Медицината

Профилактика и лечение на артериална хипертония

От артериална хипертония или т.нар. високо кръвно налягане не страдат само мъжете и възрастните хора.
От артериална хипертония или т.нар. високо кръвно налягане не страдат само мъжете и възрастните хора.

От артериална хипертония или т.нар. високо кръвно налягане не страдат само мъжете и възрастните хора.

То се отчита като резултат при бременни жени и млади жители особено на големите градове. Специалистите твърдят, че високото кръвно налягане е резултат от нездравословен начин на живот и има как да бъде профилактирано.
Следете кръвното си налягане. За нормални се възприемат границите 120/80.Високо кръвно налягане има, когато редовната измервана стойност е 140/90 mmHg или по-висока.
Хипертонията е главен рисков фактор за инсулт, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), сърдечна недостатъчност, аневризъм на артериите, периферна артериална болест и също така е причина за хронично бъбречно заболяване.Когато е установено,че човек страда от хипертония промените в хранителния режим и начина на живот могат да подобрят контрола на кръвното налягане и да намалят риска от здравни усложнения.Затова е нужно да се профилкатира и да следи своето здравословно състояние,като редовно използва апарат за измерване на кръвно налягане в домашни условия ,( електронен или механичен),посещава своя кардиолог,взима необходимите лекарства по предписание.
Препоръчително е да се вземат мерки за понижаване на кръвното налягане, преди започване на лекарствена терапия.Ето и някои от тях:

Спортувайте редовно. Специалистите съветват между 3 и 5 пъти седмично да се осъществява 40-60-минутна двигателна активност, без създаване на излишно натоварване (ако имате възможност да следите пулса си по време на тренировка, поддържайте го между 100 и 120 удара в минута) – ходене, плуване, йога, кростренажор, танци. Поддържайте нормално за височината, възрастта и пола си тегло.
Придържайте се към средиземноморски тип хранене – много пресни плодове и зеленчуци, редовна употреба на домати и чесън (понижават кръвното налягане), спанак и цвекло, зелени подправки, риба и пълнозърнести продукти.
Употребявайте продукти, богати на магнезий и калий и бедни на натрий. Богати на калий и калций са млечните продукти, а на магнезий пълнозърнестите храни, суровите ядки, зелените листни зеленчуци.
Бобовите култури са бедни на мазнини и изключително полезни при профилактика на високото кръвно налягане. Същото се отнася и за бананите.
Изключете от менюто си животинските мазнини и намалете до минимум солта. Когато готвите, използвайте печене, задушаване и варене като метод.
Никотинът и алкохолът нанасят поражения върху организма. Най-подходящо за кръвоносните съдове е червеното вино от сорт каберне совиньон, тъй като веществата в него намаляват нивата на лошия холестерол и свободните радикали. Изключително важно уточнение е, че това се случва при редовна употреба на максимум 200 мл вино дневно!
Дехидратацията повишава кръвното налягане, затова не забравяйте да пиете често вода.
Стресът ускорява сърдечния ритъм и дишането, повишава кръвното налягане. Често повтарящото се натоварване може да бъде опасно. Важно е да се научите да релаксирате, независимо от метода, който ще изберете – йога, медитация, активен спорт, разходки или друг вид антистрес терапия. Препоръка от лекаря: „Редувайте мисловна дейност в офис с физическа активност под формата на спорт редовно’’Отделяйте достатъчно време за сън. Специалистите твърдят, че безсънието води до напрежение в организма и повишаване на кръвното налягане
За лечението на хипертония се предлагат няколко класа лекарства, наричани общо антихипертонични лекарства.

Основните класове медикаменти, които подобряват прогнозата при артериална хипертония са:

АР- блокери
АСЕ-инхибитори;
калциеви антагонисти;
диуретици; – бета -блокери;
Всички те редуцират кръвното налягане в сходна степен, но някои хора получават по-добри резултати с едни медикаменти, отколкото с други. Антихипертензивните медикаменти се различават и по страничните (нежеланите) си ефекти. За това е най-добре лечението да се провежда след консултация с лекар.

Повечето хора имат нужда от комбинация от 2 и повече лекарства, заедно с промяна в начина на живот, за да се контролира оптимално кръвното им налягане. Трябва да се има предвид, че медикаментите проявяват напълно ефекта си едва след 6-8 седмици.След такъв период може да има необходимост от промяна в лекарствената комбинация.

Единственият начин да се постави диагнозата е да се измери кръвното налягане.
Това може да се извърши от медицинско лице и от самия пациент. Съвременните електронни и мехаични апарати предлагат не само удобство при измерването, но са и достатъчно точни. Задължително условие е те да са клинично валидирани. Аптеки АСТРА разполагат с различни механични автоматични и полуавтоматични електронни апарати на фирмите SENDO и MICROLIFE .

Апарати SENDO са японска марка

Sendo Advance-автоматичен
Sendo Economy-полуавтоматичен
Sendo Primo– механичен
Sendo Smart-автоматичен за китка
Sendo Standart-механичен
Апарати MICROLIFE са произведени във Швейцария:
Те са автоматични,полуавтоматични и механични.Електронните апарати имат 5 години гаранция,а механичните 2г.Автоматичните апарати измерват кръвно,пулс, имат( PAD технология)-индикатор предупреждаващ наличието на аритмия.Някои от тях притежават и функция за тройно измерване и автоматичен анализ на данните за прецизен резултат(МАМ технология),а също така и (АФИБ технология)-функция за откриване на предсърдно мъждене.Работят с презареждащи се батерии и адаптер.

В аптеки Астра можете да откриете всички видове апарати Sendo и Microlife за китка и предмишница.

Маг. фарм. Димана Иванова, Аптеки „Астра“

Общо
Профилактика и лечение на артериална хипертония
Заглавие
Профилактика и лечение на артериална хипертония
Описание
От артериална хипертония или т.нар. високо кръвно налягане не страдат само мъжете и възрастните хора.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker