Медицината

Безплатни прегледи за глаукома в МБАЛ „Медика – Русе”

Безплатни прегледи за глаукома предлага "Медика"
Безплатни прегледи за глаукома предлага „Медика“

Безплатни скринингови прегледи за глаукома започват от утре в Многопрофилна болница за активно лечение „Медика – Русе”. Повод за инициативата е отбелязването на Световната седмица на глаукомата.

Прегледите ще бъдат в рамките на две седмици – от 10 март до 21 март 2014 година, в отделението по Очни болести на лечебното заведение.

На пациентите ще бъде направен основен преглед и измерване на вътреочното налягане, което е основна предпоставка за появата на глаукома, поясни началникът на отделението д-р Стела Шаханова.

Прегледите ще се извършват всеки работен ден, между 12.30 часа и 13.30 часа.

Записване, може да бъде направено на регистратурата на МБАЛ „Медика – Русе”, на улица „Рига” 35, или на телефон 082/830230.

Какво представлява глаукомата?

Глаукомата е очно заболяване, което протича с намаление на зрението, поради увреждане на очния нерв от високо очно налягане. Наблюдава се предимно при възрастни лица над 60 години, но според специалистите, всички пациенти над 40 години подлежат на ежегоден контрол на вътреочно налягане. Заболяването води до необратимо увреждане на зрението и в нередки случаи до пълно ослепяване.

Глаукомата е лечима в начален стадий на болестта. Въпреки че, до скоро се е считало, че единственият и причинител е вътреочното налягане, последните изследвания показват, че болестта може да се развие и при негови нормални стойности.

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker