Медицината

Цветовете – енергия, която лекува

Зеленото помага на сърцето и очите , оранжевото е антидепресант

Цветовете са форма на енергия.
Цветовете са форма на енергия.

Цветът е форма на енергия, всеки цвят има определена вибрация, която стимулира различни енергийни полета в тялото ни, отговорни за усещанията и емоциите ни. Чрез силата на тази енергия можем да коригираме нарушения баланс на тялото си и да се лекуваме. Това твърдят последователите на цветотерапията, която е част от холистичната медицина.
Вярвате или не в тази терапия, няма начин да нямате любим цвят или да не сте усетили, че багрите влияят на настроението ви. Предлагам ви да направите малък експеримент. Навън е пролет и вече всичко е потънало в зеленина, идете в парка или някъде другаде сред природата, погледайте зеленото, рано сутрин, обляно от чистата слънчева светлина…Няма начин да не почувствате приповдигнато настроение, прилив на енергия и да не се усмихнете. Скептиците сигурно ще кажат, че това е само приятен миг за душата. Аз пък ще им опонирам: животът е низ от мигове и колкото повече са приятните мигове, толкова по-щастлива душа и по-здраво тяло имаме. Взаимовръзката душа –тяло отдавна е известна на учените. Но да се върнем към цветовете и цветотерапията. Началото на цветотерапията, казват, са сложили още древните египтяни. Те вярвали, че лечебната сила на багрите се дължи на отражението на слънчевата светлина, която се предава във вибриращата енергия на цвета. Индийците са едни от най-цветните, техните дрехи са буквално искрящи и това със сигурност не е случайно. Според Аюрведа цветовете са източник на фина енергия по отношение на седемте основни чакри на тялото. В древен Рим пък било разпространено  лечението със слънчева светлина. В Европа немският лечител д-р Петер Мандел разработва своя система, в която на различните акупунктурни точки съответстват различни цветови вибрации. В традиционната китайска медицина всеки орган се асоциира с определен цвят. Вибрациите на чистите тонове се свързват със здравите органи. Освен че цветовете ни влият чрез въшното възприемане, те могат да се визуализират, метод, който е основен при медитация. Пречупената през призма светлина също може да лекува, както и водата чрез взаимодействие с различни цветове.

Болниците по света също използват цветовете, за да вдъхнат сигурност, вяра, покой на своите пациенти.
Болниците по света също използват цветовете, за да вдъхнат сигурност, вяра, покой на своите пациенти.

В Европа отдавна влиянието на цветовете върху човека се използват за подпомагане на неговото развитие и лечение. В Австрия класните стаи на малките ученици са оцветени в портокалово или розово, защото първият предизвиква топлина и сигурност, а вторият – обич. В по-горните класове, за да се активира умствената дейност на учениците, стаите са в жълто. Болниците също използват цветовете, за да вдъхнат сигурност, вяра, покой на своите пациенти. Операционните например са в синьо, което успокоява и пречиства, вдъхва увереност.
У нас има традиция да се обличаме в черно, когато почине наш близък. Цветотерапевти обаче са категорични: прекаляването с този цвят влияе лошо, защото депресира, а в такъв момент и без това човек изпитва болка и страда. Да се прекалява зимата с черното също не е препоръчително.

Червен– той е с най-голяма дължина на вълната, силно вибриращ, енергизиращ, повишава кръвообръщението, облекчава депресивни състояния, ускорява лечението на инфекции и зарастването на рани. Той е най-топлият цвят и затова можем да го използваме, когато сме премръзнали. Червеното помага да подобрим самочувствието си и е подходящ да се използва при стартиране на нови проекти. Освен това повишава сексуалното желание и жизнеността.
Прекаленото използване на червеното обаче може да превъзбуди човек, да го направи агресивен и да отключи спорове и безпокойство. Червеният цявт трябва да се използва умерено, особено от хора, предразположени към тревожност и които лесно се афектират.
Оранжев – топъл цвят, който повишава ентусиазма и усещането за благополучие, действа като антидепресант. Това е цветът на креативността, на оптимизма. Повдига настроението и желанието за себеизява, но трябва да се използва по-предпазливо от хора, които са мързеливи или нервни. Лекува бъбреците, пикочния мехур, надбъбречната жлеза.
Жълт– той е ярък и весел, стимулира ума, задълбочава концентрацията, успокоява нервната система.


На изток го наричат цвят на мъдростта. Въздейства върху слънчевия сплит и подобрява храносмилането. Влияе добре на зрението. Жълтото помага при проблеми с кожата, прочиства и помага да се чувстваме щастливи и благополучни. Ако прекалим с жълтия цвят, можем да станем сакрастични, излишно да преувеличаваме нещата, да имаме болки в стомаха и проблем с усвоявнето на хранителните вещества. Не се препоръчва при безсъние, главоболие и гадене.
Зелен – изключително лечебен, ситимулира безрезервната любов, създава хармония. Той привлича успеха, емпатията и щедростта, изобилието, растежа. Особено добро въздействие има изумрудено зеленото. Но прекаленото използване на този цвят може да доведе до завист, ревност, чувство за притежание. Важен е за сърцето и органите в гръдния кош, влияе благотворно на очите.
Син-той е духовен цвят, свързан с морето и небето. Чудесен е за медитация, защото задълбочава съзерцанието и забавя дишането, помага да се справим с безсънието и простудните инфекции. Обекчава заболявания на ендокринната система и на костите. Намалява апетита. Трябва де се изпълзва умерено от хора, които се чувстват самотни, тъжни, депресирани. Ако ни предстои промяна в живота и се притесняваме, по-добре да избягваме този цявт, защото ще увелечи потребността ни от стабилност и сигурност.
Лилав – намалява стреса, изостря зрението, потиска апетита. Влияе на епифизата, откъдето тръгват съзнателните ни решения.
Когато става дума за лечение чрез цветотерапия, най-добре да се обърнем към специалист, защото тя се провежда в тъмна стая, като тялото и отделни негови участъци се обливат със светлина в различни цветове. У дома обаче с подходящи цветове можем да активираме енергията си, да успокоим ума си, да спим по-добре и дори да регулираме теглото си. Специалистите съветват да огледаме гардероба си и да го обновим с повече цветни дрехи, да подбираме цветовете и в интериора на дома си. Напомнят, че голямо значание за здравето ни има и цвета на храната, по-точно различните цветове на плодовете и зеленчуците.

Общо
Цветовете – енергия, която лекува
Заглавие
Цветовете – енергия, която лекува
Описание
Зеленото помага на сърцето и очите , оранжевото е антидепресант.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker