Медицината

Д-р Николай Евгениев: Срещнах подкрепата на целия колектив и взех решение да се развивам като белодробен специалист

Най-младият лекар от русенската белодробна болница е убеден, че добрият работен климат и доверието са по-важни от парите

Д-р Николай Евгениев признава, че за шест години в белодробната болница нито веднъж не е отишъл без желание на работа
Д-р Николай Евгениев признава, че за шест години в белодробната болница нито веднъж не е отишъл без желание на работа

Д-р Николай Евгениев е най-младият лекар в Русенската специализирана белодробна болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания. На 31 години е и в момента работи като ординатор в Пневмофтизиатричното й отделение. Вече шеста година е в белодробната болница и е почти към края на специализацията си по пневмология и фтизиатрия. Не съжалява за избора си и е категоричен, че младите лекари трябва да се утвърждават като специалисти в родината си.
Д-р Николай Евгениев завършва Медицинския университет във Варна и още същата година започва работа в белодробната болница в родния си град Русе.Признава, че д-р Христо Метев му е показал правия път и го е приобщил към екипа на болницата. Влязох в медицинския университет, за да стана хирург, но като завърших и започнах работа в отделението, нещата се промениха. Обикнах белодробната медицина и взех решение да се развивам като белодробен лекар, признава д-р Евгениев. Срещнал е подкрепата на всички лекари и сестри и е убеден, че добрият работен климат и доверието , които е почувствал, са по-важни от парите, които получава. Винаги е идвал с настроение на работа и не е бил подценяван заради младата си възраст, казва той. Нещо повече, освен пряката работа като ординатор в пневмофтизиатричното отделение, е получил възможност да се развива и в областта на една интересна подспециалност, каквато е медицината на съня. Тя се занимава с нарушенията в дишането по време на сън. За целта д-р Евгениев работи заедно със своя колега д-р Роберт Шиков Предоставена им е специална лаборатория по медицина на съня, в която изследват пациенти със сънна апнея и след доказване на заболяването препоръчват специално лечение. До момента в лабораторията са изследвани стотици пациенти. Това са предимно мъже с наднормено тегло и високо кръвно. От сънна апнея страда около 4% от населението на Русе. Жените с това заболяване са доста по-малко и са в съотношение 1 към 10, казва д-р Евгениев.

Д-р Николай Евгениев в лабораторията по сънна апнея
Д-р Николай Евгениев в лабораторията по сънна апнея

Той признава, че за разлика от много млади лекари, настроени песимистично за бъдещото си развитие в бранша, д-р Евгениев е оптимист за българското здравеопазване и вярва, че ще бъдат взети оздравителни мерки за рационалното усвояване на средствата в системата, както и за доброто обучение и специализация на младите лекари. Повече оптимизъм и търпение трябват на младите, както и желание да се усъвършенстват, казва най-младият лекар на русенската белодробна болница. Факт е, че цели групи абсолвенти от медицинските вузове се гласят да напуснат България и да се насочат най-вече към Германия за работа, добавя той. Наистина много бъдещи лекари мечтаят да специализират не у нас, а в Германия, заради свободата и по-високите възнаграждения. Но според него, специализацията там няма да е по-лека, както се заблуждават повечето млади. Той съветва колебаещите се да се доверят на интуицията си при вземането на решение за бъдещото си развитие. Горе главата и напред, категоричен е д-р Николай Евгениев, който наскоро стана на 31 години.

Автор и снимки: Валентина Караджова

Общо
Д-р Николай Евгениев: Срещнах подкрепата на целия колектив и взех решение да се развивам като белодробен специалист
Заглавие
Д-р Николай Евгениев: Срещнах подкрепата на целия колектив и взех решение да се развивам като белодробен специалист
Описание
Д-р Николай Евгениев е най-младият лекар в Русенската специализирана белодробна болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker