Медицината

Нови отделения и иновативни дейности в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“

В област Русе, както и в съседните области – Разград, Силистра, Търговище, Шумен и др., няма други такива структури за оказване на медицинска помощ от типа на новоразкритите в „Медика“

Две нови отделения със специфична насоченост и нов вид дейност към  отделение на болничния стационар работят отскоро в УМБАЛ „Медика“-Русе. Става въпрос за Отделението по лицево-челюстна хирургия с началник д-р Лиляна Димитрова, Отделението за продължително лечение по хирургия, съдова хирургия, ортопедия и травматология с началник доц. д-р Александър Парашкевов, както и за новооткритата дейност „Ревматология“ към Отделението по  вътрешни болести. Иновативните за Русе и региона медицински дейности обяви на специална пресконференция управителят на лечебни заведени „Медика“ доц. д-р Кирил Панайотов.

Новосъздаденото Отделение по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ „Медика“ превръща Русе в четвъртия град у нас след София, Пловдив и Варна, в който се извършват оперативни процедури, свързани с ъс специфичната патология в лицево-челюстната област. Специалността е много рядка и изисква близо 16 години университетска подготовка в областта на денталната и обща медицина, магистратури и не една специализации, включително и зад граница. УМБАЛ Медика“ обаче разполага с екип от такива специалисти. Отделението разполага с пет легла, кабинет и операционна, както и със съвременна медицинска апаратура. През отделението вече са минали първите пациенти, а други са заявили, че се нуждаят от помощта му.

„Вече ни търсят пациенти не само от Русе, но и от цяла Северна България“, казва неговият началник д-р Димитрова.

Немалка част от видовете операции в отделението се поемат по клинични пътеки от здравната каса.

В сектор „Ревматология“ към отделение по Вътрешни болести на „УМБАЛ Медика Русе“ се извършва компетентна диагностика и лечение на възпалителни ставни заболявания, системни заболявания на съединителната тъкан, артрити свързани с инфекция, метаболитни заболявания, дегенеративни ставни заболявания.

Отделението за продължително лечение по хирургия, съдова хирургия, ортопедия и травматология е другата новост в УМБАЛ „Медика“. В него ще се лекуват не просто оперирани пациенти, а пациенти, преминали през средно тежка и тежка хирургична интервенция. При нужда, след престоя в хирургичното отделение, те веднага ще бъдат премествани за долекуване в новото отделение за продължителна терапия, ръководено от доц. д-р Александър Парашкевов.

УМБАЛ „Медика“ може да се похвали и с повишени нива на компетентност, от второ на трето, в Отделението по Нервни болести, както и на дейността „Гастроентерология“ в Отделение „Вътрешни болести“. По този начин и в двете отделения вече ще се извършват пълния обем от дейности и по двете медицински специалности.

В област Русе, както и в съседните области – Разград, Силистра, Търговище, Шумен и др., няма други такива структури за оказване на медицинска помощ от типа на новоразкритите в „Медика“. Новите отделения на русенската  УМБАЛ „Медика“ ще осигурят по-достъпно и качествено здравеопазване на всички нуждаещи се от Русе и съседните области.

Валя Караджова

Общо
Нови отделения и иновативни дейности в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“
Заглавие
Нови отделения и иновативни дейности в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“
Описание
В област Русе, както и в съседните области – Разград, Силистра, Търговище, Шумен и др., няма други такива структури за оказване на медицинска помощ от типа на новоразкритите в „Медика“
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker