От природата

Делян Дамянов: Билколечението е най-ефективно с промяна в мисленето и в начина на живот

Синът на известния старозагорски билкар Васил Дамянов също като баща си препоръчва хранене според кръвната група

Делян Дамянов твърди, че лично се е убедил в силата на думите.
„Без такава промяна билките пак могат да бъдат полезни, но ефектът им ще е временен, защото така само ще потиснете неприятните симптоми. За няколко месеца и дори години може да се почувствате по-добре, но след време те отново ще се явят“ – отбеляза Делян Дамянов.

Билколечението продължава седмици или месеци, а за да се изчисти напълно някое заболяване, са нужни дори години. Който очаква като с магическа пръчка да оздравее, много греши. Билките трябва да се приемат продължително време особено ако заболяването е хронично. И още много важно нещо – за да е ефективно билколечението, човек трябва да промени начина си на мислене и живот. Това посъветва снощи билколечителят Делян Дамянов аудиторията на своята лекция в русенската Регионална библиотека „Любен Каравелов“. За тези, които не познават Делян Дамянов, уточняваме, че той е син на известния старозагорски билкар и билколечител Васил Дамянов. Именно баща му бил първият му учител в този занаят, с времето синът развил уменията си с много четене и лични експерименти.
Защо билколечението трябва да се комбинира с нов начин на мислене и нов начин на живот?
„Без такава промяна билките пак могат да бъдат полезни, но ефектът им ще е временен, защото така само ще потиснете неприятните симптоми. За няколко месеца и дори години може да се почувствате по-добре, но след време те отново ще се явят“ – отбеляза Делян Дамянов. И обясни защо е важно да променим мисловните си нагласи. „Животът е свързан със вземане на решения, каквото човек говори и мисли, такъв ще е животът му“, казва лекторът. От голямо значение е да вярва в себе си, да има положителна нагласа към себе си и към света, сутрин, когато се погледне в огледалото да може да си каже, че изглежда добре. Делян Дамянов твърди, че лично се е убедил в силата на думите. Дори когато те ядосат, е по-добре да отвърнеш с добро, защото само така ще прекъснеш веригата на злото и ще дадеш простор на доброто, гласи неговият съвет. Ако се поддадем на лошото, самите ние се подлагаме на стрес, а той когато стане ежедневие, неминуемо води до разболяване.
Втората важна стъпка, ако желаем да се подложим на билколечение, е да променим вредните си хранителни навици. Дамянов отбелязва, че неговият баща винаги препоръчвал на хората, които го търсят за лек, заедно с билките да прилагат хранителен режим според кръвната си група. Самият той убедил, че тази рецепта работи. Хората с кръвна група А например имат непоносимост към някои меса и затова тяхната диета трябва да е преди всичко вегетарианска. Могат да консумират и леки меса като пилешко, пуешко, заешко, но в умерени количества. Билколечителят обяснява, че ако такива хора не се съобразят с тази особеност на своя организъм, неизбежно си докарат подагра, тя пък ще наруши метаболизма им и е възможно да се стигне до диабет.
Обикновено, когато човек е млад, организмът успява да компенсира проблема, но с времето той губи ресурси и се появява сериозен здравословен проблем. Затова хранителният режим е важен, той балансира организма и тогава билките действат по-ефективно.
Делян Дамянов не препоръчва гладуването. Не отрича, че то при някои тежки заболявания е полезно, но обръща внимание, че гладолечението трябва да се прилага внимателно и под контрола на специалист. Преди да се премине към гладуване, е нужен поне месец подготовка, освен това тези, които го практикуват, не го правят еднократно, а системно, няколко пъти в годината. В противен случай, гладът има обратен ефект.
Според билколечителя другият важен компонент за доброто лечение с лечебни треви е водата.
Тялото на човек се състои от 72 % вода, а в мозъка съдържанието на вода е 90 %. Затова е важно да пием достатъчно вода. В противен случай се дехидратираме и организмът не може да изхвърли токсините, а те с времето се натрупват в клетките и ни разболяват. Делян Дамянов казва, че първият симптом за дехидратация е цветът на урината. Ако бледожълта, значи всичко е наред. Тъмният й цвят означава, че имаме нужда от вода. Не пиенето на вода може да доведе до сериозни проблеми. При дехидратация едно от първите места, където „удря“ са белите дробове, посочва лекторът.
Колко вода да пие дневно, всеки сам може да изчисли, като умножи теглото си по 0,03. Според Дамянов първата чаша вода човек е добре да изпие, веднага след като се събуди. Препоръчва в нея да се разтвори една чаена лъжичка сода бикарбонат. Вода със сода бикарбонат може да се пие 20 дни, после 10 дена почивка и отново 20 дни сода и вода, казва билколечителят. Друг вариант: един месец се пие вода със сода бикарбонат, а после се прави почивка от 20 дни.
Защо сода бикарбонат? Содата алкализира, а това е важно за организма, когато той е подкиселен, става идеална среда за развитие на различни болестотворни организми, пояснява Дамянов.
Билколечителят добавя към полезните навици и приемът на достатъчно сол, но не рафинирана, а морска или хималайска, защото в тях са запазени микроелементите, нужни за човешкия метаболизъм. Не пропуска да напомни на аудиторията и за значението на движението, от което също зависи правилната обмяна на веществата.
А за самите билки, отбелязва, че те са толкова ефективни, защото техният химичен състав е такъв, че лесно се усвоява от човека и не съдържа онези вредни вещества, които обикновено се съдържат в синтетичните лекарства, макар и в минимални количества. Добавя, че на състава на билките нито една бактерия, гъбичка или друг паразит не могат да устоят, защото не могат да си изработят антитела.
Делян Дамянов също като баща си, е привърженик на билковите смеси.
Твърди, че са по-ефективни от отделната билка, защото действат синергично, допълващо се и повлияват не само отделния орган, а цялата система. Когато имаме проблем със стомаха, не трябва да лекуваме само него, а целият стомашно-чревен тракт, защото проблемът от единия орган неизбежно дава отражение и на останалите, обяснява билколечителят. Той също смята, че цялата билка е по-ефективна, отколкото извлеците на полезни вещества от нея по химичен път. За ефективна детоксикация например Дамянов препоръчва стръкове глухарче и бял трън да се смелят на прах в блендер и да се разтворят във вода и от сместа да се пие по една кафяна лъжичка сутрин, обед и вечер заедно с храната. Тази рецепта била от баща му и многократно проверена в годините. Повече за билките и техните лечебни свойства, наследникът на Васил Дамянов обещава да разкрие пред русенци през май, когато ще изнесе нова лекция в библиотеката.

Общо
Делян Дамянов: Билколечението е най-ефективно с промяна в мисленето и в начина на живот
Заглавие
Делян Дамянов: Билколечението е най-ефективно с промяна в мисленето и в начина на живот
Описание
Синът на известния старозагорски билкар Васил Дамянов също като баща си препоръчва хранене според кръвната група.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker