От природата

Време е за сок от черен бъз!

През есента малките тъмни плодчета са добре узрели и готови да борят грипа

Черен бъз
Черен бъз

Наближи ли есента обикновено се сещаме за профилактика. През лятото сме се заредили с достатъчно слънце и енергия, на които обаче не винаги можем да разчитаме да ни пазят от настинки и грип цяла зима.

Лечителят Петър Димков, признат по цял свят, препоръчва като най-мощен имуностимулатор извлекът от плодовете на черен бъз.

Той действа общоукрепващо и подсилва организма. Плодчетата съдържат каротин, витамин С, желязо, витамини от групата В, аминокиселини. Затова сокът, приготвен от тях, е традиционно средство срещу настинка. И не само. Сиропът, направен от малките лечебни топченца има много добро действие при грип, хрема, ангина, кашлица и невралгии. Влияе благотворно на отделителната система и простатната жлеза. Събирането на плодовете започва още през първите eсенни дни. Така че септември е най-подходящото време да си наберете узрелите плодчета, които в България са много разпространени. Освен това вече и англичаните знаят за бъза, тъй като наши сънародници, които живеят в Лондон споделят за чудодейните му качества и го берат и приготвят на място. Черен бъз можел да се намери във всеки един от големите паркове на английската столица, разказва Йордан Иванов.

Сиропът от плодовете може да се ползва целогодишно. Помага още за повишаване на хемоглобина и регулира обмяната на веществата. Понякога чай от цветовете на бъза предизвиква силно потене и също е отлично средство срещу грип.

Черният бъз е препоръчван от много наши лекари, сред които и д-р Вергиния Георгиева. За свойствата му тя допълва, че е силен антиоксидант и може да се приема от цялото семейство продължително време. Полезен е при хронични проблеми на жлезите с вътрешна секреция.

Д-р Георгиева казва, че може да се приема много успешно с ехинацея и прополис. Комбинацията може да се намери и в аптечната мрежа. Най-важното е, че няма странични ефекти и дори кърмачета могат да приемат по няколко капки профилактично в млякото.

Няма да се спираме тук подробно на историята за невестулката надвила пепелянката, благодарение на черния бъз, която се разказва от времето на лечителя Петър Димков  до днес. Само ще припомним, че преди да отлетят на юг лястовичките се зареждат със сили като няколко поредни дни кълват именно от черните малки зрънца на билката.

Приготвяне на сироп от черен бъз
Приготвяне на сироп от черен бъз

Предлагаме на читателите на „Здраве да е” една от най-лесните рецепти за сироп от черен бъз на д-р Атанас Михайлов.

Начин на приготвяне:

Плодовете и захарта се смесват 1:1 В чист буркан се нареждат слой плодове, слой захар. Щом захарта се овлажни добре, се разбъркват. След седмица се прецежда в чисти бутилки. Със сиропа могат да се подслаждат билковите чайове или да се разрежда с чиста питейна вода.

Разбира се срещу 5-6 лева винаги може да си купите готов сок от интернет или от някоя билкова аптека. Друго си е обаче да го приготвим домашен… Да вложим собствената си енергия, настроение и любов. Тогава непременно ще сме не само здрави, но и по-усмихнати.

Мария ИВАНОВА

Подобни публикации

2 Коментара

  1. Страхотна идея за домашно приготвяне на сок. Аз лично ще си набера тия дни плодчетата и ще си приготвя сок за детето ми най-вече.
    Паздравления за хубавата и изчерпателна информация.
    На сайта ви УСПЕХ!

  2. Благодаря за поздравленията, а сокът наистина е доста полезен и бързо се приготвя, за минути. После една седмица в бурканите, прецеждаш и готов имунитет за зимата :)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker