите и най-важни учители в живота на всеки човек.
Доказано е, че през първите години от живота, мозъкът расте с големи темпове и децата са в състояние да възприемат много информация. Затова в този период трябва да се отключи потенциалът им и чрез упражнения, игри, музика и танци, да се подготвят за училище. Специалисти обаче са категорични, че точно тогава физическата свобода на децата е много ограничена. Загрижени за тяхната сигурност, родителите им не им позволяват да се движат и играят свободно. Бебетата прекарват часове в пространства, които ограничават движението им (кошчета, легла, високи столчета и т.н.). Обездвижени от колани и протектори, малките деца често дори не могат да си играят свободно. Детските площадки също ограничават движенията им. Често оборудването им е статично и не позволява на децата да се въртят и да се люлеят. Таблетът също има голям принос за обездвижването на децата, вече и 2-3 годишни бебета се застояват пред него, твърдят специалисти. А физическата активност е от изключително значение за развитие на мозъка, убедени са те.

Диана Минкова/с розовата блуза/ е любимка на деца и родители
Диана Минкова е любимка на деца и родители

И тук на помощ идва КиндиРу, австралийската програма за ранно детско развитие, наречена амбициозно Академия за бебета, деца и родители. В България тя действа от лятото на 2014-а година и нейни центрове са изградени в тринадесет града. Сред тях е и русенският център KindyRoo, който стартира през декември 2014-а година с 40 деца. Ръководителят на центъра кинезитерапевтът Диана Минкова разказва, че децата са разделени в 8 групи, според възрастта си. “Платикус“ е групата на бебетата от 0 до 6 месечна възраст. Следващата е Уомбат и в нея са децата от 6 месеца до прохождането им. Третият “клас“ са Пингвините.Той включва проходилите бебета, до навършването им на година и половина. Децата от четвъртата група са Коала и са на възраст от 1,5 до 2 години. После са „учениците“ от класа Уолаби на възраст от 2 до 2,5 години. Следват малчуганите от Кенгуру, които са на 2,5 до 3 годишни, Опосумите, 3-4-годишни, а най-старшите ученици от Бебешката академия са в клас Ему и са на възраст от 4 до 5 години.

Малкият Ники с удоволствие изпълнява упражнения
Малкият Ники с удоволствие изпълнява упражнения

Забавното в случая е, че имената на различните групи са имена на симпатични животинки, характерни за Австралия, пояснява учителката.

Майка на момченце от класа на Пингвините споделя във Фейсбук, че е в русенския център на академията от откриването й през декември миналата година и че за 6 седмици малкият Никола много е напреднал. Той се привърза много към учителките и изпълнява упражненията с хъс и желание. Времето минава бързо, тъй като игрите са интензивни. Там пеем, танцуваме, свирим на инструменти, учим, и времето минава неусетно. Дори искаме още! При нас определено има развитие, синът ми се научи да играе с група деца, да изпълнява задачи, разви движенията си и вече има много любими игри. Лекторките са много мили и се отнасят с голямо внимание към децата. Определено го правят от сърце, казва Венера Иванова, майката на малкия Ники.
Освен майки, часовете в КиндиРу посещават и татковци, дори цели семейства, очакващи следващо дете, става ясно от снимките, качени в мрежата.

Проходило момченце прави упражненията заедно с мама и тати
Проходило момченце прави упражненията заедно с мама и тати

Всъщност, часовете в КиндиРу са академични по 45 минути и минават в забавни игри и упражнения, съобразени с възрастта на детето. Започват и завършват с песнички и стихчета, които малките вече разпознават. Кинезитерапевтът Диана Минкова добавя, че уроците включват упражнения, укрепващи мускулния тонус, балансиращи частите на тялото, неговото вътрешно и пространствено осъзнаване от самото дете. Курсът на обучение е десет седмици, след които може да се мине в следващ клас. Детският мозък учи чрез движения и на музика, затова по време на занятия, с помощта на родител, децата изпълняват конкретни упражнения. Малките задължително са с боси крачета по време на час. Бебета се насърчават да пълзят и да лазят, има упражнения за висене с глава надолу, прави се „крокодилски масаж“, има песнички за довиждане и куп други забавни неща. Създателите на програмата за ранно детско развитие още преди 30 години констатират, че мозъкът на децата, посещавали центровете KindyROO, е 100 % готов за академично учене. Програмата им осигурява опит и възможности, които помагат за изграждането на основата за придобиване на отлични физически, академични, емоционални и социални умения, казва Джейн Уилямс, сегашен директор на KindyRoo Австралия. Нашата изследователска програма в училищата установи, че децата, които посещаваха 12 месеца занятия в центровете, статистически показват подобрение в нивото на четене с разбиране, за разлика от децата, които следваха стандартни програми за физическо възпитание, добавя д-р Джейн Уилямс.

Автор: Валентина Караджова

Снимки: Личен архив

Общо
Академия за бебета, деца и родители отвори врати в Русе
Заглавие
Академия за бебета, деца и родители отвори врати в Русе
Описание
В програмата участват деца и родители, които са първите и най-важни учители в живота на всеки човек.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker