Новини

Габриела Стефанова и „Здраве да е“ с награда от национален конкурс

Журналистическият конкурс  е организиран от ГлаксоСмитКлайн с цел повишаване на информираността и преодоляване на стигмата

Габриела Стефанова спечели трета награда от националния конкурс на тема „Иновации и напредък в името на общата кауза – за свят без HIV” с материала си „ХИВ вирусът срещу вируса Страх“, публикуван в zdrzvedae.com. Текстът е фокусиран върху стигмата в обществото и сред част от лекарското съсловие. 

Целта на конкурса беше обществото да се запознае по-добре с проблемите на хората, живеещи с ХИВ, възможностите за тяхното лечение и да се допринесе за преодоляване на съществуващата стигмата. „Напредъкът в науката е огромен и сме горди, че сме част от него.
Габриела Стефанова спечели трета награда от националния конкурс на тема „Иновации и напредък в името на общата кауза – за свят без HIV” с материала си „ХИВ вирусът срещу вируса Страх“, публикуван в zdrzvedae.com.

     Организатор и спонсор на инициативата е ГлаксоСмитКлайн, представител на ViiV Healthcare за България. Официални партньори са Българско дружество по инфекциозни болести, Южнобългарско дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология, Национална пациентска организация,  Фондация „И“, CheckPoint София, Сдружение „Здраве без граници“ и PR Play.

     Първото място в конкурса бе отредено на Силвия Николова, в. „Монитор“, за публикацията й „Проф. Марияна Стойчева: Лекарства правят ХИВ неоткриваем в кръвта“. Всичките четирима отличени  получиха плакети, а останалите участници сертификати за участие в конкурса. В конкурса участваха 11 представители на печатни и онлайн медии.

     Текстовете на кандидатите бяха оценени от независимо жури от представители на партньорите по следните критерии:

  • Възможност за проследяване на темата в развитие;
  • Отразяване на резултатите, постигнати до момента по отношение на ранната диагностика и повишения контрол на заболяването;
  • Материалът да е фокусиран върху намаляване на стигмата в обществото към пациентите, живеещи с ХИВ/СПИН;
  • Отговорност, съпричастност и солидарност към проблемите на пациентите с ХИВ/СПИН;
  • Обективност и достоверност при представяне на дадена тема, свързана с „Иновации и напредък в името на общата кауза –за свят без HIV”;
  • Повишаване на информираността относно сексуално-предаваните инфекции и необходимостта от редовно тестване;
  • Позитивност при общото представяне на темата.

     Целта на конкурса беше обществото да се запознае по-добре с проблемите на хората, живеещи с ХИВ, възможностите за тяхното лечение и да се допринесе за преодоляване на съществуващата стигмата. „Напредъкът в науката е огромен и сме горди, че сме част от него. Представяте ли си – до преди 40 години не знаехме за съществуването на ХИВ и СПИН, а в близко бъдеще очакваме одобрение на първата по рода си дълго действаща инжекционна терапия за възрастни, живеещи с вируса“, каза Лиза Бонадова, генерален мениджър на ГлаксоСмитКлайн – България, по време на церемонията по награждаването. И допълни, че компанията ускорява темповете в иновациите, разработването и доставянето на разнообразни терапии, като се ангажира да преодолее пропуските в терапията на ХИВ в педиатрията чрез решения, гарантиращи, че нито едно инфектирано дете няма да бъде изоставено.

      Благодарение на иновациите днес ХИВ  е хронично контролирано състояние, а не присъда ,подчертаха и представителите на партньорите на инициативата.  А директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев припомни, че преди близо 30 години, когато за първи път е внесен вирусът в България, всички големи наши специалисти били изумени и уплашени, а днес вече има терапия, която контролира вирусния товар и прави ХИВ неоткриваем. „Ние трябва да работим заедно в посока  да се разчупи стигмата, а хората живеещи с това заболяване по-добре да се възприемат от обществото“ – каза още проф. Кантарджиев.

       „Много сме щастливи, че виждаме разбиране по проблемите на хората, живеещи с ХИВ, от страна на институциите, индустрията и експертите“, каза Елена Биринджиева, председател на Сдружение „Здраве без граници“. Тя добави, че ръководената от нея организация прави много в посока тестване и ранна диагностика, а сред новите й инициативи е работа в групи с пациенти и техните семейства.

 ГлаксоСмитКлайн се ангажира да преодолеем пропуските в терапията на ХИВ в педиатрията чрез предоставяне на решения, гарантиращи, че нито едно инфектирано дете, няма да бъде изоставено“, каза Лиза Бонадона и добави, че благодарение на иновациите днес ХИВ е хронично контролирано състояние, при което човек може да доживее до дълбока старост. „Изключително горди и щастливи сме да кажем, че в България, каза по време на церемонията по награждаването в София генералният мениджър на ГлаксоСмитКлайн – България Лиза Бонадова.

Общо
Габриела Стефанова и „Здраве да е“ с награда от национален конкурс
Заглавие
Габриела Стефанова и „Здраве да е“ с награда от национален конкурс
Описание
Журналистическият конкурс е организиран от ГлаксоСмитКлайн с цел повишаване на информираността и преодоляване на стигмата.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker