Медицината

Комплексна терапия за деца и бебета прилагат педиатри в Медика Експерт

Кърмаческата възраст е времето с най-големи шансове за успешна рехабилитация, твърдят от Медика Експерт
Кърмаческата възраст е времето с най-големи шансове за успешна рехабилитация, твърдят от Медика Експерт

Помощ за родители и деца с минимални или по-големи увреждания предлагат на своите пациенти педиатри и рехабилитатори в Медицински център Медика Експерт. Специалистите работят в пълен синхрон, за да осигурят максимално най-доброто лечение на своите малки пациенти.

В центъра работят трима педиатри, които са с дългогодишен стаж в дом „Майка и дете”. Именно факта, че са били в ежедневен досег както със здрави деца, така и с тeзи, които са с увреждания, са им дали опита и възможността да преценят бързо състоянието на детето и да препоръчат подходящото поведение и лечение. Кинезитерапевите в центъра също имат опит в работата с деца с увреждания и заболявания, които подлежат на рехабилитация.
„Работата ни е по-успешна, когато се установи още в ранна бебешка възраст изоставане в по-лека или по-тежка степен в моториката и нарушения в мускулния тонус”, коментира д-р Венета Немецова.
Тя подчерта, че от системна рехабилитация се повлияват добре, както деца с поставена диагноза „детска церебрална парализа”, така и кърмачета, които са родени недоносени, с по-ниско тегло или просто нямат правилно развитие.
Такова изоставане в развитието на едно дете може да се установи при рутинен профилактичен преглед, към който се насочва детето или по повод друго заболяване, за което детето е било на преглед в детския кабинет.
„Даваме съвети за правилно отглеждане, можем да насочим детето и за рехабилитация. Работейки добре със специалистите по кинезитерапия и физиотерапия, самите ние можем да следим развитието и напредъка на детето в процеса на работа и да даваме нови насоки в рехабилитацията”, коментира д-р Немецова.
Тя допълни, че често тя и колегите й са търсени от родители на деца с пъпна херния. Разковничето при разрешаването на този козметичен дефект и при възможност предотвратяване на оперативна намеса, се крие в ранното начало на рехабилитацията още в кърмаческа възраст.
„Ако пъпната херния не се прибере в първата година от живота на детето, след това може да се наложи корекция по оперативен път”, подчерта д-р Немецова.
Пъпна херния се появява, когато детето има по-слаба съединителна тъкан, свързваща коремните мускули. По принцип, ако всичко е наред, пъпчето, което е оградено от тази съединителна тъкан, се затваря нормално, но ако тъканта е по-слаба, пръстенът, ограждащ кожното пъпче, остава голям. При напън на детето постепенно този отвор се разширява. Може да не създаде здравословни проблеми, но е козметичен дефект, коментира кинезитерапевтът Даниел Стойчев. Той уточни, че най-безболезненият начин е прилагането на професионален масаж на коремната мускулатура и поставяне на подходящи лепенки по утвърдена техника. Левкопластната превръзката се сменя периодично. Ако родителите не могат да се справят с прибирането на пъпчето, могат да потърсят специалистите рехабилитатори.
Те могат да помогнат и на бебета с изкривена шия, т.нар. тортиколис, което след време може да доведе до изкривяване на гръбнака.
Кърмаческата възраст е времето с най-големи шансове за успешна рехабилитация и адекватна реакция по отношение на навреме откритите отклонения в развитието на детето. Специалистите обаче коментират, че ежедневните едночасови занимания на рехабилитаторите по работа с дете с изоставане в моториката често не е достатъчно. Точно затова, те обучават родителите като ко-терапевти. Такива курсове се правят в рамките на 7 или 10 дни в МЦ „Медика Експерт”, като след тях родителите ще могат да помагат много повече на децата си в тяхното развитие.

Общо
Комплексна терапия за деца и бебета прилагат педиатри в Медика Експерт
Заглавие
Комплексна терапия за деца и бебета прилагат педиатри в Медика Експерт
Описание
Помощ за родители и деца с минимални или по-големи увреждания предлагат на своите пациенти педиатри и рехабилитатори в Медицински център Медика Експерт
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker