Деца и родители

Все по-малко новородени проплакват в България

Русе едва на десето място по раждаемост в страната

bebe Само 41 440 бебета са се родили в България от началото на годината до 7 септември.
От тях едва 1 183 новородени са проплакали в област Русе, което ни нарежда на десето място в страната. Известно утешение е, че сме бронзови медалисти в Северна България, където палмата на първенството държи Варна с 3127 бебета, а втори е Плевен с 1783.
Както може да се очаква, за 8-те месеца и седмица отгоре най-много пеленачета са дошли на бял свят в София, където е струпано най-много население във фертилна възраст. Невръстните столичанчета са 9 703. На второ място, но двойно по-малко са пловдивските деца. Следват Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Плевен, Пазарджик, Благоевград и след тях идва Русе.
Не е изненада, че последното място се държи от Видин, където новородените за този период са едва 327. На предпоследно място е Разград с 359 пеленачета. На очи се набива, че в Северна България раждаемостта е по-ниска.
Ако сравним данните със същия период на миналата година, ясно се вижда, че демографският срив продължава. Във всички области ражданията вървят надолу. Ако тогава в Русе на бял свят са дошли 1275 бебета, сега те са с 92 по-малко. Дори в столицата новородените към 7 септември тази година са с 219 по-малко, отколкото към същата дата през 2012-а.
Икономическата криза и политическата нестабилност, заболеваемостта, продължаващата емиграция са фактори, които силно влияят върху раждаемостта. На този етап не може да се направи оптимистична прогноза за обръщане на негативната тенденция.

Адриана Йорданова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker