Деца и родителиМедицината

Отказът от ваксини е връщане към далечната тъмна история на човечеството и към естествения му подбор

„За“ или „против“ ваксините! Тази тема продължава да вълнува милиони хора, особено майките. Немалка част от тях смятат, че ваксините причиняват увреждания, дори смърт. Други пък са твърдо убедени в ползата им.

Преди време „Здраве да е“ откри дискусия по темата. Днес продължаваме с публикацията на д-р Росица Илева, председател на регионалната колегия на Съюза на българските зъболекари в Русе. И двете й дъщери са ваксинирани срещу рак на маточната шийка, а тя самата е ваксинира срещу хепатит В.
Може би и Вие имате мнение по темата? Пишете ни – какви според Вас са ползите или вредите от ваксините. А ето какво мисли по темата д-р Илева:

Д-р Росица Илева е "за" използването на ваксини
Д-р Росица Илева е „за“ използването на ваксини

Само миенето на ръцете и чистата питейна вода могат да се сравнят с ваксините по приноса, който имат към борбата с инфекциозните болести. Дори антибиотиците нямат такъв ефект.

Медицинската наука е осигурила ваксини срещу над 20 сериозни заболявания и доказателствата за успеха трябва да служат като поука.

Правителствата трябва постоянно и безкомпромисно да предават това послание на своите граждани. Да не ваксинираме дете означава да позволим „болестите-убийци” да продължават да се разпространяват в семейството, в общността и по света.

Когато са ваксинирани достатъчен брой хора, болестта не може да се разпространява повече. Този „имунитет на общността” или „колективен имунитет” защитава уязвимите – тези, които не са ваксинирани или имат отслабена имунна система (възрастни хора, хора с имунни заболявания).

Защитата на ваксините отива отвъд рамките на самата болест. Предотвратяването на морбили може да ни предпази от пневмонии, енцефалит и смърт. Превенцията на коклюш може да ни предпази от гърчове, мозъчни увреждания и дори смърт. Предотвратяването на пневмококовите инфекции може да намали антибиотичната резистентност.

Ваксинацията е повече от защита на здравето – тя  е от полза както на индивида, така и за обществото.

Въпросът за психологичния дистрес, причинен от абнормна цитонамазка и цервикални лезии, не е за подценяване. Притеснението често предшества изчакването на резултатите от скрининговите изследвания, но чакането в продължение на 3 месеца на новите резултати за потвърждаване или отхвърляне на абнормния тест, е причина за сериозно безпокойство на жените. Високостепенните лезии се нуждаят от хирургично лечение. Лечението на рака на шийката на матката изисква сериозни интервенции (операция, радиотерапия, химиотерапия) и е свързано със значими физиологични и психологични последствия.

Ротавирусният гастроентерит при деца причинява стрес на родителите  и отсъствие от работа средно 2-3 дни (болнично лечение, Франция) и 7.5 дни (доболнична помощ, Великобритания). Само във Франция заболяването струва 63 млн. евро на здравно осигурените лица и 117 млн. евро на обществото, когато се съберат директните и индиректните разходи. Лечението на морбили струва между €209 – 480 на пациент, а ваксинацията излиза между €0.17 – 0.97 на човек.

„В историята на медицината имунизацията си остава едно от най-успешните и рентабилни постижения в здравеопазването” –  М. Данзон , Европейско бюро на Световната здравна организация, 21.04.2008 г.

Как работи ваксината?

„Принципът, на който се базира имунизацията, а именно – излагане на безвредна версия на естествено срещана инфекция с цел предизвикване на защитен имунен отговор – може да се приеме за много по-естествен процес от вземането на лекарства или използването на хирургична намеса.” Становището е на Адам Фин, проф. по педиатрия в Бристолския Университет.  Накратко, използвайки убити или модифицирани микроорганизми /или части или субстанции от тях/, ваксините задействат естествения имунен отговор. Поставянето на ваксината (една или няколко дози) води до създаване на имунологична памет, осигуряваща дълготрайна защита. Имунната система има неограничен капацитет за отговори.

Днес някои ваксини вече предпазват от рак на черния дроб (ваксините срещу Хепатит В), както и от рак на маточната шийка и други ракови заболявания – вагинален и вулварен рак (HPV ваксини). Изследванията, свързани с нови ваксини, се насочват вече и към неинфекциозни болести (Алцхаймер, диабет, автоимунни заболявания), както и други ракови заболявания (рак на белия дроб, колоректален рак, рак на гърдата, на мозъка). 20% от раковите заболявания са причинени от вируси и поради тази причина теоретично могат да бъдат предотвратени чрез ваксини в бъдеще.

Ваксините отварят нова ера в биотехноогиите. Повече от век след откритията на Пастьор, ваксините продължават да бъдат в основата на научния и медицинския прогрес. Ваксините са дело на велики и проницателни хора, които преследват своите възгледи в науката и здравеопазването. Ваксините могат да работят за хората само,  ако партньорите работят заедно. Тези партньори са: регулаторните органи, здравните власти, индустрията, академичните среди, медицинските специалисти и медиите.

Но основа на всичко е семейството.  Ако една майка откаже да имунизира детето си, всички споменати ползи от ваксините се отдалечават необозримо. Има ли родител, който би пожелал детето му да изгради имунитет срещу болест, след като тя го е осакатила завинаги?! Така е с полиомиелит, паротит, хепатит В. Кой родител би поел такава отговорност?

Обръщам се към всички родители с молба да мислят повече и по-малко да общуват с БГ Мама. Моите деца са имунизирани, включително за рак на маточната шийка (те са момичета).  Като зъболекар, аз самата съм имунизирана против хепатит В и следя имунния си статус, защото съм професионалист.

Отказът от ваксини е връщане към далечната, тъмна история на човечеството, към естествения подбор, а това не е добра стратегия в началото на 21 век.

Автор: д-р Росица Илева

Снимка: Валентина Караджова

Общо
Отказът от ваксини е връщане към далечната тъмна история на човечеството и към естествения му подбор
Заглавие
Отказът от ваксини е връщане към далечната тъмна история на човечеството и към естествения му подбор
Описание
„За“ или „против“ ваксините! Тази тема вълнува милиони хора, особено майките. Немалка част от тях смятат, че ваксините причиняват увреждания, дори смърт.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker