Медицината

Малките хора настояват за български Бремен

Нужна ни е програма за диагностика, лечение и рехабилитация, категоричен е Светослав Чернев

Светослав Чернев
Светослав Чернев

Националната организация „Малки български хора” настоява за създаване на Програма за диагностика, лечение и рехабилитация на малките хора в страната. Това заяви пред „Здраве да е” президентът на организацията Светослав Чернев, който е русенец. По думите му вече е изпратено официално писмо до министър Таня Андреева и се очаква среща по този въпрос. „Нашето предложение бе обсъдено и на среща с д-р Цветан Райчинов – председател на Българския лекарски съюз”, допълни Светльо Чернев. Той припомни, че още по времето на министър Божидар Нанев малките хора са поискали промяна в Наредбата за медицинска експертиза и по точно да се завишат леко процентите на инвалидност на малките хора, като по този начин се гарантират техните социални права. „Идеята бе със сигурност да получат поне инвалидна пенсия и да имат право да бъдат включени в програмите за трудова заетост на хора с увреждания. Това се случи, друг е въпросът доколко се изпълнява от ТЕЛК”, сподели още Чернев.

Преди месец той се завърна от Германия заедно с още 10 члена на организацията. „Посещението бе по проект “Усвояване на европейския опит в подкрепа на малките хора – шанс за тяхната успешна професионална реализация в България“ с продължителност една година. За цели две седмици нашите представители имаха възможност да проучат опита на Германия в подкрепа на хората с увреждания и по специално малките хора. Посетихме организации на хора с увреждания в град Билефелд, а след това и една от организациите на малките хора в Германия и по специално Немския център по въпросите на малките хора, намиращ се в град Бремен”, разказа Чернев.

Всички българи са били впечатлени от Бремен, защото това е единственият по рода си център в Европа, в който е създадена адаптирана жилищна и работна среда за малките хора. Там се предоставят консултации по всички въпроси засягащи малките хора и техните семейства от здравни и социални теми до психологически консултации на хора с нисък ръст и техните семейства. „Няма да скрия, че това е моята голяма цел, да има нещо подобно в България, което да бъде единствено на Балканите. Цел, която бе приета от нашите немски приятели, които ни помагат много със съвети и полезна литература – плод на дългогодишен труд. По тази моя голяма мечта имам вече съгласието на кмета на София Йорданка Фандъкова, а в момента търсим варианти за финансиране”, разказа още Светослав Чернев.

Мария ИВАНОВА

Очаквайте скоро – интервю с президента на „Малки български хора” Светослав Чернев

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker