Деца и родители

Започна лятната програма на Социалния комплекс

Деца и младежи в риск ще се занимават в клубове по интереси и ще летуват на море

Започна лятната програма на Социалния комплекс
Започна лятната програма на Социалния комплекс

Лятната програма на Социалния комплекс в Русе се превърна в традиция.

Тази година тя се провежда под наслов „Забавно лято в КСУДС”. Както подготовката на програмата, така и изпълнението й, се осъществява от екип на Център за работа с деца на улицата – ЦРДУ. В нея могат да участват деца на възраст от 6 до 18 години, както клиенти на КСУДС, така и деца от общността. Основната цел на програмата е да предостави дейности и условия за ангажиране по полезен и забавен начин свободното време на децата през лятната ваканция, както и да даде възможност на всички участници с учене чрез преживяване да усвоят различни знания и умения.
Всеки ден, до 8-и септември в Комплекса, под ръководството на обучени специалисти, се провеждат безплатни занятия в различни клубове по интереси. В тях се акцентира върху удоволствието от експеримента, свободното изразяване, поддържане на емпатийна среда, в която всеки да се чувства разбран и приет и да търси и намира пътища към себе си и другите. За децата клиенти се организира, образователна подкрепа, разходки и игри на открито, посещения на различни културно – исторически обекти в града, екскурзии в околностите на Русе. Клубовете по интереси са различни видове: „Забавна работилница“, „Спорт, природознание и спортни игри“, „Научи ме как“, „В света на книгата и литературното творчество“, „Музика и танци“ и „Мода и бижута“. Различните Клубове по интереси се провеждат по предварително изготвен график.

През месец юли. всички деца от ЦНСТДМУ Розовата къща бяха на летен отдих на море и изкараха едно незабравимо лято изпълнено с много настроение, слънце, смях и весели моменти. Първият лагер бе в село Тюленово от 2.07.2017г. до 8.07.2017г., където шест от децата бяха придружени от трима възрастни от персонала на къщата. А вторият бе от 10.07. до 20.07.2017г. в МБАЛ „Лайф Хоспитал” град Свети Влас, където останалите шест деца бяха придружени от шест детегледачки и медицинската сестра на къщата. Смяната на обстановката и климата се отрази благотворно на всички деца, а близостта до морето им донесе много положителни емоции. В Свети Влас клиниката разполагаше и с външен басейн, където децата имаха още една възможност за плажуване и хубави изживявания. Показателно за положителния ефект на отдиха за децата е и че всички по време на лагерите бяха в добро здравословно състояние.
През месец август децата от къщи „Любов“ и „Надежда“ ще бъдат на лагер в лесопарк Липник със съдействието на Община Русе и лично от кмета Пламен Стоилов , а след това им предстои и лагер на море в Тюленово.
Краят на лятната програма ще бъде отбелязан с хепънинг в социалния комплекс в Русе, в който ще се включат всички участници в лятната програма чрез танц, поезия, ръчно творчество, концертна изява и др. Най-активните малки и големи участници ще получат интересни награди, осигурени от КСУДС.
Даниела Янева

Започна лятната програма на Социалния комплекс
Лятната програма на Социалния комплекс в Русе се превърна в традиция.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker