Медицината

В МБАЛ „Медика – Русе“ успешно е извършена първата в страната емболизация на фибромиома

Процедурата се провежда под рентгенов контрол и е безкръвна

Методът на лечение е емболизация и се извършва от години в чужбина, а лично румънският консултант проф. д-р Некифор Рарес, лекар в Центрове за върхови постижения ARES, болница Ponderas, Букурещ, го практикува вече 14 години
Методът на лечение е емболизация и се извършва от години в чужбина

„Чувствам се прекрасно и съм изключително щастлива, че съм една от първите жени, които се възползват от иновативния начин за лечение на фиброма в МБАЛ „Медика“ в Русе“. Това заяви само три часа след манипулацията, която се прилага за първи път в България, 42-годишната Бисерка. Тя е една от шестте жени, които са имали шанса абсолютно безплатно да се възползват от този нов за страната ни алтернативен метод за лечение на миома на матката. Процедурата беше демонстрирана в Русе по време на практически двудневен семинар, открит от д-р Кирил Панайотов. Домакини на форума бяха Лечебни заведения „Медика”.
Методът на лечение е емболизация и се извършва от години в чужбина, а лично румънският консултант проф. д-р Некифор Рарес, лекар в Центрове за върхови постижения ARES, болница Ponderas, Букурещ, го практикува вече 14 години. Процедурата се провежда под рентгенов контрол и е безкръвна. В кръвоносните съдове на пациентката се вкарва контрастно вещество. Със специален катетър се стига до артерията, която храни миомата. В нея се инжектира вещество, което запушва кръвоносния съд и спира кръвоснабдяването към миомата, стана ясно по време на семинара.
Първите две емболизации на фибромиома бяха направени през месец април в МБАЛ „Медика – Русе”. Останалите четири са извършени преди броени дни в болницата, която е с амбиции да се превърне в учебен център по емболизации за Балканите.

Процедурата се наблюдава от пациентката на монитор
Процедурата се наблюдава от пациентката на монитор

Емболизацията е метод, който е основен при лечение на остри кръвотечения. Прилага се също за кръвоспирания при травма, след оперативни интервенции, след биопсии. Това е метод, при лечение на пациентите с онкозаболявания (с първичен карценом, социоларен карценом на черния дроб и метастази); в гинекологията – кървене след манипулации и след раждане, увеличение на миомите на матката. В обобщение, може да говорим за широко приложим метод за работа във всички области, приет от дружествата на „Гинеколозите“ и европейското дружество на „Интервенционалните рентгенолози“.
Амбицията на екипите от лечебни заведения “Медика“ е ефективната намеса при лечението на острите инсулти, механична екстракция на тромби при остри инсулти, лечение на рокторирали аневризми в областта на неврорентгенологията. Хубавото в случая е, че здравното заведение разполага с опитни интервенционалисти, работещи в екип“, заяви пред журналисти доц. Вълчева от Национална кардиологична болница – София, привлечена като експерт в русенския екип. В МБАЛ „Медика“ от известно време работи и известният русенски гинеколог д-р Александър Рудницки.

По време на двудневния семинар в Русе
По време на двудневния семинар в Русе

Д-р Кристиян Иванов допълни, че не е изминало много време от деня, когато екипът, в който работи, за пръв път прави простатни хиперплазии и днес емболизациите на маточната артерия са факт. Тепърва тази практика ще бъде разширявана и е вече търсена от пациентите, защото за пръв път в страната манипулацията е достъпна. Целта на програмата, включваща простатна хиперплазия и емболизация на маточната артерия, е да придобие рутинен характер. Екипът постепенно разширява метода, като целта е да бъдат обхванати повече съдове. Това обстоятелство ще доведе до следващо ниво на съвместна работа с хирурзи и неврохирурзи. Причината са множеството хора, подложили се на операция, които умират от кръвозагуба, а тя вече се оказва решим проблем.

Отделението в “Медика“ вече разполага с първата у нас машина-индиго, чрез която може да се извършва директна екстракция при остри тромбози (на артерия – мезентерика, например, чиято екстракция води до много висока смъртност от 90%). С новата машина могат да се отварят аеро фистули на болните, подложени на хемодиализа.
Друга иновация е, че извършването на манипулацията на миомните възли, може да се наблюдава на монитор от пациентите в реално време. Това е неоперативен метод, който не травмира и се извършва в рамките на 20-30 минути /включително организацията и предподготовката на пациента/. Изходът от това действие е с много добри резултати за пациента. Характеристика му е високата ефективност, защото само след 3 дни пациентът е с напълно възстановена работоспособност. На този метод могат да се подложат жени с повече от една миома, размерът също не е от значение, както и разположението на възела. Няма болка, тъй като се използва анестезия, а пациентът през следващите два-три дни се обезболява, след този период е напълно работоспособен. Само 2% е опасността от рецидив след време.
Все още не са направени разчети колко ще струва манипулацията, но лекарите и ръководството на МБАЛ „Медика“ уверяват, че цената ще е достъпна. Тъй като методът досега не е прилаган у нас, няма стандарт и не се поема от Здравната каса на този етап.
В отделението на болницата продължават интервенциите и върху периферните артерии, метод който бе въведен преди три години с помощта на проф. Ригатели. Тези операции са се превърнали редовна практика и нуждаещите от този вид интервенция се възползват от възможностите на системата. След един месец и в България ще се въведе мобилно приложение за смартфон, което ще улесни проследяването на следоперационното здраве на пациентите, подложили се на манипулациите в “Медика“. Така връзката „пациент – лекар“ вместо чрез телефонно обаждане ще може да става и онлайн, обясни днес проф. Рарес.

В МБАЛ
Методът на лечение е емболизация и се извършва от години в чужбина, а лично румънският консултант проф. д-р Некифор Рарес, лекар в Центрове за върхови постижения ARES, болница Ponderas, Букурещ, го практикува вече 14 години
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker