Медицината

Отбелязваме Световния ден на Червения кръст

Около 19 454 са доброволците в България

Световен ден на Червения кръст и Червения получесец.
Световен ден на Червения кръст и Червения получесец.

Днес е Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец. На 8-ми май се честват силата на хуманността на хората, които помагат на другите. Почти всеки е дарявал кръв, получил е съвет за първа помощ, бил е посетен от доброволец, без да подозира, че това е акция на Червения кръст.
По света доброволците са близо 17 млн. доброволци, а около 80 млн. са членовете на Червения кръст и Червения полумесец. В България, работят 19 454 червенокръстки доброволци. Дейността на организацията има позитивен ефект върху живота на всеки член от общността. Доброволците действат в болници, училища, общностни центрове и служби, в домовете на хората и променят, а понякога и спасяват и живота на нущдаещите се.
Председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров казва, че червенокръстците в България достигат с хуманитарна помощ до над 2 млн. души всяка година и така се изграждат по-силни общности с различни програми, изпълнявани от доброволци.
По около 120 проекта – международни и национални, работи БЧК днес, но голяма част от тяхната енергия и сила е насочена към бежанците в България. Тъй като са добре запознати със сполетялата ги трагедията усилията на доброволците са насочени към тях. Помощта към бежанците се изразява в ежеседмичните посещения на младежите, които обучават децата на български език, осигуряват лекари, помагат им в оформянето на документи, снабдяват ги с храни и медикаменти. Доброволците са подготвени в случай, че нова бежанска вълна залее страната ни. Това е един от техните приоритети.
Българският Червен кръст е част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, което преди няколко месеца чества 150 години хуманитарна дейност на местно и глобално ниво. По целия свят Червеният кръст и Червеният полумесец оказват подкрепа на 180 милиона души всяка година – с програми в общностите, с отговор при бедствия и възраждайки надеждата, казва още Христо Григоров.
И тази година от БЧК очакват да реализират за пореден път Европейската хранителна програма.През ръцете на 6 400 български доброволци са минали 16 милиона килограма храни за близо 34 милиона лева за миналата година, съобщават от Червения кръст.
Ето защо по този повод доброволките от Български Червен кръст – Русе от Спортен клуб «Дунав – ветерани» организират флаш моб на центъра на града, зад Паметника на свободата до от 10:30 до 11:30 часа на 8 май 2014 г.
Екипът на Здраве да е честити празника на БЧК и пожелава още повече доброволци на организацията.

Общо
Отбелязваме Световният ден на Червения кръст
Заглавие
Отбелязваме Световният ден на Червения кръст
Описание
Днес е Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker