От природата

Новозеландец построи църква от живи дървета

За неговата църква от живи дървета разказва Биляна Бонева в предаването "Зелена светлина" на БНТ
За неговата църква от живи дървета разказва Биляна Бонева в предаването „Зелена светлина“ на БНТ

Не е свещеник, макар че като дете мечтаел да стане папа. Не е архитект, но успял да построи един от най-„живите” християнски храмове. Бари Кокс – новозеландец от италиански произход. За неговата църква от живи дървета разказва Биляна Бонева в предаването „Зелена светлина“ на БНТ. Верен на Бога, почитател на живота в различните му форми и ценител на красивото. Голямата му страст, обаче, е природата. Той успял да й предаде духовно измерение с изграждането на църква от живи дървета.

Бари живее на три акра земя на Северния остров на Нова Зеландия. Един ден, докато се разхождал по ливадата осъзнал, че на това място му трябва църква. И решил да я построи. Храм, който да наподобява солидните сгради в католическа Европа. Но вместо каменни плочи, Бари използвал живи дървета. Пет вида растения, вплетени в метална рамка.

Новозеландецът имал достатъчно опит. В родината си е познат като „спасителят” на дървета. Още преди години осъзнал, че прекалено много ги обича, за да ги оставя да умират. За това основал и собствена фирма за пренасяне на дървета. Тежки машини, които при нужда изваждат от земята дърветата с корените и транспортират растенията без да ги наранят. Често викат Бари, когато някое дърво се окаже на „неправилното място”. Той, обаче, винаги успява да намери нов дом за нежеланите дървета.

Бари не е забравил и детската си мечта, макар че отдавна се е отказал от Светия престол. Никога, обаче, не се е отказвал от църквите. Обиколил е почти цяла Европа, за да ги разглежда, да изучава архитектурата им. За това и не му било трудно да изгради храм.

Вече 4 години Бари се грижи за своята „жива” църква. Дърветата вплитат все по-здраво клони, а листата стават все по-гъсти. Храм, от който все повече хората отправят молитви. Църквата побира около 100 души. Независимо от „дебелия” покрив, слънцето успява да пробие през листата и да огрее тревата. Бари не мечтае за почивка. Възнамерява да строи още „живи” църкви. Казва, че е открил божията тайна. Поне за себе си.

Автор: Биляна Бонева
Източник: https://bnt.bg/predavanyia/zelena-svetlina/tsa-rkva-ot-zhivi-da-rveta-27-07-2015

Общо
Новозеландец построи църква от живи дървета
Заглавие
Новозеландец построи църква от живи дървета
Описание
За неговата църква от живи дървета разказва Биляна Бонева в предаването "Зелена светлина" на БНТ
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker