Медицината

Предимствата на простатната емболизация демонстрираха на живо инвазивни специалисти

В МБАЛ „Медика“ за първи път у нас извършиха нехирургическа операция на простата при тежкоболни пациенти

Инвазивни специалисти демонстрираха на живо предимствата на простатната емболизация
Инвазивни специалисти демонстрираха на живо предимствата на простатната емболизация

Уникален за България неоперативен метод за лечение на простатата бе демонстриран в МБАЛ „Медика“ –Русе. Инвазивни специалисти извършиха процедура чрез емболизация на простатната артерия. В екипа участваха проф д-р Никифор Рарес от Букурещ в екип с доц. д-р Елисавета Вълчева от Националната кардиологична болница в София. Простатната емболизация става известна за световната медицинска практика след прилагането й за първи път от бразилски лекари през 2009-а година. До момента по този неоперативен начин в света са излекувани едва 1000 пациента, а в България началото на лечение чрез простатна емболизация бе поставено в МБАЛ“ Медика“- Русе, по време на третото издание на научно-практическия септемврийски форум „Русенски ендоваскуларни дни“. Интернационалният и интердисциплинарен екип, воден от д-р Рарес/болница Ponderas- Букурещ/, д-р Вълчева и още специалисти, извърши първите три простатни емболизации на пациенти от Русе. Работата на екипа в реално време бе предавана по аудиовръзка в залата, където се провеждат Ендоваскуларните дни и бе наблюдавана от близо 60 медици.

Иновативният метод на емболизация на простатната артерия е един от начините за лечение на простатата, наред с утвърдената трансуретрална резекция. За разлика от резекцията обаче, простатната емболизация не е хирургическа операция. Тя се извършва с помощта на катетър, вкаран в кръвоносен съд и достигащ до мястото на пункция в простатната артерия. Там с помощта на микросфери, които се впръскват чрез катетъра, става освобождаването на долния уринарен тракт. Предимствата на инвазивната процедура са няколко: бързо възстановяване, ефикасност още от 3-я ден след емболизацията,ниска финансова себестойност на операцията и над 90% успеваемост на медицинската работа. Разбира се, методът не може да се прилага при всички пациенти, а само на тези, отговарящи на редица изисквани, утвърдени чрез европейски протоколи. Необходима е и изключителна подготовка на екипа от специалисти –инвазионисти, които работят по този начин. В България има и други инвазивни лаборатории, но инвазивната лаборатория на МБАЛ „Медика“ е с най-голям обем на работа. Това са думи на италианския инвазивен специалист по периферни съдови болести, проф Ригатели от Венеция. Той идва за пореден път в „Медика“ и е лекарят, демонстрирал за първи път в града ендоваскуларни методи за лечение на периферната съдова болест. Проф. Ригатели не само демонстрира и извърши редица инвазивни процедури на пациенти, но и обучи български, в това число и специалисти на „Медика“, които работят вече няколко години по този начин.
След демонстрацията на метода на простатната емболизация в Русе, доц. Вълчева и специалисти от МБАЛ Медика се надяват в най-скоро време той да се въведе и утвърди като практика в наши инвазивни лаборатории. Мнението на водещите специалисти е, че той има успешно приложение не само в лечението на простатата, а и за предотвратяване на кръвозагуба, която може да доведе до смърт. Става въпрос за инциденти, катастрофи и други случаи, при които емболизацията би се оказала животоспасяваща операция.

Валентина Караджова

Общо
Предимствата на простатната емболизация демонстрираха на живо инвазивни специалисти
Заглавие
Предимствата на простатната емболизация демонстрираха на живо инвазивни специалисти
Описание
Инвазивни специалисти извършиха процедура чрез емболизация на простатната артерия.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker