От природата

Билкарят Радостин Бояджиев: Магнитното поле влияе на лечебната сила на билките

Ямболията приема поръчки за билета по електронната поща,
приготвя индивидуални смеси според диагнозата

Радостин Бояджиев
Радостин Бояджиев
Радостин Бояджиев е билкар трето поколение от Ямбол, но го търсят от цяла България. Още съвсем млад, изучил билетата от дядо си, а след това години наред трупал знания и опит. Днес е затворил цикъла – има бази в цялата страна, разположени в различни райони и на различна надморска ширина, откъдето му берат билките, после ги суши и предлага на клиентите си, но не просто ги продава. Според диагнозата и оплакванията определя подходящото растение или комбинация.

Билкар не може да бъде всеки, такъв може да бъде само човек, който е дълбоко свързан с природата, който се учи от нея. Не е случайно, че такова училище няма. Билкарството е кауза, на която трябва да си отдаден изцяло. Това са първите думи на Радостин Бояджиев, който тези дни гостува в Русе на приятели и съмишленици, които също като него смятат, че по-ценно и велико от природните дарове няма.

Природата, се е погрижила за всичко- за всяка болежка е създала лек, друг е въпросът дали сме го открили и изучили добре, добавя 47-годишният билкар. Понеже качеството на една билка зависи от много неща- къде са расли растенията, как и кога са брани, как са сушени и отвлажнявани, как се съхраняват- той държи всичко това да е под контрол. Ако не сме коретни към хората, нямаше да ни има, допълва Бояджиев и изброява целия си асортимент от природни средства за подпомагане на лечението: 480 вида самостоятелни растения, 130 вида комбинирани чайове, 28 спиртни извлеци, 10 извлеци за спортисти и 8 вида мехлеми.

Най-полезните билки са тези, които са расли в района на нашето местоживеене или на изток от него, не на запад.

Така е заради земното магнитно поле, обяснява тайната Радостин. То по някакъв начин се отразява и на растенията, и на човека и затова е добре между тях да има синхрон. Нали всичко в природата се основава на хармонията. А разруши ли се този баланс, все нещо се обърква. Точно за това съветва своите клиенти да се вслушват в своя организъм и да не му противостоят. В противен случай рискуват да увредят здравето си сериозно.

Тялото само ти казва от какво има нужда и ти трябва да му го дадеш.

Когато нещо ни се пие или яде, не бива да се лишаваме, само не бива да прекаляваме, съветва билкарят. Но обръща внимание, че ако организмът ни винаги настоява само за едно нещо, е задължитилено да се замислим, защото това може да е симптом за сериозен дефицит, който може да има последици за нашето здраве. Никога не бива да забравяме, че вътрешният глас може да бърка, все пак и той има право на грешки, казва с умивка Радостин. Дефицитите според него трябва да се попълват, защото когато се изчерпи ресурсът на клетъчно ниво, се нарушава биохимията на клетката и се стига да болести, често много сериозни.

Билки или билкови хапчета – кое е за предпочитане ?

Фармацията също използва природните дарове, но прави по-силни субстанци, като ги извлича от растенията, хапчето е в пъти по-концетрирано и действа по-бързо, гласи отговорът на ямболията. Само че опитът му го е научил, че всичко, което се развива бързо и стихийно, не е дълготрайно. Радостин е убеден, че всичко хубаво се случва бавно. И, разбира се, не пропуска да добави, че субстанциите в растенията в естествената им форма са близко до човешката природа.

Винаги ли билките действат, доколко можем да разчитаме на тях?

На колко хора съм помогнал и срещу какви болести не искам да коментирам, защото каквото и да кажа, едни ще повярват, а други ще се съмняват. Но съм длъжен да кажа, че аз диагноза не поставям и затова, когато някой поиска билка например за черен дроб, първо настояваме за диагноза, защото когато тя е ясна и ние знаем какво точно да предложим, обяснява билкарят. Трябва да се има предвид и това, че всеки човек е различен и ако една билка действа на един, това не означава, че тя ще помогне и на друг. Затова ние приготвяме индивидуални смеси.

Проблеми има, човекът не се повлиява, но при сгрешена диагноза.

Така се получава, когато атакуваме симптомите, а не причината, казва Бояджиев. Лекуваме например черния дроб, а се оказва, че болна е жлъчката или пък боледува панкреасът. Как да повлияят билките, когато те са подбрани за едно, а целта излиза друга?! При това положение същото е и с лекарствата, само дето билката няма да ти навреди, ако не ти помогне.
Много често грешни диагнози се случват при кожните заболявания, разказва билкарят. Защото обикновено кожните поражения се дължат на вътрешни причини – хормонален дисбаланс, натрупване на токсини и влошаване на кръвната картина и други. Затова е толкова важна точната диагноза, подчертава Бояджиев.

Когато човек няма ясна диагноза, пак може да ни потърси за помощ,казва билкарят. Билките се поръчват на имейл адрес sunnyyambol@mail.bg, за да не се разхождат хората до Ямбол. Просто по електронната поща изпращат следните данни – сканирана епикриза, ако имат такава, ако ли пък не – кратно, но точно описание на симптомите си. Важно е посочат и съпътстващи заболявания, ако ги имат, както и възрастта си. Въз основа на това те получават подходящите билки. Когато трябва да се действа само по описание на симптомите, тогава първо пробваме двуседмичен курс с билкови смеси, за да се види до колко действат, дали симптомите намаляват, изчезват или пък не се повлияват, обяснява начина си действие Радостин Бояджиев. След това в зависимост от резултата, новият курс се моделира по нов начин.
Всички условия по доставката и плащането допълнително страните уточняват помежду си.
Преди да се разделим с Радостин, той споделя специално за нашите читатели едно изпитано средство за ободряване. Винаги, когато пътувам, нося със себе си няколко зърна кардамон, сдъвквам ги и след няколко минути съм преодолял умората, казва билкарят. Тази подправка се използвала и при приготвяне на арабско кафе. Няколко зрънца се смилат и смесват с един килограм кафе, не само че придават приятен аромат, но и постигат двоен ефект – смекчават влиянето на кофеина, а ободряващият ефект се запазва заради специфичното действие на кардамона, който стимулира, но на друг принцип.

Адриана Йорданова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker