Деца и родители

Общо 1600 майки в страната са под 16 години

5500 са малолетните и непълнолетни майки в България.
5500 са малолетните и непълнолетни майки в България

Общо 5 500 са малолетните и непълнолетните майки в страната ни. За това алармира на посещение в Русе през седмицата министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Всяка от тях според новите социални политики ще получава продукти в натура, а не пари, както до момента.
Тепърва ще стане ясно какви ще са новите социални придобивки за малолетните майки, които са предимно от ромски семейства. Социалните служби ще решават според конкретния случай и нуждите им. Някои ще получават храна, на други ще се предоставят памперси, а на трети ваучер за посещение в детска градина, уточни министър Калфин. Той подчерта, че майката на невръстната родителка няма да получава месечни добавки за нея. Изключение ще се прави в случаите, в които момичето-майка е продължило образованието си. Това щяло да бъде един вид бонус и поощрение, коментира Калфин.
Социалният министър допълни още, че с малолетните майки все по-задълбочено ще работят психолози, социални служители и здравни медиатори. Целта е да се предотврати системата „деца раждат деца”, което е масова практика в момента и се приема за нормално в ромските семейства. До момента имаме успех от подобни разговори и срещи, каза Ивайло Калфин. По думите му, вече били водени разговори между него и здравният министър Петър Москов за увеличение на здравните медиатори, които да помагат на невръстните родители, стана ясно след срещата в крайдунавския град.

Общо
Общо 1600 майки в страната са под 16 години
Заглавие
Общо 1600 майки в страната са под 16 години
Описание
По данни на социалните служби, 1600 от невръстните майки са под 16 години.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker