Деца и родители

За по-здрави деца: 5% в градини и училища са био продукти

Био производството има много предимства
Био производството има много предимства

5% от храната в училищата и детските градини да е сбио продукти, предлага д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните. Идеята бе разисквана на здравен семинар в Албена, организиран от фондация „МОСТ” за 13-а поредна година.
„Темата био продукти е изключително актуална“. През последните години тя набира сила в Европа и в България. От една страна се опазва околната среда, вкусовите и здравословни качества на продуктите се подобряват и много потребители ги търсят.
Относно предложението 5% от храната в детските градини и училищата да е био, специалистите са изчислили, че от една страна това е важно от здравословен аспект, а от друга и от икономически. Защото по тази начин био производителите ще имат сигурен пазар.
Законодателството го има, национално и европейско, категорични са експертите от БАБХ.
За да го има биоземеделието, това се гарантира със сертификати. Плодовете и зеленчуците се отглеждат без синтетични препарати, но след това са с по-висока хранителна стойност, имат повече минерали и витамини, по-добър вкус, трайност, висока себестойност.

България да се превърне в био градината на Европа, предлага Борислав Сандов
България да се превърне в био градината на Европа, предлага Борислав Сандов

В същото време се ползва много повече ръчен труд и се влагат по-скъпи средства за растителна защита. „По този начин ще се гарантира култура на хранене на децата от малки, ще намалее риска от алергии, ще даваме личен пример и ще опазваме околната среда”, смятат още водещи специалисти.
„България да се превърне в био градината на Европа”, пък е предложението на съпредседателят на „Зелените” Борислав Сандов, който също присъства на здравния форум. По думите му икономически ще е изгодно и няма да се оскъпи цената с въвеждането на биопродуктите в училища и градини. „Сега е по-скъпо, защото е все още нисък дела на биоземеделието. При цялостен анализ това ще се вземе предвид”, каза още Сандов.

Общо
За по-здрави деца: 5% от продуктите в градини и училища да са био
Заглавие
За по-здрави деца: 5% от продуктите в градини и училища да са био
Описание
Темата за био продуктите е изключително актуална
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker