Новини

Отново Отворени врати за риска от туберкулоза в Русенската белодробна болница

Безплатните прегледи за тубуркулоза стартират в понеделник
Безплатните прегледи за туберкулоза стартират в понеделник

Безплатни профилактични прегледи за оценка на риска от туберкулоза организира от понеделник, 19-ти юни, до петък, 23-и включително, Русенската белодробна болница.

Акцията е традиционна за Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“ и се организира четири пъти годишно вече девета година.
В продължение на пет дни, след предварително записване на телефона на регистратурата /082/ 813-964, в интервала от 9 до 14 часа, гражданите могат да проверят състоянието си. Прегледите са в поликлиниката на Белодробната болница и включват първо провеждане на анкета за риска от туберкулоза. Ако резултатите от анкетата показват повишена опасност от заболяването, лекарят назначава рентгеново изследване и правенето на туберкулинова проба, наречена Манту. Специалистите уточняват, че седмицата на отворените врати за риска от туберкулоза не трябва да се свежда пржсто до възможност за правенето на безплатни рентгенови снимки. От прегледите следва да се възползват граждани, които имат някакви оплаквания, а не здрави хора. Много често в рамките на седмицата за борба с туберкулозата идват хора, които водят дори и децата си за снимка. А ренгенографията не е безопасна, тя облъчва и по тази причина не може да се прави безпричинно.


Пневмофтизиатри уточняват, че рисковите групи, застрашени от туберкулоза, са: злоупотребяващите с алкохол, някои хора от ромското малцинство, зависимите от инжекционни наркотици, хора, живеещи с ХИВ, лица, затворници, диабетици на инсулин, клошари, деца, живеещи на улицата.
Здравното министерство е разработило своя Национална програма за борба с туберкулозата, финансирана по Програмата на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.
Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Автор: Валя Караджова

Общо
Отново Отворени врати за риска от туберкулоза в Русенската белодробна болница
Заглавие
Отново Отворени врати за риска от туберкулоза в Русенската белодробна болница
Описание
Безплатните прегледи за туберкулоза стартират в понеделник
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker