От природата

Земеделски туризъм или почивка сред градината

Земеделски туризъм или почивка сред градината
Земеделски туризъм или почивка сред градината

Почивка сред градината или земеделски туризъм? Където листата на овошките шумолят, из тревата и цветята жужат пчели, а плодовете очакват някой да ги вкуси. Напълно възможно е тук, в България, смята италианският агроном Роберто Рутиляно. От няколко години той се грижи за стотиците декари насаждения с ягоди, малини, лешници и ябълки край Берковица. За него разказват репортерите на предаването „Зелена светлина“ по БНТ.
“Избрахме района, защото земята е много подходяща за трайни насаждения и за биопроизводство. Тук всичко е зелено и не е замърсено”, казва Рутиляно.
“Както виждате цялата ни продукция е биологична. Понякога плодовете не изглеждат особено гладки. Но те са такива, каквито ги е направила природата. Напълно естествени”, отбелязва агрономът.

Хората търсят нови начини за почивка сред природата
Хората търсят нови начини за почивка сред природата

За да се получат, земите се подготвят и пречистват в продължение на две години, културите се сменят, за да не се изтощава почвата, използва се само естествена тор, а понякога насажденията се предпазват от вредни насекоми с мрежи. Пръска се само с естествени препарати. Поливната система е на принципа на скачените съдове, самото напояване е капково, а дори и подпорните колове са от естествени материали.
Усилията, обаче, си струват, твърди Роберто. На пренаситения със стандартни плодове и зеленчуци европейски пазар биосекторът се радва на все по-голямо търсене.
“Смятам, че бъдещето на земеделските култури е свързано с биопроизводството. То може да придаде допълнителна икономическа стойност на райони като този”, твърди Роберто Рутиляно.
Какво общо има тук туризмът ли? Много. Стига хората да преодолеят стандартните разбирания за отдих.
“Туризмът вече се превръща в нещо по-различно. Хората търсят нови начини за почивка сред природата. Трябва да се търси и намира истинската връзка между туризма и природата. Тук на помощ идва устойчивият модел на биологично производство. Зоните, където то се развива са чисти, незамърсени. Те са близо до природата. Това предполага и развитието на така наречения “земеделски” туризъм”, добавя той.
В някои райони на Италия хотелите от естествени материали изникват насред градините. Те предлагат чудесен релакс в близост до даровете на природата. Със здрав сън, разходки и опитване на сезонната продукция, разбира се. Къщите за гости, близостта на планината, минералната вода и чистата земя край Берковица също се вписват в този модел. Остава позабравения район да бъде преоткрит.

Общо
Земеделски туризъм или почивка сред градината
Заглавие
Земеделски туризъм или почивка сред градината
Описание
Почивка сред градината или земеделски туризъм
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker