Медицината

Лабораторията на аптека „Николови” е като последният мохикан, приготвя всички видове лекарства по рецепти

Фармацевти наричат приготвянето на лекарства магия, зареждат ги с положителна енергия, за по-голяма сила

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAЛабораторията на аптека „Николови” е единствената в Русе, която приготвя всички видове, изписани по докторска рецепта, лекарства. От различни прахчета за бебета, до капки, мехлеми, разтвори, глобули и всевъзможни други прескрипции /приготвени лекарства/. Освен „Николови” в града има още 2-3 други аптеки, които предлагат лекарства по рецепти, но те изработват само някои, а не всички видове разтвори, прахчета и мехлеми, категорични са магистър-фармацевтите от централната аптека „Николови”.
Историята й е 75-годишна и от толкова години в лабораторията се приготвят лекарства. Тази година, създадената през далечната 1938-ма русенска аптека, отбелязва своеобразен юбилей, а някои от магистър фармацевтите припомнят че продължават да работят вече 40-45 години в „Николови”. През това време те не са прекъсвали да работят в лабораторията, нещо повече, изпълняват поръчки за лекарства от Свищов, Габрово, Варна, Добрич, Пловдивско, Стара загора Гоце Делчев, Благоевград. Потребителите пращат на имейл поръчката си и русенските знахари от „Николови” ги изпълняват. Освен това, аптеката приоритетно продава всички видове билки, което се дължи на специалния интерес на управителя й Иванка Йорданова, която освен магистър-фармацевт е и дипломиран фитофармаколог.
Приготвянето на лекарства по лекарска рецепта не е обикновена работа, а една магия, казва една от фармацевтите-доайени Мария Мицова. Всеки ден работата й в лабораторията започва със сверяване на везните и с припомнянето на важни правила в работата й: три пъти да гледа, докато прави едно лекарство – веднъж заради пациента, втори път заради самия фармацевт и трети път заради прокурора”, казва Мицова. Работата е трудоемка и отговорна, защото само една грешка може да се окаже фатална. От „Николови” са убедени, че приготвянето на лекарства по рецепти е духът на фармацията и не бива да умира, въпреки непосилната конкуренция на заводските медикаменти. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Докато правим едно лекарство ние му баем, говорим, наричаме, зареждаме го с позитивна енергия и така то има по-голяма сила, признава Мицова. Иконите на Богородица, окачени в сектора, където са мерителните везни, също помагали на фармацевтите. От аптека „Николови” са убедени, че простите неща, които приготвят, действат много по-добре, отколкото някои заводски лекарства. А и самите пациенти често го констатират. Популярността и опитността на специалистите са толкова големи, че по традиция всяка година в „Николови” стажуват млади кандидат-фармацевти. Имали са студенти, както от България, така и от чужбина. Това лято при тях е била на 3-месечен стаж българка, която учи фармация в Абърдийн, Шотландия. А един бесарабски българин, не само е стажувал но и има уверението на своите учители, че ще го вземат на работа при тях когато завърши обучението си в Молдова, тъй като мъжете фармацевти са кът у нас,казва Мицова.
Лабораторията на аптеката, както и останалата й част, се запомнят с аптечното си оборудване и специална мебелировка от далечната 1938 година. То е френско производство и впечатлява дори и чужденците, които влизат в „Николови”. Една възрастна французойка, влязла в аптеката, буквално се разплакала, когато й показали оригинално порцеланово хаванче, което и сега използват за приготвяне на лекарства по рецепти, спомня си Мицова. Сегашната „Николови”, известна по време на соца като Първа аптека, преди това се е наричала аптека „Менахемов”, на името на своя собственик, построил приземното помещение на къщата си специално за аптека. Мебелировката в приемната част е от Виена, оригинално е и аптечното оборудване с шкафове в лабораторията, върху чиито чекмеджета стоят надписите на латински.
Фармацевтите признават, че, за съжаление, вече не са в състояние да приготвят някои лекарства, тъй като съставките от които се правят, изобщо не се произвеждат. Но е имало години, когато в лабораторията на аптеката са се приготвяли животоспасяващи разтвори, а и до днес там се правят прахчета за новородени със сърдечни проблеми и прахчета за лечение на хепатит при бебета. Вещите ръце на фармацевтите по традиция изработват всички видове капки за нос, мехлеми за хемороиди, мехлем за труднозарастващи рани, наречен „благ мехлем”, разтвори за гърло, лекарство срещу гъбички по ноктите, мазило срещу изпотяване и десетки други. Тук се прави лекарство против краста, което няма заводски аналог, уретрални свещички за малки деца, приготвят се и глобули за ин витро подготовка, предхождаща асистираната репродуктивност. Фармацевтките имат уникален и пожълтял тефтер с десетки рецепти, който е библията им, наред с дебелия справочник Фармакопея, съдържащ информация за съставките и лабораторно приготвяните лекарства. „Николови” са известни и с крема си за лице по стара френска рецепта, сред съставките на който има восък, дъвка, какаово масло, китова маз и който, естествено, е без вредните за кожата парабени.

Валентина Караджова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker