От природата

Хумата – вълшебната глина, която убива микробите и обновява клетките

Лечебната пръст може да детоксикира, да лекува рани, да предпазва от зарази и да ни прави красиви

Хумата може да се прилага вътрешно или външно под формата на компреси, маски, лапи.
В зависимост от минералното съдържание на хумата цветът й може да бъде бял, зелен, жълт, червен, син, черен.

Още от древността хумата е била на почит като лечебно и козметично средство, но бурното развитие на козметичната и фармацевтичната промишленост я детронира от почетното й място, макар че не престава да я използва като съставка на своите продукти. Напоследък обаче хората все повече се обръщат към автентичната природа, така че интересът към хумата се засилва.
Името й идва от латинската дума humus, която означава пръст. Да, хумата е вид глина, с високо съдържание на различни минерали. Науката е доказала не само богатото им съдържание в нея, но това, че те се намират във форма, която лесно се усвоява от организма. В зависимост от минералното съдържание на хумата цветът й може да бъде бял, зелен, жълт, червен, син, черен. Бялата глина се нарича още каолини в нея има предимно магнезий и цинк, в зелената преобладава железният оксид, в червената – железен оксид и мед, при жълтата – желязо и калий и т.н. Общото за всички видове лечебна пръст е, че те имат силно детоксикиращ ефект. Той се дължи на факта, че тя има силен отрицателен заряд, който привлича положително заредените токсини, при което в тялото се освобождават полезните минерали, а токсините се изхвърлят. Освен това хумата снабдява клетките с кислород, тъй като издърпва излишният водород. Освен това хумата има силни антибактериални свойства. Не е случайно, че древните египтяни са я използвали не само за разкрасяване, но при мумуфициране и стерилизация. Характерно за нея, е че не пропуска вода и действа, като филтър за микробите. Затова намира широко приложение в народната медицина. Антибактериалното й действие се дължи на радия в химичния й състав. Той е точно толкова, колкото е полезно за човешкия организъм, но достатъчно, за да убие микробите. Хумата подсилва имунитета, като обновява здравите клетки.
Уникалните свойства на вълшебната глина я правят отлично профилактично и лечебно средство и то в много широк периметър. Освен за детоксикация на организма тя се препоръчва при гастрит, язва на стомаха и дванедосетопръстника, при колит, заболявания на черния дроб и жлъчката, подагра, атеросклероза, цистит и бъбречни заболявания, ставни и кожни заболявания.
Хумата може да се прилага вътрешно или външно под формата на компреси, маски, лапи. Преди употреба трябва за няколко дни да се напече на слънце, защото така става по-ефективна. В никакъв случай не бива да се поставя в метални съдове и да се бърка с метални прибори, защото взаимодейства с металите и лечебната й сила намалява. Когато се използва външно, тя се прави на каша с вода.Преди това глината трябва да е стрита на фин прах . Приготвена веднъж, се използва еднократно. Компресите с хума са много подходящи при разширени вени, също при шипове и проблеми със ставите, както и при кожни проблеми, рани.
Вътрешно хумата се приема под формата на хумена вода. Един от начините за нейното приготвяне е дъното на стъклен съд да се покрие на височина 2 см. с хума, която да се залее с вода. След 2 часа водата се пресипва в друг стъклен или порцеланов съд, без утайката. Първо се приема по една супената лъжица дневно, като постепенно се стига до 4 супени лъжици. Добре е да се пие на гладно, поне 1 час преди хранене. Тази вода е много полезна за стомашно-чревния тракт, тъй като като унищожава болестотворните бактерии. При вътрешен прием на хума се променя цветът на урината и изпражненията. Първо урината става мътна, а изпражненията тъмни и това е заради детоксикацията. След време те добиват естествения си цвят. Вътрешният прием увеличава еритроцитите в кръвта, подпомага функцията на бъбреците и пикочния мехур.
Има и други рецепти за вътрешен прием на лечебната глина. Например 1 кафяна лъжичка от нея се разтваря в половин чаша вода и се изпива на бавни глътки 15 минути преди храна. При чувствителен стомах първо се пие хумената вода, а после се разбърква утайката и всичко се изпива. Постепенно се стига до прием на 2-3 супени лъжици дневно хума, разтворена във вода.
Важно е да се знае, че хумата намалява или неутрализира действието на синтетичните лекарства, затова те не трябва да се приемат по различно време, с разлика поне от 2 часа.
Водата с хума може да се използва също като антисептично средство. Ако в дома ни има заразно болен, с тази вода може да се дезинфекцира. Хумата била използвана навремето за дезинфекциране на рани, тъй като тя убива бактериите и не позволява развитие на гнилостни процеси.
Хумата е отлично почистващо средство, както за лице, така и за тяло. Маските с хума намаляват бръчките, правят кожата мека и гладка. Хумата се препоръчва и като паста за зъби, помага за запазване на здравето на венците и минерализира зъбите. За измиване на зъбите се използва прах от хума, а хумената вода за жабурене и изплакване.
Хумата е практически безвредна, но не се препоръчва на хора, които страдат от запек.

Общо
Хумата – вълшебната глина, която убива микробите и обновява клетките
Заглавие
Хумата – вълшебната глина, която убива микробите и обновява клетките
Описание
Лечебната пръст може да детоксикира, да лекува рани, да предпазва от зарази и да ни прави красиви.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker