Деца и родители

Деца за своите учители: Те са вдъхновители и архитекти на мечти

Русенски учители бяха наградени като „Посланици на свободния дух в моето училище“

Всички учители се снимаха за спомен
Всички отличени учители се снимаха за спомен

На тържествена церемония в Културен център BH бяха връчени наградите от конкурса „Посланик на свободния дух в моето училище“, организиран от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха музикалните таланти Иван Паришков и Аделина Радева.
Чрез инициативата, в навечерието на един от най-българските празници – Денят на народните будители, екипът на Фондацията и на ВН-социален проект на Еконт фокусираха вниманието върху всички учители в община Русе, с убеждението, че именно те трябва да са будителите в съвременното общество. За втора поредна година беше предоставена възможност на учениците да излъчат своя фаворит сред преподавателите, достоен за званието „Посланик на свободния дух“.

Маша Станчева получи една от големите награди в конкурса
Маша Станчева получи една от големите награди в конкурса

Приветствие към гостите на събитието отправи зам.-кметът по европейско развитие и председател на Фондация „Русе – град на свободния дух“ д-р Страхил Карапчански. В словото си той отбеляза, че конкурсът е в унисон с целите на Фондацията да стимулира изявата на свободния творчески дух и новаторството, да мотивира все повече деца и младежи да бъдат и да търсят достойни посланици на Русе и не на последно място да легитимира учителската професия като обществена ценност.
В тазгодишното издание на конкурса бяха номинирани 19 русенски учители от 12 училища.
Най-активни бяха учениците от СОУПНЕ „Фридрих Шилер“ с четири номинации. Те са за Сияна Мандажиева, преподавател по Психология и логика, Етика и право, Философия и Свят и личност, началната учителка Мариела Тодорова, Цецка Маркова, преподавател по Музика и География и Галина Панова, преподавател по Изобразително изкуство.
Дванадесетокласници от АГ „Гео Милев“ предложиха за приза своите учители Здравка Демирева и Павлинка Ангелова. Децата на Русе номинираха като достойни за награда „Посланик на свободния дух в моето училище“ още началните учители Илка Тотева – ОУ „Любен Каравелов“, Татяна Стоилова – СОУ „Йордан Йовков“, Здравка Георгиева – СОУ „Васил Левски“ и Галя Градева – СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“.

Много деца и родители дойдоха да подкрепят своите фаворити
Много деца и родители дойдоха да подкрепят своите фаворити

Единадесетокласниците определиха като съвременни будители преподавателите по Български език и литература Албена Тодорова – СОУ „Христо Ботев“, Ратимира Светославова – СОУ „Възраждане“ и Ренета Вълева – ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“. За приза бяха предложени още учителят по Интериорен дизайн и Изобразително изкуство Ясен Тодоров от ПГСАГ „Пеньо Пенев“, преподавателят по География и икономика Петя Гочева от СОУ „Васил Левски“, Маша Станчева, преподавател по Руски език в СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, Евгени Желязков, преподавател по пиано в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и Мирослава Костадинова, преподавател по Математика в МГ „Баба Тонка“ .
Писма с номинации през тази година пристигнаха и от бивши ученици, които изразиха своята признателност към преподавателя си по Философия, История и Френски език София Кафеджиева-Гарджева. Тъй като тя вече е в пенсия, журито взе решение да получи грамота, извън регламента.
На базата на пристигналите номинации, обликът на русенския учител „посланик на свободния дух в училище“ през погледа на учениците изглежда така:
Преподавателят „не е просто учител, а вдъхновител“. Той е „добър приятел“, „архитект на мечтите“ на своите ученици, „дресьор на лъвове в минно поле“. „Магьосник“ и „добра фея“. Русенският учител „споделя своите знания и опит“, той е „нестандартен“ с „млад дух и модерно мислене“, има „великолепно чувство за хумор, което приковава мигом слуха на всеки в класната стая“ но щом се налага е „строг и критичен“. Учителят-будител дава много домашни с цел учениците да станат „по-отговорни и знаещи“. Той не само преподава учебния материал, а „създава таланти“, „обгръща своите ученици с топлина и любов“, учи ги да бъдат „добри и достойни хора“, „дава им частица от себе си“. Преподавателят винаги „търси пътя към сърцето на своите ученици“ и „отговаря и на най-глупавите въпроси“. Има желязно самообладание и „не отговаря и на най-дръзките провокации от страна на ученици“. Поощрява свободния дух на своите ученици, учи ги „как да мислят, а не какво да мислят“. Той е „приятел на своите ученици и извън училище“ и може „да му се обадиш и в неделя вечерта“.
Носители на приза „Посланик на свободния дух в моето училище“ за 2015 година са Евгени Желязков, преподавател по пиано в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Мирослава Костадинова, преподавател по Математика в МГ „Баба Тонка“, Галина Панова, преподавател по Изобразително изкуство в СОУПНЕ „Фридрих Шилер“, Маша Станчева, преподавател по Руски език в СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ и Здравка Георгиева, начален учител в СОУ „Васил Левски“. Те получиха грамоти и таблет. Носителите на приза бяха класирани на базата на подадената за тях информация и мотивите, посочени от учениците.
Всички учители, определени от своите ученици за „посланици на свободния дух“, получиха грамота за участие в конкурса и ваучер за книги, като признание за всеотдайния им труд.

Общо
Деца за своите учители: Те са вдъхновители и архитекти на мечти
Заглавие
Деца за своите учители: Те са вдъхновители и архитекти на мечти
Описание
В тазгодишното издание на конкурса бяха номинирани 19 русенски учители от 12 училища.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker