Деца и родители

На 21 март отбелязваме Деня на хората със Синдром на Даун

Децата с това заболяване невинаги са умствено изостанали, те са мили талантливи и усмихнати

 

Децата със Синдром на Даун обикновено са мили и усмихнати
Децата със Синдром на Даун обикновено са мили и усмихнати

Всяка година през март, на 21-ви, се отбелязва Международният ден на хората със Синдром на Даун. Изборът на тази дата е произлязъл от това, че изписването съвпада с другото наименование на Синдрома – тризомия 21. Третото копие на 21 хромозома е уникално само за хората със Синдром на Даун. Допълнителният генетичен материал предизвиква забавяне в развитието на засегнатото дете.

За пръв път това състояние е описано от английския лекар генетик Джон Лангдън Даун през 1866 г., който му дава определението „монголизъм“ поради физическите характеристики на децата с този синдром – заоблена форма на лицето и очи във форма на бадем. Близо век по-късно е открита и допълнителната хромозома, която е причина за това състояние и през 1965 г. хромозомната аномалия официално получава името Синдром на Даун.

Противно на масово разпространените разбирания на темата, децата с тази генетична аномалия, не винаги са умствено изостанали. При тях понякога се наблюдават сърдечни нарушения, нисък мускулен тонус, но тези проблеми се преодоляват с медикаменти и физиотерапия. Децата със Синдром на Даун обикновено са мили и усмихнати.

Знаете ли, че личности със Синдром на Даун, които са световно известни или са имали роднини с този синдром са:
• Паскал Дюкен – актьор, който печели награда „Най-добър актьор“ на Филмовия Фестивал в Кан 1996 г. за ролята си в „Осмият ден“.
• Ан дьо Гол – най-малката дъщеря на Шарл дьо Гол, френски генерал и политик, президент на Франция в периода 1959-1969 г.
• Карън Гафни – параолимпиец, плувкиня и президент на организацията Karen Gaffney Foundation, която се бори за правата на хората със специални нужди. Тя е първият човек със Синдром на Даун, който получава почетна докторска степен приживе.
• Чарлз Уоринг Дарвин – синът на Чарлз Дарвин
• Елизабет – сестрата на Ева Лонгория
• Сестрата на Джейми Фокс – Диондра
• Синът на Деймън Хил – Оливър

А вие познавате ли деца със синдром на Даун?

Нека повече хора се поинтересуват от това състояние, както и да научат повече за заболяването. Важно е да се знае какво всъщност могат децата със Синдром на Даун, за да се подходи правилно в отношението към тях.

Общо
На 21 март отбелязваме Деня на хората със Синдром на Даун
Заглавие
На 21 март отбелязваме Деня на хората със Синдром на Даун
Описание
Децата със Синдром на Даун обикновено са мили и усмихнати
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker