Медицината

Хроничният хепатит може да доведе до тежки поражения в черния дроб и в други органи

Единственият начин да се докаже болестта е правенето на кръвни тестове

Хроничният хепатит може да доведе до тежки поражения в черния дроб
Хроничният хепатит може да доведе до тежки поражения в черния дроб, твърди д-р Станчева /вляво/

Кои са най-често срещаните хепатити у нас, как да се предпазим от заразяване, каква е диагностиката им и какъв хигиенно-диетичен режим трябва да се спазва преди и след боледуване от хепатит, ще ви разкажем в поредица от публикации на вирусолога д-р Снежана Станчева. Тя работи в спецализираната многопрофилна лаборатория „Здраве“ от 2005-а година и е специалистът, който въведе за първи път в Русе нов ДНК метод за изследване за грипни вируси. Д-р Станчева е вирусологът, който наскоро въведе и ДНК-метода за диагностика на хламидийни инфекции, микоплазма и уреяплазма в лаборатория „Здраве“. В три последователни материала, д-р Станчева ще ни запознае с хепатит А, хепатит В и хепатит С, както и с някои по-рядко срещани, каквито са хепатит Д и хепатит Е.

ХЕПАТИТЪТ е възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вируси. Пет хепатотропни вируса причиняват изброените по-горе заразни заболявания.
Освен тях и други вируси, като цитомегаловирус и Ебщайн бар, макар и значително по-рядко, могат да предизвикат вирусен хепатит наред с основното заболяване, което причиняват.
След 1995 година са описани и други вируси, като хепатитен G вирус, TTV вирус, SEN вируси и NV-F агент, но тяхната патогенност за хората не е доказана.
Петте хепатотропни вируса принадлежат към различни семейства, но основно свързващо звено е техният тропизъм към черния дроб на човека, както и сходната, а в редица случаи, и почти еднаква клинична симптоматика.
ХЕПАТИ ТИП „А“
Това е най-разпространеният и най-лесният за заразяване вид хепатит. Нарича се още „болест на мръсните ръце“ , защото основият начин за заразяване с този вирус, е чрез неизмити ръце, плодове и зеленчуци. Пренася се още и механично от мухите .
След като навлезе в организма, вирусът заразява чернодробните клетки, започва да се размножава и бавно заразява нови клетки. Това води до възпаление и нарушаване на функциите на черния дроб.
Първата фаза на заболяването е острият хепатит. Седмици, до няколко месеца от заразяването, може да се прояви болестта с признаци на умора, липса на апетит, главоболие, гадене, болки в дясно под ребрата и в ставите, последвано от пожълтяване и потъмняване на урината.
Увреждането на черния дроб дава отражение в дейността на други органи и системи и поради това заболяването хепатит е важен здравен проблем. Ако не си обърнем внимание и при по-леко протичане , острият хепатит може да премине в хроничен. Това е опасно състояние, водещо до тежки поражения в черния дроб и други органи и може да има фатален край.
Предпазването от хепатит е лесно, но често се пренебрегва. Добрата лична хигиена е основен фактор в борбата с това заболяване. Съществува ваксина срещу хепатит А , но не се препоръчва за масово приложение, защото не оставя траен имунитет . Същото е и след преболедуване. С други думи човек може да се разболее от този вид хепатит няколко пъти в живота си, ако не спазва елементарни хигиенни правила.
Единственият начин да се докаже болестта е извършването на кръвни тестове.
Лаборатория „Здраве“ разполага с пълен набор от изследвания за диагностика на вирусните хепатити: биохимични, серологични, вирусологични и молекулярно-биологични изследвания. Могат да се диагностицират всички форми на остри вирусни хепатити – тип А, В, С, Е и на хронични хепатити В, С, Д. Да се проведе мониториране на терапията при вирусните хепатити, диагностика на инфекциозни заболявания, протичащи с клиника на остър вирусен хепатит – ЕВV и CMV.

Д-р Снежана Станчева, вирусолог в СМДЛ „Здраве“-Русе

Снимка: Архив „Здраве да е“

Общо
Хроничният хепатит може да доведе до тежки поражения в черния дроб и в други органи
Заглавие
Хроничният хепатит може да доведе до тежки поражения в черния дроб и в други органи
Описание
ХЕПАТИТЪТ е възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вируси
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker